Klub miłośników OPERY

Zaczęty przez Therion, Październik 31, 2021, 21:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Therion

Phast PP6L6, CA Evo 150 SE, Transrotor Max,  Gold Note PH-10, Ortofon T-30, MC Rohmann, AT OC9/II, Denon DL 103R, Audiolab 8200CDQ, AA Hyperion III LUX,  Kenwood KX-7030, Sennheiser HD-600 i HD-660S. Wcześniej: m.in. SE2A3, SE6V6, PP 6V6, PP EL34, PP KT88, Ad Fontes + Goldring 2100, Grado GS1000e, AKG K702, Beyerdynamic DT990, itp.
https://www.cppro.pl/

masza19

Kangie

...i Dino.

Ja próbuję zrozumieć o co w tym kaman.

traumeel

W pierwszej chwili myślałem, że chodzi o przeglądarkę.  ;D

Kangie

Cytat: traumeel w Październik 31, 2021, 21:21W pierwszej chwili myślałem, że chodzi o przeglądarkę. 
O, kurna, ale urwał! Dobre!

masza19

A ja  że Opera (Consonance )
Swoją drogą fajne rzeczy robią U+1F44D

http://www.opera-consonance.com/#

Therion

No to się zakumplowałem.

Naszlo mnie ostatnio i tylko tego słucham.

Dziwne to - kiedyś tak nienawidziłem tego wycia, gdyby na torturach mi puszczali, to wsypałbym Was wszystkich  ;D.

A dziś? To najpiękniejsza muzyka.

Człowiek jest pojebany.

No dobra, ja.

Opera: sceniczne dzieło muzyczne wokalno-instrumentalne, w którym muzyka współdziała z akcją dramatyczną (libretto).
Phast PP6L6, CA Evo 150 SE, Transrotor Max,  Gold Note PH-10, Ortofon T-30, MC Rohmann, AT OC9/II, Denon DL 103R, Audiolab 8200CDQ, AA Hyperion III LUX,  Kenwood KX-7030, Sennheiser HD-600 i HD-660S. Wcześniej: m.in. SE2A3, SE6V6, PP 6V6, PP EL34, PP KT88, Ad Fontes + Goldring 2100, Grado GS1000e, AKG K702, Beyerdynamic DT990, itp.

vasa

Cytat: Therion w Listopad 02, 2021, 07:36
Widziałem ostatnio że piękną Callas upolowałeś.
Czy to ona Cię przekonała?

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

ziko369

Cytat: Therion w Listopad 02, 2021, 07:36A dziś? To najpiękniejsza muzyka.

Człowiek jest pojebany.

No dobra, ja

Ja tak nie uważam 😇
Człowiek ma różne potrzeby muzyczne...
Do takiej muzyki potrzeba ciszy i spokoju, przynajmniej ja tak mam...
A lubię i polifonicznej posłuchać, chórów wszelkich, gospel, itd.
W zależności od nastroju...

Jak ja to zawsze mówię...słucham od grania na grzebieniu 😇 do muzyki w ciężkim stanie😈

Kangie

Ja słucham od ABBy po ZZ Top?  >:D

Kangie

Cytat: Therion w Listopad 02, 2021, 07:36Dziwne to - kiedyś tak nienawidziłem tego wycia, gdyby na torturach mi puszczali, to wsypałbym Was wszystkich  .

Człowiek jest pojebany.

No dobra, ja.

Opera: sceniczne dzieło muzyczne wokalno-instrumentalne, w którym muzyka współdziała z akcją dramatyczną (libretto).
W piątek z Vasą słuchaliśmy u Dino jakiejś opery. Wiem, że śpiewała jakaś "ruda". Niesamowicie gra u Dino. Podobało mi się. Czułem grozę!

Tannoy rulez!!!

kangie

Po francusku śpiewa. Znacie?
Life is too short for boring HiFi.

Therion

Cytat: vasa w Listopad 02, 2021, 07:45

Cytat: Therion w Listopad 02, 2021, 07:36
Widziałem ostatnio że piękną Callas upolowałeś.
Czy to ona Cię przekonała?

Wysłane z mojego LM-G850 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedź po takim czasie jest ok?

Nie, nie Callas. Odbiło mi chwilę wczesniej. Zajawkę miałem na Elinę Garancę. Później na całą Cavalleria Rusticanę. A teraz na Toscę, m. in z tej wlasnie płyty z głosem Callas.

Slucham już tylko opery.

Spotyfi zdurniało. Najpierw sądzili, że jestem Turkiem w Niemczech (słuchałem sporo orientu), później, że Arabem we Francji a teraz już sie pogubili totalnie.

Bacek

Jak kawaleria przeszła to spróbuj reszty Donizettiego zaczynając od Łucji. Eliksir miłosny ma swoje momenty. Ogólnie całe Bel canto ma swoje uroki. Kawalerię mam w mono z jakąś dziwną krzywą. Tosca kurzy się na półce. Jakoś nie mogę się przekonać.

vasa

Cytat: Therion w Lipiec 13, 2022, 16:17Zajawkę miałem na Elinę Garancę.
No to nieźle. Garanca jest chyba teraz mezzo no. 1 na świecie.
Byłem kiedyś na jej koncercie. To co mnie nie zaskoczyło to wykonanie - równie rewelacyjne co na płytach. To co mnie zaskoczyło - że to wielka kobieta jest ;D
Najbardziej lubię cztery jej nagrania; płyta solo - Aria Cantilena, CAPULETI E I MONTECCHI z Netrebko, Carmen z Alagną i LA CENERENTOLA Rossiniego.
Lubię bel canto i kompozytorów włoskich. Ale Francuzi również mają spory i miły dla ucha dorobek.
Posłuchaj może francuskiej składanki śpiewanej przez Fredericę von Stade. Może coś zaskoczy po raz wtóry :)

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

wiki

Właśnie sobie kupiłem operę na płycie podwójnej CD...
Trochę chyba inną...

Zrobioną przez znanego artystę rockowego.
Podobno nie za pierwszym razem wchodzi...
Zobaczy się...

Dziś urlop, trochę popracowałem rano aby było widać, że się nie leniłem w urlop i...
I zasiadam do słuchania...

CA IRA
Roger Waters
1998

Książeczka po francusku, utwory w tymże języku także...

No to lu...
Disque 1

Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

wiki

I utwory...
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki

Wykonawcy...

wiki

Są teksty, można sobie pośpiewać z artystami...

wiki

9-tka
4:24
Deszcz i dzwon...
Jak na pierwszej płycie Black Sabbath...

Ciary poszły...

Ps. A potem było rozstrzelanie z karabinów...

wiki

CA IRA
Roger Waters

Disque 2

wiki

Skończyło się...

Czy się podobała?
Bardzo...!

Therion

Cholera, to i ja zapuszczę, gdyż posiadam.

Miałem kilka podejść, ale odpuszczałem. 

Może zacisnąć zęby i dać szansę? Watersa lubię. 

Zachęciłeś, dzięki.

Pboczek

Orliński w różnych wariantach, bardzo dobre. Jedna płyta tradycyjna, kameralna, druga znacznie śmielsza, uwspółcześniona, z kilkoma instrumentami, elektroniką. Na koniec cover Hey. Śpiewa obłędnie w każdym razie.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S