Miniabyra ulubiony klocek

Zaczęty przez miniabyr, Luty 12, 2015, 17:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

miniabyr

Cytat: tytus w Grudzień 27, 2025, 20:42miniabyr. Świetna relacja. Aż chciałoby sìę posłuchać. Zawsze czyta sie z przyjemnością. Ja od niedawna w vinyl poszedłem. Coraz bardziej się przekonuję że muzyka z vinyla to jak herbata po angielsku podawana. Cała ceremonia. I w tym cała zabawa
No widzisz, a mnie jak matka wydaliła na świat, to od razu na gramofon. Nie umiem bez niego żyć. Tak, to ma cechy rytuału, i  w dzisiejszych czasach czegoś ponad przeciętność. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

tytus

Chyba sie starzeje. Jednak lubię coraz bardziej całą tą celbrę. Dobra cyfra brzmi przyzwoicie, ale za mało ruchu przy słuchaniu :)

wiki

Wreszcie znalazłem czas na poczytanie🙂

Miniabyr, jak zwykle, jest co czytać i myślami odnosić się do Twojego pokoju i tylko chcieć tam być i słuchać...👍👍👍
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

miniabyr

Cytat: wiki w Grudzień 28, 2025, 12:55Wreszcie znalazłem czas na poczytanie🙂

Miniabyr, jak zwykle, jest co czytać i myślami odnosić się do Twojego pokoju i tylko chcieć tam być i słuchać...👍👍👍
Wiktor, właśnie wróciłem do mojego phono. Nie wiedziałem, że będzie to tak bolesne. Serio. -(

wiki

Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

miniabyr

Cytat: wiki w Grudzień 28, 2025, 18:38No to buuuuuu...
Buuu to mało powiedziane. Jeszcze zbieram myśli kiedy słucham sobie teraz muzyki. Oczywiście wróci wszystko do normy i w codziennym biegu zapomnę o "tej inności brzmienia". No cóż, trudno......może kiedyś sobie kupię takie cudo.

Pboczek

Za tydz. nie będziesz pamiętał i dostrzegał różnic.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

miniabyr

Cytat: Pboczek w Grudzień 29, 2025, 13:49Za tydz. nie będziesz pamiętał i dostrzegał różnic.
Tak, ale mam cel i go zrealizuje. Jest różnica.

Pboczek

No to nie ma odwrotu, zatem:

Najlepszego i Realizacji wszystkich planów w Nowym Roku!!!
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

wiki

Ach, te cewki Tesli...
Co one z człowiekiem robią...😉

wiki

Ja na razie w zachwycie dziewiczym jestem po dodaniu kilku kondensatorów mkp w zasilaczach mojego daca nr 2.
Siedzę, słucham płytę za płytą i jest progres...🙂

miniabyr

Cytat: wiki w Grudzień 31, 2025, 15:27Ach, te cewki Tesli...
Co one z człowiekiem robią...😉
Dobrze robią jak cholera. Ale mnie mimo wszystko kusi wejście dla wkładek optycznych, którego nie miałem jak sprawdzić.
A teraz u mnie jest luksus w uchu i luksus w pysku-)

miniabyr

Do miłośników Talk Talk: właśnie ukazała się reedycja albumu ,,Spirit of Eden" z 1988 roku. Co istotne, najnowsza edycja nie wykorzystuje dawnego cyfrowego mastera, lecz została przygotowana na bazie zupełnie nowego  przeznaczonego do tłoczenia w technologii half-speed. Za mastering odpowiada Matt Colton z Metropolis, a proces ten był nadzorowany przez perkusistę zespołu, Lee Harrisa oraz Charliego Hollisa, syna zmarłego Marka Hollisa (który odszedł w 2019 roku).
Nie trzeba przypominać, jak ogromne poruszenie wywołały trzy ostatnie albumy Talk Talk i jak stały się źródłem inspiracji dla niezliczonych zespołów. Co ciekawe, ich prawdziwa wartość i znaczenie zostały w pełni docenione dopiero wiele lat po premierze. Szczególnie dwie ostatnie produkcje okazały się artystycznymi bombami z opóźnionym zapłonem, które – paradoksalnie – stały się jednocześnie komercyjnym samobójstwem. Doskonale, że tak miejscami delikatny i klimatyczny materiał dostał prawdziwie audiofilskie cięcie! Ja też po cichu liczę, że jakiś szaleniec z Japonii pokusi się o reedycje na sacd. Marzenie? Podobno się spełniają

Alexander

Dobra wiadomość, znaczy trzeba się zaopatrzyć w to wydanie. A tak przy okazji jeśli mnie pamięć nie myli, to na początku wieku wyszła hybryda sacd Spirit of Eden i jest też wersja dvd-audio.

miniabyr

Tak wyszły. Nawet w 2003 roku stały sobie grzecznie w Media Markt i na mnie czekały. Jednak wtedy pomyślałem sobie, że będą tak stać a ja kupię je w innym terminie. Obecnie ceny  za sacd Spirit of eden -ok350 euro (średnio) a za Colour of spring - ponad 200 euro.