MyślenickiKlubChujowegoAudiofila

Zaczęty przez mariobro12, Listopad 28, 2021, 18:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Jak wypadają te ramiona w użytkowaniu i graniu?

Vista ma dodatkowo +6 db. Czyli MM 31 dB + 6 dB, MC 61,5 dB + 6 dB.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Marcinus

Cytat: Pboczek w Wrzesień 28, 2024, 17:31Jak wypadają te ramiona w użytkowaniu i graniu?

RMG to większość zna choćby z opowieści, ja kupiłem (jak większość moich grajków) z ciekawości, bo przecież kultowe. Ramię ciężkie przeznaczone prawie wyłącznie do SPU. Dynamiczna przeciwwaga (na sprężynce), to jest zapewne kluczem "sukcesu" tego ramienia. Teoretycznie nie ma antyscatingu, ale ramię przy wyważaniu ucieka na zewnątrz i na płycie testowej wyniki są zaskakująco dobre.

SME 3012R - to również znane, nowsza odmiana 3012 II i ma pewne nowinki, które wpływają pozytywnie na jakość użytkowania. Przede wszystkim ma inaczej rozwiązany łącznik przeciwwagi, po zamontowaniu cięższych wkładek nie robi się łuk, jak to bywało u poprzedników.

Groove Master 3 w wersji 12" (304,75) - ciężkie ramię (29g) , mam je od niedawna i cały czas testuję, ale pierwsze wrażenia bardzo dobre. 
Cytat: Pboczek w Wrzesień 28, 2024, 17:31Vista ma dodatkowo +6 db. Czyli MM 31 dB + 6 dB, MC 61,5 dB + 6 dB.
Łącznie 67,5 dB, dla starych Ortofonów ciutkę mało :( 

Pboczek

Wypada z mojej listy Muarah Mu-2, jego wzmocnienie jest zbyt słabe. Jak podaje producent, pre nie nadaje się do wkładek o napięciu poniżej 0,3 mV.

Phasemation nie stopniuje wzmocnienia i myślę że jego 64 dB podawane dla 0,13 mV, to za dużo jak na mój zestaw. Z wkładką 0,25 mV miałby wygar nie do opanowania.

Pass Labs XP 15 (XP17) ma uniwersalnie stopniowane wzmocnie: 56, 66, 76 dB, wydaje mi się jednak - jak czytam recenzje, że to nie będzie moje granie. Szukam raczej ciepłoty, niż analityki.

Vasa, Ahaja wg jakiego wzoru liczycie wzmocnienie? Chciałbym wyliczyć to dla np. Nu-Vista i wkładki 0,5 mV. Podobnie chętnie wyliczę jakie obecnie mam wzmocnienie z pre. Lehmann podaje 66 dB dla 0,35 mV, to kiedy słucham na 56 dB wkładki 0,5 mV jakie uzyskuję wzmocnienie? Da się to tak wyliczać, czy błądzę?

Wpadł mi w oko jeszcze przedwzmacniacz Haiku Irsi Phono. Ma uniwersalnie stopniowane wzmocnienie i może gra? 

Po za tym chodzi za mną myśl że regulacja wzmocnienia pre na potku ma swoją słabą stronę ale też i dobre dopasowanie do zestawu, co może być nie do przecenienia.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

vasa

Cytat: Pboczek w Październik 01, 2024, 21:06wg jakiego wzoru liczycie wzmocnienie? Chciałbym wyliczyć to dla np. Nu-Vista i wkładki 0,5 mV
Ahaja ma swoje sposoby. Co do mnie to otwieram stronę https://www.vinylengine.com/cartridge_database_tools.php#VoltageGainCalculator
wypełniam rubryczki i naciskam Enter :)
Cytat: Pboczek w Październik 01, 2024, 21:06Haiku Irsi Phono
Nie widziałem, nie słyszałem, ale jak poczytałem to już lubię :)
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Po obliczeniach z kalkulatorem wychodzi inaczej niż to sobie wyobrażałem (odwrotnie:).

Phasemation mając wzmocnienie 64 dB przy czułości 0,13 mV i napięciu wyjściowym 200 mV, będzie miał przy wyższych napięciach wejściowych coraz to mniejsze wzmocnienie. Przy 0,25mV będzie to 58 dB, a przy 0,5 mV 52 dB. To zmienia optykę.

Nu - Vista: 61 dB dla 0,25 mV, 55 dB dla 0,5 mV.

Wypada zatem tylko Muarah i raczej Pass.

Na zdjęciu ciekawostka. W czasie poszukiwań wyskoczyła mi poniższa oferta na Ali, gdyby jej szukać w serwisie po nazwie, nie chce się pojawić.

jafi

Cytat: Pboczek w Październik 03, 2024, 16:46Na zdjęciu ciekawostka.

Zaryzykujesz klona?:)

Marcinus

Cytat: jafi w Październik 03, 2024, 18:15
Cytat: Pboczek w Październik 03, 2024, 16:46Na zdjęciu ciekawostka.

Zaryzykujesz klona?:)

To perfidna podróba. Świadome kupowanie podrób, to delikatnie mówiąc, jest mało etyczne. Ja bym nie kupował, nawet jeśli miałoby to super grać.

Pboczek

Nie, poczekam może trafi się coś pewnego od Ear a może Nu - Vista?

Myślę jednak że spasowałaby mi jakaś lampa. Mam szczegółowy dźwięk z Delphi, zróżnicowany, dokładny, bardziej mi nie trzeba analityki. Focale też grają dokładnie,  przestrzennie, wystarczy. Dodałbym do tego jakiegoś rasowego ciepełka i powinni być jeszcze lepiej.

ahaja

Pboczek
A z czego wynika fakt, że w Phase jak piszesz dla 64dB i 130uV ma tyle a dla wkładki o wyższym poziomie będzie mieć mniejsze wzmocnienie? Procesor tym steruje? Pytam z ciekawości, bo nie widziałem pstryczków do regulacji ... ale może przegapiłem a okularów na nosie brak ;-).

Jeśli to model EA-320 to chyba ma zaszyte na sztywno 64dB (x1585) dla MC i 38dB (x79,4) dla MM - tu uwaga - przy podanych poziomach wyjściowych dla wkładek odpowiednio 2,5mV (MM) i 0,13mV (MC). Wtedy to zachodzi przypadek kiedy na wyjściu masz 200mV.
  Jednak jeśli podepniesz:
- np MMkę, która ma 6mV na wyjściu to dostaniesz 0,476V (476mV);
- np MC, która ma na wyjściu 0,4mV to dostaniesz 0,634V (634mV).

Wyżej piszesz o wzmocnieniu 64dB, że przy Twojej wkładce byłoby urwanie głowy - a jak sobie radzisz z regulacją głośności, kiedy źródłem jest np sedes, który ma 2V na wyjściu?

----------------------------------------------------------------------------

Obliczenia:
Jak mam otwarte swoje zwoje z zaszytymi zaklęciami to je stosuję do obliczeń.
Jak nie mam i nie chcę się wgłębiać to korzystam z: przelicznik dB/ratio
Jeśli znasz dB to to odznaczasz i wpisujesz wartość - oblicza ratio. Wtedy mnożysz ratio x poziom z wkładki i masz ile wychodzi z preampa (dla 1kHz).

Ps
Za jakiś czas pokażę projekt edu, w którym to można będzie sobie samemu wszystko (wartości elementów) policzyć łącznie z krzywą RIAA i dopasować dostosować do siebie i wymagań. Mocno dokładne.
Się testuje się.

vasa

Cytat: Pboczek w Październik 03, 2024, 20:42spasowałaby mi jakaś lampa
Lampa jest fajna. Lampa pięknie zakrzywia rzeczywistość i jest godna polecenia.
Tyle że lampa saute nie pociągnie Twojej wkładki i musi mieć coś na początku. Albo trafo, albo 1-wszy stopień wzmocnienia na krzemie.
I wracamy do krótkiej listy :D
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Cytat: ahaja w Październik 03, 2024, 21:33Pboczek
A z czego wynika fakt, że w Phase jak piszesz dla 64dB i 130uV ma tyle a dla wkładki o wyższym poziomie będzie mieć mniejsze wzmocnienie? Procesor tym steruje? Pytam z ciekawości, bo nie widziałem pstryczków do regulacji ... ale może przegapiłem a okularów na nosie brak ;-).
Podstawiłem sobie to kalkulatorka i wyszło mi tak jak poniżej, ale po przeczytaniu Twojego posta widzę że przekombinowałem. Założyłem że napięcie wyjściowe jest stałe 200 mV, a dowiaduję się że tak nie jest.

Pobawię się twoim kalkulatorkiem i postaram się to poprzeliczać.

Cytat: ahaja w Październik 03, 2024, 21:33a jak sobie radzisz z regulacją głośności...

Nie mam w tym zestawie innego źródła tylko gramofon i na razie nie myślę o innym, chyba że gramofonie. Przy 66 dB nie ma urwania głowy, zakres kręcenia potka wzmacniacza zmniejsza się o jakieś 7 min. na skali. Zamiast słuchać na godz. 11 słucham ok. godz. 10. Przy wzmocnieniu zaś na poziomie 73 dB (tzn. MC Input sensitivity: 0.22 mV for 1 V @ 1kHz 73dB) mogłem odkręcać wzmacniacz przed godz. 9.00 i to było duszenie dźwięku.

ahaja

Ano. 
To musisz zwracać uwagę czy w specyfikacji są podane różne wartości wzmocnień czy nie. 
Jeśli są, to na 100% gdzieś musi być jakiś przełącznik/switch, który umożliwia zmianę (czasami przydatne jest wyszukanie zdjęć danego klocka i zerknięcie 'w bebechy').
Jeśli nie ma pstryczka to wzmocnienie jest stałe. 
Skoro jest stałe, to jedyną zmienną będzie różny poziom wyjściowy wkładki jaką się wepnie do wejścia i to będzie wpływało na różny/inny poziom wyjściowy z preampa.

Skala dB w sumie o niczym nie mówi. Dopiero jak przeliczysz wartość dB na 'ratio' (krotność) to będziesz wiedział jak wzmacniasz sygnał.

Dokładnie jak piszesz - im większy sygnał ze źródła to z reguły mocniej go musisz tłumić we wzmaku ... powstaje pytanie 'po co'? To dość ściśle jest związane ze strukturą wzmocnienia w systemie.
Ale o tym już była 'pogadanka'. ;-)

vasa

Cytat: ahaja w Październik 04, 2024, 10:48im większy sygnał ze źródła to z reguły mocniej go musisz tłumić we wzmaku ...

Mam wrażenie że tu jest pies pogrzebany. Czy nie zachodzi błąd logiczny polegający na myśli, że kręcąc gałą wzmacniacza sygnał ze źródła jest mniej lub bardziej "wzmacniany"?
Podczas gdy on jest mniej lub bardziej TŁUMIONY, czyli wykonana już przez wzmacniacz robota zamieniana jest w ciepło. 😳

ahaja

Dokładnie tak jest.
Wzmak ma przecież stałe wzmocnienie. 
Ma też swoją czułość, np 500mV - i ten parametr mówi, że jeśli tyle wejdzie na wejście (bez tłumienia! potkiem etc.) to da nam pełną moc np 100W

Teraz należy sobie zadać pytanie: 
ile razy słuchamy z maksymalnie odkręconym wzmakiem i pełną mocą ... podejrzewam, że nigdy. No pomijam tu gówniarskie czasy i imprezy, gdzie wiele się mogło zdarzyć. ;-) 
To w kontekście wrażenia 'za słabego' sygnału ze źródła, często analogowego, które siłą rzeczy ma mniejszy sygnał niż taki sedes z 2V na wyjściu. 

Jak damy połowę tego czyli np 250mV to najwyżej bardziej odkręcimy potek (mniejsze tłumienie), więcej sygnału w sygnale dostanie się na układy wzmocnienia we wzmacniaczu. Nie będzie zniekształceń, przesterowań etc.

Pboczek

Dzięki za nauki, liczę i szukam.
Ahaja kiedy pojawi się twój nowy projekt i czy to będzie w założeniu coś lepszego od Husarii, czy raczej grającego inaczej?

ahaja

:-) No. (za pewnym prezesem Banku Zbożowego ...)

To na razie tyle. Nie chcę tutaj śmiecić. 
Jak skończę i jakoś to ubiorę w słowa to pokażę w wątku dedykowanym.

ahaja

Gdzieś znalazłem w szpargałach taką tabelkę, którą sobie kiedyś zrobiłem. Może się przyda.