Zegarki i smartwatch'e

Zaczęty przez vasa, Maj 25, 2021, 11:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Zmiana warty. Odchodzi Galaxy Watch5 Pro. Zastępuje go Galaxy Watch Ultra w kolorze białym. Kawał bydlaka przez kwadratową kopertę, ale ekran też wydaje się większy. Musi pomieścić sporo informacji, więc są czytelniejsze. Z racji zastąpienia tytanu plastikiem ( no nie wierzę, że to tytan pomalowany na biało) w korpusie koperty, tylko przykryciem od góry i dołu tytanem- wydaje się lżejszy. Design młodzieżowo- sportowy. Spróbuję później coś z tym zrobić. Zupełnie nowy system mocowania paska powoduje jednak na dziś pewne ograniczenia w asortymencie.

Oba smarkłocze mają baterie bycze ( większe od pozostałych modeli Samsunga). Nowy ma lepszy procesor, można głębiej nurkować, podwójny GPS, trzeci przycisk i to w zasadzie tyle. Nowy kosztuje 2900 zł, a stary 1600 zł. NA dziś trochę mały upgrade, aby usprawiedliwiać cenę, ale może coś się gdzieś kryje.
Dodam, że z poprzedniej busoli byłem bardzo kontent.

p.s. Coś piszą o zaimplementowaniu sztucznej inteligencji, oraz:

"Rób zdjęcia, odbieraj połączenia i wyciszaj alarmy – a wszystko to za pomocą funkcji Double Pinch, czyli podwójnego uszczypnięcia. Galaxy Watch Ultra jest jeszcze potężniejszy w połączeniu z innymi urządzeniami Samsung Galaxy. Zachowaj kontrolę, pozostań w kontakcie."

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Jak on jest naładowany technologią widać choćby po rysunku poniżej. Czujnik na czujniku. Jeszcze ze trzy generacje i będzie wysyłał komplet badań do lekarza rodzinnego, a może i będzie sam wypisywał recepty.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

GB

Pytanie, te przyciski i środkowe pokrętło są ruchome?

Miałem kiedy zegarek samsunga, któryś z pierwszych modeli, jednak od częstego pływania, bezel, który był ruchomy w tamtym modelu do wybierania różnych funkcji przestał działać.

Zastanawiam się, czy w tym te przyciski też by odmówiły współpracy od chloru na basenie.

Czy to bardziej smart czy sport watch?

Po tym Pro wnoszę, że sport.

frywolny trucht

W kierunku sportu wyczynowego idą Garmin i Suunto. Samsung i Apple są bardziej uniwersalne. Biuro, zdrowie, acz amatorsko też się nadadzą.

Samsung- oparty na Androidzie - pozwala doinstalować aplikacje. Np Shazam. Pięknie rozpoznaje muzykę i jeszcze okładkę wyświetli :)

Przyciski w Ultra od Samsunga się nie obracają. Środkowy przycisk może mieć przypisanych parę funkcji- ja przypisałem latarkę- czyli krótkie naciśnięcie i można czytać pod namiotem. Natężenie światła jest regulowane dotykiem. smarujemy kółeczko po ekranie. Stałą funkcją tego przycisku jest ALARM. Przytrzymujemy 5 sekund i odpala się procedura startowa wyjca. Jest na tyle nieprzyjemny dźwięk, wysoki, że kot spyla z pokoju.

Smartwatch ma funkcję doszczelnienia przycisków, którą się włącza i włącza. Nie wiem o co chodzi i jak się to ma do chloru.

Zmieniłem pasek, teraz naprawdę przyjemnie się go nosi.

frywolny trucht

Doczytałem co to takiego blokada przeciw wodzie:

"Blokada wodna dezaktywuje warstwę dotykową wyświetlacza, zapobiegając w ten sposób przypadkowym dotknięciom i ewentualnie wyłączając czynność, co przydaje się nawet podczas deszczu, a nie tylko podczas pływania. Wartością dodaną jest to, że po wyłączeniu funkcji zegarek zacznie wydawać dźwięk, aby usunąć wodę z głośnika. W tym momencie widać tu nawet tworzące się bąbelki."

Natomiast instrukcja opisuje stan uszczelnienia zegarka:

" Galaxy Watch Ultra:
• Urządzenie jest wodoszczelne i pyłoszczelne oraz spełnia wymagania określone w następujących normach
międzynarodowych:
– Świadectwo wodoszczelności 10ATM: urządzenie zostało przetestowane poprzez zanurzenie w słodkiej
wodzie, przyłożenie ciśnienia odpowiadającego 100 m na 10 minut bez poruszania nim, zgodnie z
wymogami określonymi w normie ISO 22810:2010.
– Świadectwo wodoszczelności IPX8: urządzenie zostało przetestowane poprzez zanurzenie go na
głębokość 1,5 m wwodzie słodkiej na 30 minut bez poruszania nim, zgodnie z wymogami określonymi w
normie IEC 60529.
– Świadectwo pyłoszczelności IP6X: urządzenie zostało przetestowane zgodnie z wymogami określonymi
w normie IEC 60529.
• Urządzenie nie jest przeznaczone dla nurków.
• Urządzenia można używać podczas ćwiczeń, mycia rąk lub w trakcie deszczowego dnia.
• Urządzenia można używać podczas pływania rekreacyjnego w basenie, wodzie słodkiej lub słonej.
• Wodoszczelność urządzenia Galaxy nie jest trwała i jej skuteczność może się obniżyć wraz z upływem czasu.
Zaleca się zlecenie sprawdzenie wodoszczelności urządzenia Galaxy raz w roku w centrum serwisowym
Samsunga lub autoryzowanym serwisie. Powyższe nie wpływa na wykonywanie uprawnień z gwarancji ani
na odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności sprzedanego urządzenia z umową."

Tak wygląda rozpoznanie utworu przez SHAZAM. Milusio, prawda? To już nie są głupawo pokadrowane zdjęcia.

frywolny trucht

Kolejną ciekawą sprawą jest głośnik, a właściwie dwa i wcale nie stereo .(Przynajmniej tak to wygląda, ale może to być jeden głośnik, który ma dwa kanały akustyczne i mikrofon. Kto wie?) Mnie wygląda na wysokotonowy i średniotonowy. Trochę jajeczne, ale jak kogoś satysfakcjonuje puszczanie sobie muzyki z głośników telefonu, to Ultra spokojnie może konkurować :) Na obudowie dwa podłużne wcięcia służą za wylot fali akustycznej. Zdjęcie bebechów pokazuje oba głośniczki po wymontowaniu.

rudy-102

Czy mierzy ciśnienie krwi?

frywolny trucht

Puls, tętno, EKG, wykrywa arytmię, bada nasycenie krwi tlenem, ocenia poziom stresu- coś tam pierdzi co zrobić, żeby unikać, sen, jego fazy, czy chrapałeś i jak długo, czy jesteś wyspany i sporo więcej- łącznie z analizą składu ciała, ale nie zgłębiłem jeszcze. Na dziś tsak po łebkach przeleciałem. Nie znam wiarygodności.