Moje zbiory, ilość ma znaczenie.

Zaczęty przez Pboczek, Listopad 13, 2021, 17:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

W wątku o szafach można podpatrzeć forumowe płytoteki, a tam przecież chodzi o szafy nie o ich zawartość. Stawiam więc wątek, pokarzcie proszę ile tego się u kogo nazbierało. 
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

wiki

Ja tam nie zbieram, ja słucham kiedy mogę.....
Tak ostatnio się nawet zastanawiam nad zakupami moimi.... Kupię, posłucham raz i na półkę... Po co mi taka płyta?
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

paul_67

Cytat: wiki w Listopad 13, 2021, 17:59Kupię, posłucham raz i na półkę... Po co mi taka płyta?
Takich płyt mam chyba najwięcej.Niektórych już nie słuchałem kilkanaście lat bo znam na pamięć :)

ziko369

moon

Cytat: wiki w Listopad 13, 2021, 17:59Ja tam nie zbieram, ja słucham kiedy mogę.....

a to przeciez sie nie wyklucza. ja zbieram/kupuje, bo slucham.
Pioneer PL-50L II + Ortofon 2M Bronze + LAR LPS-1+ Cayin MT-35S + Canto Grand

GB

Tak przy okazji zbiorów i tematu o półkach na winyle:

Jakie macie systemy archiwizowania swoich kolekcji?

Kilka już wcześniej opisywanych to:

1. Alfabetyczny - ale czasami powstaje problem pod jaką literą umieścić danego artystę - w rozwiązaniu tego problemu mogą pomóc aplikacje, takie jak Discogs i im podobne, gdzie po wpisaniu kolekcji automatycznie układają się alfabetycznie. Wtedy, aby znaleźć płytę wystarczy sprawdzić w aplikacji i wiadomo pod jaką literą jest schowana.

2. Ja obecnie mam posegregowane trochę jakby tematycznie:
*Jazz piano
*Jazz kobiece głosy
*Jazz kontrabas
*Jazz
*Muzyka polska
*Rock
*Muzyka pop
*Muzyka bożonarodzeniowa
Ale tu przy dużej kolekcji zaczyna się problem, bo czasami płyta może lądować w kilku kategoriach tematycznych. Szkoda, że w discogs, nie można dodać płyty do kilku katalogów.

Może ktoś ma ciekawsze sposoby i podzieli się nimi.

Pozdrawiam
Grzegorz

Pboczek

Foty Płytotek dawajcie, a nie jakieś pitu, pitu, że słucham nie zbieram. Każdy zbiera, bo czego miałby słuchać.  ;)
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + ZYX 4D S

moon

nie widzę lepszego niż alfabet. Trochę nie rozumiem problemu - pod jaką literą umieścic artystę, w czym kłopot? Jedyny problem to z płytami typu split - czyli więcej niż jeden wykonawca na jednej płycie. Ew. w muzyce klasycznej czy ma być autor muzyki typu Mozart, czy na przykład dyrygent/orkiestra itp.

Discogs w albecie jest ułomny niestety, np. David Bowie ląduje do D. To chyba wynik wpisania go w bazie, chociaż wydaje mi się, ze czasem dany artysta występuje w dwóch wariantach pisowni i wtedy jak masz dwie płyty tego samego twórcy w różnych zapisach w Discogs, to wtedy trochę lipa w sortowaniu.

GB

Cytat: moon w Listopad 15, 2021, 11:34
nie widzę lepszego niż alfabet. Trochę nie rozumiem problemu - pod jaką literą umieścic artystę, w czym kłopot? Jedyny problem to z płytami typu split - czyli więcej niż jeden wykonawca na jednej płycie. Ew. w muzyce klasycznej czy ma być autor muzyki typu Mozart, czy na przykład dyrygent/orkiestra itp.

Discogs w albecie jest ułomny niestety, np. David Bowie ląduje do D. To chyba wynik wpisania go w bazie, chociaż wydaje mi się, ze czasem dany artysta występuje w dwóch wariantach pisowni i wtedy jak masz dwie płyty tego samego twórcy w różnych zapisach w Discogs, to wtedy trochę lipa w sortowaniu.
Z tym Dawidem nie ma problemu bo zawsze możesz sprawdzić w discogs pod jaką literą jest dany artysta i tak szukać w kolekcji.

Bonus w discogs jest informacja o wartości danej kolekcji. Czyli wiemy ile lżejszy jest nasz portfel.

moon

Cytat: GB w Listopad 15, 2021, 11:52Z tym Dawidem nie ma problemu bo zawsze możesz sprawdzić w discogs pod jaką literą jest dany artysta i tak szukać w kolekcji.

wybacz, ale mam posortowane wedlug alfabetu, nie discogs.
Informacja o wartosci kolekcji jest zawsze niepelna, poniewaz zlicza tylko plyty, ktorego kiedykolwiek zostaly sprzedane w tym serwisie. Mozna miec wynalazki lub jakis szajs, ktorego nigdy nikt nie kupil tam:)

elem

Cytat: moon w Listopad 15, 2021, 12:03mam posortowane wedlug alfabetu, nie discogs.

wyeksportuj do excela i wykorzystaj ctrl+h
Feickert Twin, SME V, DV XX2MKII;  CEC TL51,DX51,DX71,
Olive Opus 4; Sensor 2  MKII ; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

moon

tylko po co? znam alfabet i zasady sortowania;)

poza tym, przegladam spis przez aplikacje discogs tylko.

elem

Chodziło mi o to, że można w swojej bazie łatwo poprawić błędy Discogsa.
Olive Opus 4; Sensor 2  MKII ; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

moon

Cytat: elem w Listopad 15, 2021, 12:46Chodziło mi o to, że można w swojej bazie łatwo poprawić błędy Discogsa.

ale tego potem nie wczytasz z powrotem?

elem

moon

w moim przypadku to jest bezuzyteczne:)

Flip Back

Widziałem u kilku poważnych kolekcjonerów płyty posegregowane metodą ,,po kraju" z którego pochodzi wykonawca. To ciekawe odejście ale wymaga posiadania już sporej wolumenowo kolekcji. 

Pboczek

Ilość płyt nie musi być duża, za to wymaga przyswojenia inf. o kraju pochodzenia wykonawców, co nie zawsze jest oczywiste.

Flip Back

Jeśli jesteś świadomym kolekcjonerem, nie kupujesz byle co i na ilość to wtedy pochodzenie wykonawców jest bardzo oczywiste. 
Każdy ma swój styl i swój etap. Uważam że to podejście jest bardzo dojrzałe i jak się głębiej zastanowić ma sens. 

miniabyr

Ja w zasadzie nie wiem co czynię. Zbieram bo lubię słuchać. Oczywiście , że mam płyty których wieki nie słuchałem. Zmienie mi się gust, odkrywam rzeczy nowe jak i stare. Jeśli chodzi o program do archiwizacji, to korzystam z płatnego CLZ Music Web.  Niestety kosztuje 40 dolców rocznie. CLZ Music Web
Nie jestem statystycznym Polakiem.

Flip Back

Ciekawy ten program, muszę go zgłębić. Choć gdy pomyślę że maiłbym to teraz wszystko przepisać do innej bazy to czuje zniechęcenie ;-) 

90% moich LP mam skatalogowanych w Discogs. Łatwość korzystania (jeśli masz dostęp do netu), szczególnie gdy jestem na giełdach i chce sprawdzić jakie wydanie z jakiego kraju mam już w kolekcji. A zdarza mi się podmieniać np ,,Niemca" na ,,Anglika" lub kupuje tytuł który już mam ale np w innej okładce. 
Mam też trochę singli ale z braku czasu tego jeszcze nie udało mińskie skatalogować. 

miniabyr

Ten program ma olbrzymie możliwości, jednak co do poszukiwania konkretnego wydania i opisu  wydania korzystam z informacji na Discogs. Ma niestety swoje mankamenty . Zalety - kod kreskowy skanowany telefonem- i natychmiast nowa pozycja jest w bazie . Niestety, czasem   kod trzeba jakoś zweryfikować, bo wykazuje wiele wydań. Ręczne wpisanie nr katalogowego wydania też pokazuje wiele wydań i trzeba to jakoś weryfikować. Za to opcje opisujące wydanie są na prawdę spore !
Nie jestem statystycznym Polakiem.

Flip Back

Jako osoba lubująca się w dźwiękach z lat 60. i 70., a dodatkowo koncentrująca się na zbieraniu oryginalnych wydań LP z epoki, funkcja katalogowania po kodach kreskowych nie jest dla mnie superistotna. Natomiast kraj wydania, wytwórnia, szczegóły labela czy okładki, już jak najbardziej. Stąd też tak mocno utknąłem z moją bazą na Discogs. Oczywiście na Discogs również jest sporo błędów, więc nie można mu ufać bezgranicznie. Bazę z Discogs można natomiast wyeksportować do Excela, co od czasu do czasu robię,  backup zawsze warto mieć ;-)