Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

Ktoś już się chwalił pięknym winylowym wydaniem płyty Palepoli włoskiego zespołu Osanna więc i ja dołożę swoją cegiełkę i może zachęcę do posłuchania płyty od której wszystko się zaczęło w 1971 roku a był to album L'Uomo. Niestety nie mam na winylu ale na Tidalu jest. Na płycie tej znajdziemy i jazz-rock, blues, hard-rock i folk a to za sprawą wszechobecnego fletu który jak w Jethro Tull stał się częścią rozpoznawalną zespołu. Płyta dla ambitnych zwolenników włoskiego rocka progresywnego choć do mnie dotarła od razu. Polecam.

kefas

Z winyla za to mam niemiecki Birth Control i ich płytę z 1977 roku Increase. Poprzednią jaką pokazywałem z winyla tego zespołu była przeze mnie bardzo poszukiwana a ta wpadła tak po prostu a jest to jak się okazuje album z którym zespół powrócił do Hard Rocka a przynajmniej tak piszą bo moim zdaniem choć płyta bardzo fajna tego hard jest mało, ale polecam.

kefas

W tym samym roku 1977 i w tym samym kraju Niemcy, powstała inna płyta innego zespołu, to Madison Dyke i ich jedyna w dorobku Zeitmachine gatunek jednak trochę inny, to wzorowany na Pink Floyd i Genesis rock symfoniczny, czasem niemiecki ambient. Słychać dobrze gitarę i klawisze a czasem gitarę akustyczną i flet. Mnie bardzo się podoba takie granie, polecam.

kefas

Całkiem przypadkiem wybrałem taką właśnie porę dnia by posłuchać przypadkową płytę wybraną z moich plików a jest nią debiutancki solowy album Carole King z 1970 roku Writer. Ten przypadek sprawił, że płyta bardzo mnie się spodobała, o te porze świetnie się wpisuje kojący relaks po całym dniu pracy. Nie wiem czy ktoś ją zna bo ja nie znałem a podobno jest bardzo popularna. Sklasyfikowana została jako soft/folk-rock. Polecam.

kefas

Ponownie na koniec dnia spokojne muzykowanie. Zespół już kiedyś opisywałem Pearls Before Swine z USA a teraz druga ich płyta z 1968 roku Balaklava. Sam lider zespołu określił ją jako konstruktywna melancholia a ja dodam tylko, że to folk w stylu Dylana okraszony psycho a czasem lekko jazzującym klimatem, bardzo odprężającym klimatem i nawet Suzanne Cohen'a nie popsuli,  polecam.

kefas

To jeszcze raz zespół który już prezentowałem Nitzinger tym razem z 1973 roku płyta równie dobra jak poprzednia, a może lepsza? One Foot In History na pewno warta wysłuchania. Polecam
Tak sobie pomyślałem, że ostatnio sporo zespołów które już zachęcałem do poznania a tylko kolejne płyty przedstawiam a myślę, że każdy sam może zdecydować czy kolejne albumy danego zespołu chce poznawać, więc od teraz skupię się na prezentowaniu nowych mało znanych zespołów i oczywiście zdarzą się kolejne płyty tychże ale nie tak często bo w zamiarze miałem pokazanie mało znane zespołów i tego będę się trzymał.

sheykk