MyślenickiKlubChujowegoAudiofila

Zaczęty przez mariobro12, Listopad 28, 2021, 18:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

vasa

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Czemu nie, dzięki. Zastanawiam się po co w tym Nu-Vista tyle wejść? Dwa, trzy rozumiem ale pięć? XLR też dla mnie zbyteczny, cena natomiast w zasięgu.

Vasa, Muarah to jakie granie, czy to nie jest odstający poziom? Nazwę i wygląd ma słabe. Skrzyżowanie Maseratii z McIntosh i trudne do zapamiętania. Cena natomiast bdb.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Nu-Vista, to mocny zawodnik w grupie. Czytam opinie i wydaje się niezły.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Marcinus

Cytat: Pboczek w Wrzesień 25, 2024, 18:06Zastanawiam się po co w tym Nu-Vista tyle wejść?
Również zwróciłem na to uwagę i właśnie dlatego mnie zainteresował. Mam GN PH-10 i jest ok, ale ma tylko dwa wejścia, a ja mam łącznie 4 ramionka i to by mi pasowało, cena również jakoś nie zwala z nóg.
Tylko ciekawe, jak to gra...?

vasa

Cytat: Pboczek w Wrzesień 25, 2024, 18:06Muarah to jakie granie, czy to nie jest odstający poziom?
To jest wzmacniacz lampowy, z całym ciepełkiem i harmonicznymi, który na wejściu ma tranzystory zamiast trafa. To jest ta ŁADNIEJSZA strona grania ale z większą ilością szczegółów i detali niż klasyczny zestaw SUT + Tube.
Co do ceny to proponuję się nie przejmować. Posłuchaj, a gdybyś się zainteresował to powiedz że masz dychę i może mają jakiś egzemplarz powystawowy. Przecież zapytać zawsze można.
Cytat: Pboczek w Wrzesień 25, 2024, 19:00Nu-Vista, to mocny zawodnik
Myślę że wszystkie trzy o których pisałem to mocni zawodnicy. Tyle że jedni lubią brunetki, inni blondynki a reszta rude :D
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Piotr, to ciekawe propozycje, uznane, lecz obawiam się że słabo odsprzedawalne. 

Pboczek

Cytat: Marcinus w Wrzesień 25, 2024, 19:48
Cytat: Pboczek w Wrzesień 25, 2024, 18:06Zastanawiam się po co w tym Nu-Vista tyle wejść?
Również zwróciłem na to uwagę i właśnie dlatego mnie zainteresował. Mam GN PH-10 i jest ok, ale ma tylko dwa wejścia, a ja mam łącznie 4 ramionka i to by mi pasowało, cena również jakoś nie zwala z nóg.
Tylko ciekawe, jak to gra...?
Jakie ramiona, na jakich gramofonach, możesz się pochwalić? Nu - vista może być dla ciebie jak znalazł.

Piterski

Nie powiem Ci jak jest z chodliwość na rynku wtórnym, z tych o widziałem w ogłoszeniach to chyba wszystkie się posprzedawały. Zresztą chyba nawet ich nie ma w ogłoszeniach bo ostatnio nasz kolega Malg kupił ale całkiem nowego Sensor2 przez naszego kolegę Umka. Wcześniej pożyczył go by tylko posłuchać.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

Śledzę Giełdę HiFi od pewnego czasu i cały czas jest tam jakiś Sensor2, a zazwyczaj dwa. Może sprzedawcy za dużo wołają, nie wiem?

Piterski

Zerknąłem. Za drogo, 6000 to jest taka przyzwoita oferta.

EmilioE

Tak jak pisze Piterski, 6 tys. zł za dwójkę byłoby ok. Jedynkę, czyli Prelude sprzedałem za 4 tys. zł.
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211 / ZAP Textreme Reference Monitor, Avcon Nortes Mk3 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

Pboczek

Nu-Vista ma bardzo małe wzmocnienie, 31 dB dla MM i MC (+ 6 dB). To pre nie do każdego wzmacniacza.
U mnie w zestawie sprawdza się wzmocnienie ok. 56 dB przy MC lub regulowane i Nu-Visty to bym chyba nie rozkręcił na piecu?

vasa

Cytat: Pboczek w Wrzesień 26, 2024, 11:52Nu-Vista ma bardzo małe wzmocnienie, 31 dB dla MM i MC (+ 6 dB)
Nie jestem pewien czy to się sumuje, ale tu jest napisane że wzmocnienie dla MM to 31dB a dla MC kolejne 31dB. Czułość MC jest definiowana jako 0.25mV.
Trochę mi się to nie zgadza z tym co napisałeś.
https://highfidelity.pl/@main-3396&lang=

Pboczek

To byłoby dobrze. W specyfikacji piszą tak że nie wiadomo.

Pboczek

31 dB dla MC to nie możliwe. Możliwe?

,,Kolejne przyciski umożliwiają dokonywanie wyborów (a towarzyszące im diody informują o dokonanych wyborach): rodzaju wkładki (a więc wzmocnienia) MM lub MC (odpowiednio 31 i 62 dB),"

vasa

Cytat: Pboczek w Wrzesień 26, 2024, 13:23To byłoby dobrze. W specyfikacji piszą tak że nie wiadomo.
To burdel informacyjny. Przeczytaj recenzję Marka Dyby. On się zna na gramofonach. Wzmocnienie dla MC-62dB.
https://highfidelity.pl/@main-3396&lang=

Policzyłem wzmocnienie. Dla wkładki 0.5mV przy 62dB otrzymujesz 0.63V. To nie jest mało 😁

ahaja

Dla MM (1kHz):
300mV/2,5mV=120=41,58dB
Dla MC (1kHz):
300mV/0,25mV=1200=61,58dB

Overload to nie jest wzmocnienie.

vasa

Cytat: ahaja w Wrzesień 26, 2024, 15:37Dla MM (1kHz):
300mV/2,5mV=120=41,58dB
Dla MC (1kHz):
300mV/0,25mV=1200=61,58dB

Overload to nie jest wzmocnienie.

Ahaja bądź człowiek i po prostu napisz czy  wystarczy, czy za mało dla wkładki dającej 0.5mV?

ahaja

No pewnie, że wystarczy.
Zawsze lepiej gmerać swobodnie gałą we wzmaku (mniejsze wzmocnienie=lepsza regulacja głośności) niż ze strachem do niej podchodzić ... ;-).

Dźwięk jest zawsze lepszy, kiedy więcej niestłumionego sygnału dociera do wzmaka ze źródła. 

vasa

Cytat: ahaja w Wrzesień 26, 2024, 19:55No pewnie, że wystarczy.

Problem solved 🔌

Dziękuję bardzo. 🙏

Pboczek

Dziękuję i ja jako główny zainteresowany. 61 dB robią z Nu-Vista interesujące pre.

Cytat: ahaja w Wrzesień 26, 2024, 19:55Zawsze lepiej gmerać swobodnie gałą we wzmaku (mniejsze wzmocnienie=lepsza regulacja głośności) niż ze strachem do niej podchodzić ... ;-).

Dźwięk jest zawsze lepszy, kiedy więcej niestłumionego sygnału dociera do wzmaka ze źródła. 

Za twoją radą kiedyś to sprawdziłem i od tej pory słucham bez wzmocnienia na pre. Kręcę gała na wzmacniaczu i gra to nieco dynamiczniej, pełniej. Wzmocnienie z pre troszkę tłumi, przykrywa. Ciekawe wrażenie porównać coś co jest subtelne ale jednak wyraźniejsze od efemerycznego efektu zmian kablowych.
Wzmacniacz w sumie otwiera potencjometr kiedy się go odkręca. Może z tego to wynika, że wolę słuchać z dobrze odkręconą gałką. Dźwięk ewidentnie dostaje gazu i wypełnienia.

wiki

We wzmacniaczu, tam gdzie jest potencjometr, jako źródło zmiany głośności, zawsze będzie grało lepiej gdy jest głośniej.
Bo...
Bo wtedy sygnał biegnie przez krótszą ścieżkę rezystorową. Czym głośniej tym ścieżka jest krótsza. Tak są zbudowane potencjometry.
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

ahaja

Tu nie chodzi o krótszą ścieżkę lecz o tłumienie sygnału ze źródła. 
Podobnie jest ze wzmocnieniem w systemie jaki się buduje. Im jest przesadnie zwiększone na kolejnych stopniach tym gorzej - bo bardziej trzeba tłumić ten sygnał by mieć w miarę kontrolę nad poziomem głośności. 
W dobrych czasach to jeszcze były takie pstryczki typu mute (np -20dB) i to też działało.

Ja już kiedyś widziałem/słyszałem podpięte: wkładka MC >> trafo MC wpięte do sekcji MC (!) w preampie phono >> wzmak lampowy i tuby 105dB ... dramat... no cicho nie było ... strach było podejść do potka ... ;-).

Lekki OT:
weźmy sobie wypasionego Alpsa za 1500zł w wersji gold audio.
... a potem weźmy sobie Telpodzika za 5zł (wypasa), z buforomi typu NE5534 na jego wejściu i na wyjściu ... i Alps dźwiękowo nie istnieje.
Bardzo wysoka i w miarę stała impedancja wejściowa i bardzo niska wyjściowa. I jeszcze zejść z szumami dzięki temu można.
A można jeszcze lepiej ... ;-)

Marcinus

Cytat: Pboczek w Wrzesień 26, 2024, 08:21Jakie ramiona, na jakich gramofonach, możesz się pochwalić? Nu - vista może być dla ciebie jak znalazł.
SME 3012R, Groove Master 3, RMA 309 i RMG 309. W międzyczasie jeszcze jakieś dodatkowe wpadają. Gramofony, to Gerrard 401, Micro DDL 150 i Pioneer PL70Lll, w drodze SP10

Ten Nu Vista mnie zainteresował, tylko nie wiem, czy nie ma trochę za mało wzmocnienia. Czy 62dB to jest maksymalne wzmocnienie tego pre?