EAR - Tim de Paravicini.

Zaczęty przez Pboczek, Marzec 19, 2021, 19:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

jafi

Cytat: Piterski w Wrzesień 24, 2024, 10:01Zainspirowałeś mnie jafi by się pobawić, mocno nietypowymi dla mojej wkładki, nastawami obciążenia.
Zrobiłem to na całkowicie nowej nie znanej mi płycie i zdziwiłem się bardzo, że zmiany potrafią być tak zauważalne.
Do tego dopasowałem wartość tłumienia w ramieniu. Teraz pogram trochę i zobaczę jak odbiorę te brzmienie w dłuższej perspektywie czasu i większej ilości różnych płyt i repertuaru.

Cieszę się, że pociągnąłeś temat u siebie. Jeśli miałbym coś sugerować to robienie jednej zmiany, a nie dwóch na raz.
Wtedy lepiej ocenić jaki wpływ miała zmiana.

EmilioE

Wylądował u mnie w systemie EAR Yoshino 869. Muszę przyznać, że to fenomenalny wzmacniacz! Łączy gładkość z atakiem, barwę z przejrzystością, mocny bas z delikatnością wybrzmień, analizę z syntezą, a dominującą cechą jest wspaniała płynność. To wszystko tak ładnie się poukładało z zestawem lamp NOS Matsushita w sekcji przedwzmacniacza. Muzykalność i rozłożenie akcentów na scenie robi ogromne wrażenie, a wszystko z zapewnieniem dostępu do ogromnej ilości informacji. Całość jest przy tym taka... bezwysiłkowa, naturalna... jedynie zwraca uwagę bas, który ma dobre różnicowanie i niskie zejście ale ma też takie uderzenie, walnięcie, pchnięcie, które czasami sprawia wrażenie troszkę ,,zrobionego". Jak dla mnie: wzmacniacz absolutny sztos, nie mam pytań, absolutnie wysoki, wysoki poziom!
Audion Sterling KT77, Haiku-Audio Sensei 211, EAR Yoshino 869/ Avcon Nortes Mk3, ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Skibo, Cabasse Clipper / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

sheykk

Emilioe gratulacje.Rozumiem że dogadałeś się z gościem i jest twój.Jak tobie wpadnie w ręce wmiarę przyzwoity DAC to spróbuj posterować koncówką mocy i może być jeszcze lepiej. duże OK

Pboczek

Mam ten wzmacniacz głęboko w pamięci z jego graniem. Bardzo mi się podobał. Gratulacje!
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

EmilioE

Cytat: sheykk w Marzec 10, 2026, 19:32Emilioe gratulacje.Rozumiem że dogadałeś się z gościem i jest twój.Jak tobie wpadnie w ręce wmiarę przyzwoity DAC to spróbuj posterować koncówką mocy i może być jeszcze lepiej. duże OK
Do trzech razy sztuka, za trzecim razem sprzedający podjął decyzję 😃 Muszę przyznać, że EAR robi wrażenie, ma to coś w sobie... I te lampy Matsushita, jakie dostałem w zestawie to jest klasa! 
Audion Sterling KT77, Haiku-Audio Sensei 211, EAR Yoshino 869/ Avcon Nortes Mk3, ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Skibo, Cabasse Clipper / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

Pboczek

Co to za lampy i producent, Matsushita?
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

EmilioE

To stare lampy NOS w sekcji przedwzmacniacza: ECC85 I PCC88. Firma Matsushita później przekształciła się w Panasonic. Pięknie kształtują dźwięk. Generalnie EAR mnie urzekł. Oczywiście musi się charakter zgrać z kolumnami, ale klasa dźwięku wzmacniacza jako takiego jest wysoka.

wiki

Matsushita to koncern, ktorego jedna z marek to Techniks.
Slyszalem, ze robili dobre lampy. Ja, z Japonskich, kiedys chwalilem Toshiby.
Wtedy w Japoni duzo robili fajnych lamp.
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.