Reed Muse 1C napęd idlerowy lub paskowy

Zaczęty przez jafi, Wrzesień 27, 2021, 10:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

jafi

Okazją do spotkania u znajomego melomana była wymiana ramienia Reed 3P na ramię.... Reed 3P. Brzmi dziwnie, ale już wyjaśniam o co chodzi: dotychczas używał ramienia z kablem miedzianym od producenta zamontowanym na stałe, teraz przyszła kolej na ramię bez kabla z wyjściem Cardasa.
Przy okazji miałem poznać brzmienie wkładki Hana Umami Red.
Bardzo cenię wkładki Hana, ale tej jeszcze nie słyszałem.

jafi

Do połączenia ramienia ze step up`em użyłem kabla phono Sulek Phono Red z wejściem Cardasa.
Przy okazji sprawdziliśmy z którym wejściem step up`a EAR MC4 wkładka Hana Umami Red gra najlepiej. Przy 6 Ohm było optymalnie - tak jak ustalił właściciel.

jafi

Miało być tylko parę zmian, ale wyszło inaczej.
Zmiana była radykalna: przestawienie sprzętu (także mebli) z jednej ściany (z oknami) na przeciwległą (z drzwiami).
Dodam tylko, że to był świetny ruch

jafi

Nie poprzestaliśmy na tym.😉
Kolumny Coincident Pure Reference Extreme grają u znajomego już dobre kilka lat i do tej pory były ustawiane jak na zdjęciach producenta z Kanady, czyli monitorek na module basowym, które są spasowane na szerokość.
Teraz obróciliśmy moduł basowy frontem do słuchacza.

jafi

Dużą uwagę poświęciliśmy spasowniu fazowemu monitorka do modułu basowego.
W tym celu przesuwaliśmy monitorek od krawędzi modułu basowego do tyłu. Trzeba było dokładnie ustalić tę odległość.

vasa

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

jafi

Cytat: vasa w Czerwiec 29, 2024, 09:04Pustawo tak trochę.

A kto ma pokój tylko do muzyki i wypoczynku? Pewnie niewielu.
Co potrzeba jest: system audio, po bokach z obu stron regały z płytami, kanapa, fotel i trochę ekranów akustycznych.
I uwaga - telewizora brak:)

vasa

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

TomFon2017

Dlaczego ramię tak buja..góra.. dół ???
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

jafi

Cytat: TomFon2017 w Czerwiec 30, 2024, 21:37Dlaczego ramię tak buja..góra.. dół ???
Jak to ustaliłeś? Ze zdjęcia?

TomFon2017

PROSZĘ O ODROBINĘ INTELIGENCJI....dwie czy trzy strony wyżej jest zamieszczony filmik na którym wyraźnie widać bujanie ramienia...GÓRA-DÓŁ. IDIOTĄ NIE JESTEM WIĘC NA PODSTAWIE ZDJĘCIA nie pytałbym...  https://youtu.be/aC659aPrtbM
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

Piterski

TomFon2017, nie żebym się czepiał ale na tym samym filmie widać jak wół, że płyt jest pofalowana. Tak więc tak trochę się reakcji jafi nie dziwię.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

jafi

Cytat: TomFon2017 w Lipiec 03, 2024, 20:19PROSZĘ O ODROBINĘ INTELIGENCJI....dwie czy trzy strony wyżej jest zamieszczony filmik na którym wyraźnie widać bujanie ramienia...GÓRA-DÓŁ. IDIOTĄ NIE JESTEM WIĘC NA PODSTAWIE ZDJĘCIA nie pytałbym...  https://youtu.be/aC659aPrtbM
Nie tym tonem proszę, wtedy otworzy się przestrzeń do rozmowy.

jafi

Parę dni temu przełączaliśmy kable sygnałowe w gdańskim salonie Audioneo - interkonekty i kable kolumnowe.
Za materiał porównawczy posłużyła składanka znanych i mniej znanych polskich wykonawców, którą zaproponował Paweł (właściciel sklepu). W tle gramofon Reed Muse 1C z ramieniem Reed 2B 12" i wkładką Denon 103.

TomFon2017

Odpowiem tak 'PITERSKIemu" jak i "JAFIiemu" - gdyby nie złośliwy komentarz "Jafiego", że oceniam bujanie talerza na podstawie zdjęcia to ani bym pisnął o "odrobinie inteligencji". Więc bądźmy uczciwi w swoich komentarzach. Aby zamknąć "lawinę" tłumaczenia się - pozdrawiam serdecznie :)
A co do pofalowanej płyty odtwarzanej na gramofonie z dziesiąt tysięcy i jakości dźwięku dobywającego się z tego układu- też mam swoje zdanie

Bacek

Trzeba poszukać Audio-Technica AT666 w dobrym stanie lub współczesnego odpowiednika (I-Qual IQ1300A) i pofalowane płyty nie będą problemem.
Szpindel na tym gramofonie solidnie wystaje więc problemów z jego użyciem nie będzie.

Pboczek

TomFon, o jakości dźwięku tego gramofonu, to na podstawie czego wyrobiłeś sobie zdanie?
Pytam przez ciekawość.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

TomFon2017, ale o co Ci chodzi? Czy o przyczynę bujania czy o sens używania pofalowanych płyt?
Spytałeś dlaczego ramie buja chociaż jak sądzę doskonale znałeś przyczynę.

Czy więc nie była to zawoalowana sugestia, że dla Ciebie jest głupotą w ogule kupowanie tak drogich gramofonów i ramion, czy też prezentowanie tego na krzywych płytach.

PS. Ja proponuje żeby jednak pisać w sposób bardziej jednoznaczny, a mniej się bawić w zawoalowane uwagi.
Nik tu nikomu przecież nie zabrania wyrażania swoich opinii.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

TomFon2017

Szanuję Twoją wiedzę związaną z czarnym krążkiem...choć co do oceny moich intencji masz tylko w połowie rację. Uważam, że kupowanie drogich gramofonów jest OK - bo i wygląd i dopracowanie ich konstrukcji są godne naśladowania. Ale zakładanie "pofalowanej" płyty na sprzęt TEJ KLASY TO PORAŻKA !!! jeśli walczymy o to by igła szła po płycie tak perfekcyjnie jak już bardziej się nie da !!!.... skoro płyta jest pofalowana to wszystko co wiąże się z perfekcyjnym prowadzeniem igły w rowku bierze w łeb.....Z szacunkiem pozdrawia Cię... Tomek

Bacek

Cytat: TomFon2017 w Lipiec 22, 2024, 22:10Ale zakładanie "pofalowanej" płyty na sprzęt TEJ KLASY TO PORAŻKA !!!
Przesadzasz, ale taka uroda internetów. Porażką było by gdyby kupował tylko pofalowane płyty.
A ta ot gra, pofalowanie jest w miarę równomiernie rozłożone, nie ma efektu podskoku więc sama igła w tyłek nie dostaje. Oczywiście azymut w trakcie faluje ale na takiej wysokości to pewnie poniżej jednego stopnia.

Piterski

Dzięki Tomek za wyjaśnienia. Do krzywych płyt i ich publicznej prezentacji w kontekście takiej zaawansowanej konstrukcji ramienia jestem tego samego zdania. Średnio to wygląda, szczególnie w kontekście takiego ramienia, a już w kontekście profesjonalizmu biznesowego to już wogle.

Będąc posiadaczem pofalowanych płyt i sprzętu za taką kasę to albo dałbym je na profesjonalna prostownice lub zatroszczył się o inne rozwiązanie by ten efekt zniwelować.

Pboczek

Krzywe płyty się zdarzają i jeżeli nie wpływa to na dźwięk nie ma co się martwić. Jeżeli ktoś ma ustawiony gramofon w taki sposób że nie widzi igły, to może nawet o krzywiźnie nie wiedzieć.

Nie ma co popadać w przesadę w ocenach, bo na wszystkich gramofonach lądują pofalowane płyty i nikt się tym nie martwi.

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Piotrek, sorry ale chyba nie rozumiesz, że my tu piszemy o biznesie i marketingu. Na dziabał było by Ci takie ramie z kompensacją błędu prowadzenia z mikrometrowym ustawianiem Vertical Tracking Angle jeśli położysz na tym krzywą płytę?

Czy nie widzisz i nie czujesz tego rozdźwięku?!
Przecież to jak byś namawiał klienta na kosmiczną technologie by doznał nirwany i jednocześnie robił go, delikatnie mówiąc, w "trąbę".

Nie, ja krzywych płyt nie kładę mimo, że nie mam gramofonu z ramieniem za taką kasę.
Płyty można prostować, są świadczone takie usługi, można sobie takie urządzenie kupić.
Są dostępne pierścienie dociskowe na krawędzi płyty, są jak widać i maty z przysysaniem płyty.

Mówisz, że tego nie słychać to w jakim celu ustawiasz kąt VTA jak dla Ciebie jego zmiana o stopnie nie ma słyszalnego wpływu?
Po co Ci cały ten cały osprzęt i oprogramowanie do ustawiania wkładki?

Piotrze, może dosadnie to napisałem ale tylko by oddać moje niedowierzanie w głosie nie by Cię obrazić.

EmilioE

Rzeczywiście pofalowane płyty są dużym problemem. Dotyczy on starych płyt z epoki, ale i również nowych (sic!). Miałem świetną płytę nową (dostałem w prezencie, nie mogłem wymienić), która była strasznie krzywa. Zdecydowałem się ją ratować wysyłając na usługę prostowania. Niestety pomogło może w 40%, może w 50%, pofalowanie wciąż przeszkadzało.
Lekkie falowanie występuje w tak wielu starych płytach, że trzeba byłoby usunąć niemal połowę kolekcji, aby mieć winyle idealne.
Niemniej jednak do prezentacji drogiego drapaka powinno się stosować płyty wzorcowe, pełna zgoda!
Najgorsze są chyba jednak płyty niecentryczne! Jak taka mi się trafiała, od razu szła w odstawkę, bo zmuszała igłę do pracy w amplitudach abuzywnych  ;o)
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper 312 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

Piterski

Cytat: EmilioE w Lipiec 24, 2024, 12:51Najgorsze są chyba jednak płyty niecentryczne! Jak taka mi się trafiała, od razu szła w odstawkę, bo zmuszała igłę do pracy w amplitudach abuzywnych  ;o)

Jest na to remedium, ale droga zabaweczka niestety. Grzegorz, nasz forumowy kolega malg miał okazje przekonać się że to działa.

https://soundrebels.com/thrax-yatrus-2/