SME 3009

Zaczęty przez Pboczek, Maj 22, 2021, 17:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Kolejność czynności? Tak, czy inaczej, pomożemy
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Tak. Tam jeśli dobrze kojarzę masz ciężarek do wyważenia ramienia który regulujesz w dwóch kierunkach i dodatkowo ten na osi jak w klasycznym ramieniu.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Flip Back

Cytat: Piterski w Maj 24, 2024, 09:10Koledze chodzi zapewne o metodykę ustawiania odpowiedniej równowagi ramienia i nacisku wkładki.
Dokładnie tak. Wysokość ramienia to pewnie jak w każdym innym SME się ustawia. Ale balans i nacisk jest dla mnie zagadką. 
Ściągnę instrukcje obsługi i popatrzę co i jak. Nigdy nie miałem wersji 3 i nic podobnego (jeśli w ogóle coś jest podobne z wyglądu ). To jest powodem mojego zapytania. 

Pboczek

Powodem serwisu ramienia były kłopoty z ustawieniem wkładki, co można zobaczyć i poczytać w wątku o Rohmannie. Aleksander nie pomylił się przewidując luz na kolumnie. Ruszało się góra-dół ok. 2 mm. Czyszczenie, wymiana smarów łożysk i windy. Nawet podklejenie prowadnicy windy papierem ściernym. Ogólnie ramię ma ponad 50 lat i dostało kolejne.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

miniabyr

Czyli i ja nie pomyliłem się twierdząc, że to luz na łożysku. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

Pboczek

Ty również miałeś nosa. 👍

miniabyr

Cytat: Pboczek w Marzec 22, 2026, 14:20Ty również miałeś nosa. 👍
Na to wskazywał wykres. Feickert w tych sprawach jest bardzo pomocny. Jak widzisz coś takiego, to trzeba zrobić krok w tył  i dojśc przyczyny. Szczególnie przy starszych ramionach, używanych nie wiadomo jak. Warto prze serwisować. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

Pboczek

Serwis zrobiony, ramię dostało nowy oddech.

Przy okazji dowiedziałem się że 3009 II non jest o ok. 1cm dłuższe od imp i w zasadzie to niepełne 10''. Potwierdziła się odległość montażowa pivot to spindel -221,8 mm. Ustawiałem wg protraktora i wydruku z appki.

wiki

...
też bym coś napisał...
...
ale mnie nie stać...

🙂🙃🙂
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

wiki

Pboczek, pięknie to wygląda...🙂
Jak nowe...🙂
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.