Moja przygoda z Technics SL 1200 GR

Zaczęty przez frywolny trucht, Sierpień 12, 2020, 14:09

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piterski

Cytat: Nitol w Styczeń 25, 2023, 09:20
Cytat: Piterski w Styczeń 24, 2023, 20:16
Po jakich objawach tak wnioskujesz?
Wkładka jest prawie nowa a strasznie dużo pojawiło się syvzących zgłosek w wokalach. Nacisk ważony 2g wszystko poustawiane za pomocą Smartractor. Potwierdzacie 12g ciężaru efektywnego w SL1200 GR?
A sprawdziłeś na płycie testowej jaki masz rezonans? Możesz mieć źle ustawiona igłę lub wkładka jest za "twarda" i ci nie trzyma trakingu.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Serwus

Cytat: Nitol w Styczeń 25, 2023, 13:04
Mam matę achromat  5mm więc jest wyżej niż oryginalnie. A jaki headshell można tu zastosować, który jest płaski i nie jest niewiadomo jak ciężki? Bo chyba dodawanie ciężaru nie wpłynie pozytywnie? Obecnie oryginał Technics

Producent Audio Technica poleca do wkładki, którą widać na zdjęciach, parę wpisów wcześniej headshell o wadze 15 gram, a ta wkładka jest wyjątkowo miękka
Więc pan do VM540ML, która jest dużo twardsza spokojnie może kupić headshell o podobniej wadze, np Audio Technica który widać na zdjęciu, albo jakiegoś Ortofona np LH-4000

Pboczek

Pytanie, czy o dodatkową masę headshella tu idzie? Jak wiecie też miałem ostatnio podobny kierunek myślenia, a okazało się zupełnie inaczej.

Kolega na jakiej wkładce wcześniej słuchał? Jak wcześniej, a jak obecnie wypada rezonans?
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Szczytem drgań jest wyrzucenie igły z rowka. Powszechnie podaje się częstotliwość lub zakres w którym wzbudza się rezonans, co pozwala coś powiedzieć o dopasowaniu wkładki.

Jeżeli uważasz że przyczyną syczenia jest niewłaściwa kalibracja, czego nie można wykluczyć, należałoby zapytać o sposób i efekt ustawienia wkładki oraz sprawdzenie poprawności kalibracji.

Na razie kolega nie odpowiada, może więc problem jakoś się rozwiązał.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Nitol

Dziękuję wszystkim za odzew. Wziąłem szkło powiększające i ustawiłem igłę jal najbardziej prostopadle do płyty. Przypominam, że mam matę achromat 5mm. Żeby igla byla pod katem 90 musiałem podnieść ramię na 3 pozycję... Syczenie praktycznie ustało. Teraz jest tak, że igła spoczywa prawie idealnie ale... Ale ramię nie jest rownolegle do płyty... Sprawdzone na dwoch headshellach Technics. Wiem, że tam nie ma równej powierzchni do poziomiczki. Dolna część tam gdzie przykrecana jest wkladka jest rownolegle do talerza. Nadal dźwięk jest taki... Trochę przytlumiony... Preamp Moon lp110 i M6SI. Zastanawiam się nad cięższym headshellem jeszcze...  Może ten ortofon 4000...tylko, że wagi przybędzie dodatkowe 7,5g...

ahaja

Dolna krawędź headshella jest równa bo do niej przykręca się wkładkę i to ta powierzchnia powinna być równoległa do płyty. Przynajmniej kiedy ustawiamy wkładkę wstępnie - bo potem można zmienić VTA by to doszlifować.

Rurka nie ma kompletnie znaczenia czy będzie równoległa czy nie. To nie do niej przykręcana jest wkładka.

To ustawienie ułatwia kawałek akrylu z podziałką.

Overhang podawany przez producenta - przy takiej wartości wkładka musi być równo zamontowana w headshellu - nie może być przekoszona na fasolkach.

Nitol

Cytat: ahaja w Styczeń 27, 2023, 00:25
Dolna krawędź headshella jest równa bo do niej przykręca się wkładkę i to ta powierzchnia powinna być równoległa do płyty. Przynajmniej kiedy ustawiamy wkładkę wstępnie - bo potem można zmienić VTA by to doszlifować.

Rurka nie ma kompletnie znaczenia czy będzie równoległa czy nie. To nie do niej przykręcana jest wkładka.

To ustawienie ułatwia kawałek akrylu z podziałką.

Overhang podawany przez producenta - przy takiej wartości wkładka musi być równo zamontowana w headshellu - nie może być przekoszona na fasolkach.
posiadam SMARTractor acoustical-systems - po ustawieniu ramienia przyrządu idealnie na środku osi pionowej zawieszenia ramienia gramofonu i ustawieniu metody kalibracji Lofgren A/Baerwald DIN - wkładka wysunięta jest do przodu względem narzędzia dostarczanego przez Technics (do ustawienia wkładki) jakieś 3 mm i lekko przekoszona...czy ja coś źle ustawiam tym narzędziem? Robię wszystko zgodnie z instrukcją.

Piterski

Ustaw dla porównania szablonem Technics i zobacz jaki będzie rezultat.
Bez zdjęć to my Ci za bardzo na odległość nie pomożemy.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Nitol

jakie fotki wsadzić? Wkładki w headshellu?

Piterski

Takie byśmy mogli ocenić jak masz ustawioną wkładkę.

Pboczek

Producent podaje dla tej wkładki kąt nachylenia igły 23 stopnie. Tak powinno być nachylone VTA.

Piterski

Gerwazy czy ty jesteś "chory" jak nie rozbierzesz gramofonu "na śrubki"?

Bacek

Cytat: Saga w Kwiecień 16, 2023, 13:31Gramofon włączony, talerz kręci się, wkładka, około 5 mm nad płytą
Wiem, nie karmić trola ale wpis dość rzeczowy więc coś jeszcze dodam.

To jeszcze zrób pomiar z igłą opuszczona ma płytę i nieruchoma płyta ale przy właczonym i wylączonym zasilaniu. W MK2 była rożnica ale mechaniczne drganie trafo dawało się tam prosto naprawić.

Bacek

Kluczowym słowem jest podobno. Ale w chwili wolniejszej na pewno porobię pomiary.

Saga

Cytat: Bacek w Kwiecień 16, 2023, 15:20
Kluczowym słowem jest podobno. Ale w chwili wolniejszej na pewno porobię pomiary.

Trochę starych gratów, z lepszej półki, z złotej ery winylowej słyszałem. Wszystkie, bez wyjątku, siały różnymi zakłóceniami, buczały itd Raz, inny był wtedy poziom techniki, dwa, czas zrobił swoje, trzy użytkowanie, przez tyle lat,  też dodało swoje.
No ale, jak nie zmierzysz to nie będziesz wiedział, nie ma co uogólniać, albo kierować się tym co ludzie w Internecie piszą )   

Saga

Gdyby ktoś rozważał, montaż do tego modelu ramienia od modelu 1200G, które czasem można kupić osobno, to może być to niemożliwe. Inny jest rozstaw otworów mocujących, inaczej od spodu wykonana jest podstawa ramienia, a tym samym otwór w obudowie, mimo że na pierwszy rzut oka wygląda to identycznie.
Kiedyś Technics oferował modele bez ramienia, nomen omen, z gotową podstawą po ramiona właśnie SME, grubą, drewnianą, do tego cała podstawa gramofonu również była drewniana. Mało tego, ramię było mocowane do podstawy, a podstawa ramienia do podstawy gramofonu. Tutaj wszystko jest zamocowane do górnej obudowy, wszystko, ramię, cała elektronika, silnik, itd. Dolna obudowa jest zupełnie czysta, ma tylko wkręcane nóżki. Inna filozofia budowy. Nie wiem lepsza czy gorsza, inna. 

Saga

Dlaczego akurat ramię SME III? Raz, bo była oferta , nowego, nigdy nie używanego egzemplarza, ale też dlatego, że wcześniej kupiłem poniższy zestaw, bajkowy, w zasadzie cud, czyli zestaw dodatkowych rurek ramienia, nieodzownych do zabawy z tym ramieniem, wraz z zestawem wkładek firmy Shure, najlepszych jakie ta firma wyprodukowała, czyli mam wszystko aby zabawa była udana.   

mirhon

Panowie, czy warto dopłacić (niemało  :( )do wersji "G" ? Na początku powiesiłbym Denona DL-301mk2 a potem chciałbym chyba (?) Ortofona quintet black ... Na razie gram na Telefunken S600 ...

Saga

Cytat: mirhon w Kwiecień 24, 2023, 13:47
Panowie, czy warto dopłacić (niemało  :( )do wersji "G" ? Na początku powiesiłbym Denona DL-301mk2 a potem chciałbym chyba (?) Ortofona quintet black ... Na razie gram na Telefunken S600 ...

Jeśli budżet na to pozwala to, oczywiście tak, bo to inna klasa gramofonu. Różni je wszystko, mimo, że wyglądają podobnie.
Tylko wiesz, to jest model dla tych których również stać na wkładkę z półki > 10k PLN, bo przecież nie będzie kupował gramofonu za 20k PLN  do wkładki z półki 2k PLN, jak ten Denon, czy do wkładki z podstawowej linii wkładek typu MC firmy Ortofon.
Chociaż oczywiście możesz, zakazu nie ma :)
Co byś nie kupił, to i tak będzie o niebo lepiej niż ten pradziadek Telefunken.

Pboczek

;D Gerwazy przestań mamić siebie i innych wykresami które nie mają nic wspólnego z rezonansem.

Piterski

Gerwazy widziałem, że pochwaliłeś się na winylnet ile to nie nakupowałeś wkładek. Czy teraz będziesz się tu ze wszystkimi reklamował i to co rusz pod innym nickiem?

frywolny trucht

Na półki trafił następca. GR2. Cena 9,5 koła. Takie są obietnice:

"Nowy silnik napędu bezpośredniego z przetwornikiem ΔΣ to najważniejsza nowość w SL-1200GR2. Przetwornik ΔΣ tłumi drobne drgania z silnika, co pozwala uzyskać jeszcze bardziej szczegółowy i wyrazisty dźwięk.
Wieloetapowy, cichy zasilacz zapewnia stabilne zasilanie i minimalizuje szum.
Dzięki temu dźwięk jest bardziej czysty i pozbawiony szumów."

Mam pewien problem z sugerowaniem, że GR ma szczegółowy i wyrazisty dźwięk. No jakoś nie potrafię się z tym zgodzić.

"Ramię wykonane jest z aluminium, które jest materiałem o dużej sztywności. Dodatkowo, ramię jest wyposażone w precyzyjne łożyska, które zapewniają płynny ruch. Dzięki temu dźwięk jest bardziej szczegółowy i wyrazisty."

Daliśmy to samo ramię, ale dźwięk jest bardziej szczegółowy. No kupa śmiechu.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Pboczek

Dlaczego nie gra szczegółowo i wyraziście, powinno być dobrze. 

vasa

Cytat: Pboczek w Grudzień 08, 2023, 17:36Dlaczego nie gra szczegółowo i wyraziście, powinno być dobrze.
No właśnie :o
Przecież obiecywali :'(
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.