MyślenickiKlubChujowegoAudiofila

Zaczęty przez mariobro12, Listopad 28, 2021, 18:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Oprócz muzyki, słuchamy szumów. Na całe szczęście mam już za sobą kilka skutecznych działań na ,,froncie" antyzakłóceń.

Zwycięską potyczką okazało się połączenie zera z bolcem w gniazdkach, czy coś podobnego. Wyeliminowało sprzężenia przy uziemieniu gramofonu. Patefon, ramię milczą jak grób.

Wczoraj wygrałem kolejne starcie, znalazłem sposób na zasadniczą redukcję  szumów. Przedłużaczem ogrodowym podciągnąłem prąd z lokalu na innym piętrze. Podpiąłem do niego pre gramofonowe i uzyskałem kojącą moje serce ciszę. Na znacznie większych poziomach wzmocnienia jest bezdźwięczność, szumowa pustka. Mało audiofilski kabel o długości ok. 20 m, prawidłowo wykonana instalacja elektryczna, przyniosły rozwiązanie problemu. Teraz końcowa bitwa którą musi dla mnie wygrać elektryk. Ewentualnie abonament na prąd u sąsiada -  wieczorami u siebie nie urzęduje (plus audiofilski przedłużacz).
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Ron Carter w czterech odsłonach ale nie tylko on jest tam medium.

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

YanCo

Cytat: Pboczek w Kwiecień 26, 2025, 08:51prawidłowo wykonana instalacja elektryczna, przyniosły rozwiązanie problemu.
Ahaa, powiedz to Wikiemu ;).
Oczywisty żart, bez obrazy.
Czasem warto przyjrzeć się konstrukcji instalacji elektrycznej i ewentualnej jej naprawy.

Pboczek

Wiki mógłby to naprawić, czy sam ma taki problem? Nie złapałem.

Myślę żeby poprowadzić po ścianie,  jedną linię wyłącznie do audio i zakończyć ją naściennymi gniazdkami. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w doborze np. kabla, gniazd, czy co tam jeszcze.

wiki

Pboczek, instalacje masz 2-wu przewodową, czy 3-y przewodową?
Mieszkasz w bloku (kamienicy), czy we własnym domu?
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

Pboczek

Lokal mam w kamiennicy z 1930 r. Instalacja jest dwu przewodowa.

wiki

To nie rozumiem czemu na przedluzaczu od sąsiada nie ma zakłóceń. Nadal jest to kiepska instalacja w starej kamienicy.
Możesz zrobić osobny obwód do audio. Tylko czy to coś pomoże?

Najlepiej zrób test.
Kup przewód 2x 2,5 mm2 miedź.
Podłącz go do swojej rozdzielnicy i poprowadź luzem (po podłogach) do pokoju odsłuchowego.
Jak będzie ok to wtedy zrób osobny obwód.

Pboczek

Sąsiad ma wymienioną instalacje, dlatego jest u niego dobrze. 

Co do osobnego obwodu, tak właśnie chciałbym zrobić. Czyli dwa razy 2,5 mm?

wiki

Sąsiad nową ma dwu przewodową?
Czy może ktoś pomyślał i zrobił już bezpiecznie na trzy przewodowej? Choć to łatwo nie jest bo wtedy trzeba dodać uziom.

Tak, 2,5mm2 to już jest wystarczająco na gniazdka zasilające.

GB

Pboczek

Dziękuję Grzegorz. Andrzej Analogowy wystawił u nas okrawki swojej kolekcji, około 100 płyt z dobrych lat winylu. Dawno nie byłem tak zadowolony z zakupów płytowych. 

YanCo

Cytat: Pboczek w Kwiecień 26, 2025, 16:27Wiki mógłby to naprawić, czy sam ma taki problem? Nie złapałem.

Myślę żeby poprowadzić po ścianie,  jedną linię wyłącznie do audio i zakończyć ją naściennymi gniazdkami. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w doborze np. kabla, gniazd, czy co tam jeszcze.
Jasne, że to by naprawił sobie znanymi sposobami. ;);)
W Twoim przypadku, by sprawdzić czy uziemienie poprawi stan rzeczy, wystarczy podpiąć się "żółto-zieloną" linką do starej instalacji wodnej lub grzewczej. Następnie zmierzyć napięcie przemienne między tym przewodem a "F" i "N". Jeśli różnica napięć będzie miała od 77 Vac do 155 Vac, jest wszystko OK. A jeśli będzie 0 Vac z "N" to jest lipa, znaczy, że "PE" jest gdzieś zwarty z zerem, a to już bezpieczne nie jest.

tytus

Raczej odwrotnie, jeżeli będzie napięcie większe niż 50V lub 25V w warunkach szczególnego zagrożenia to bardzo źle. Może Cię kopnąć coś czego nie widzisz.
Poprawna instalacja w rozdzielni głównej ma tzwany punkt PEN, do którego wyrownuje się potencjał wszystkich instalacji. Systemy ochrony przeciwporazenoowej to TNC, TNC-S lub żadziej TT. Punkt PEN uziemiony, gdzie w instalacji 2 przewody zero jest uziemione. W system TNC S z punktu PEN instalacja rozdziela się na trzy, faza, zero, uziemienie. Jedynie w systemie TT zera się  nie uziemia w domu, uziemione jest w stacji trafo, w domu uziemienie podpina się do obudowy (zadko stosowane).
Moje doświadczenia, dodatkowe niezależne uziemienie masy sygnału daje efekty, tylko trzeba sprawdzić czy nie ma napięcia pomiędzy zerem  a uziemienie dodatkowym, i nie zawsze da się doprowadzić osobne uziemienie. Dodatkowe uziemienie powinno być poprowadzone inna trasą niż zasilanie.

Pboczek

Dziękuję Koledzy, oczywiście nic z tego nie rozumiem. Mam nadzieję, że elektryk wie to wszystko co należy. Gdybyście mogli ustalić prawidłową wersję, to dam mu do przeczytania. 

Był dzisiaj zresztą u mnie, jednak nic nie udało się poprawić. Zrobił osobny obwód, obchodził bezpieczniki, zmieniał fazy, ominął nawet licznik i ni [wulgaryzm]!

Jestem umówiony ponownie z dwoma elektrykami, będą mierzyć to o czym piszecie, co dwie głowy ...

P.s. Wiki, sąsiad ma trzy żyłową instalację, lecz zastosowany przedłużacz ogrodowy nie miał uziemienia, co jednak nie zaszkodziło.

YanCo

Nie jestem elektrykiem, więc mogę się zgodzić z kol. Tytus.
A moje doświadczenia pochodzą z praktycznych pomiarów w różnych miejscach. Jak było tak jak piszę, to brumu nie było. Jak było inaczej to brum się magicznie pojawiał.

dyletant

Cytat: Pboczek w Kwiecień 28, 2025, 19:11Dziękuję Koledzy, oczywiście nic z tego nie rozumiem.....
.... lecz zastosowany przedłużacz ogrodowy nie miał uziemienia, co jednak nie zaszkodziło.

Ło matko boska ogrodowy przedłużacz bez uziemienia?
BHPowiec nie audiofil by się w grobie poprzewracał.

Pboczek

Po konsyliach elektryków, interwencjach Tauronu, wymianach zaczepów sieci napowietrznej, eksperymentach z prądem od sąsiadów, przedłużaczach z uziemieniem i bez, sprawa zatoczyła koło. Gra u mnie bez bolca tak jak chyba powinno. Sprzęt jednak wrócił do producenta do korekty. 😬

GregWatson

Ja wymieniłem w domu cały licznik z odczepami i założyłem dodatkową linie tylko do sprzętu audio a w całym mieszkaniu oprócz łazienki i kuchni mam gniazdka bez bolca.
To tak przy okazji bo montowałem klime.
Linie do audio mam na miedzi a reszta w chałupie to aluminium.
Trochę tego i trochę tamtego też.

Piterski

Ja mam normalną linię nie dedykowaną z bolcem i nic mi nie brumi i nie szumi.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

Picture disc - gruby jak patelnia, zaszumiony jak taśma z Kasprzaka.
Muzyka obłędna - Grace Jones!

Pboczek

Greg, chyba tak właśnie zrobię, osobny obwód do audio. Wcześniej jednak chciałbym żeby grało niezależnie od bolców, uziemienia i kaprysów pogody.

Piterski, grasz na tranzystorach, to się nie liczy. :)

Pboczek

GregWatson

Ta Grace trochę dziwaczka ale mam winyle i kawałki ma rewelacyjne.
Trochę tego i trochę tamtego też.

Piterski

Cytat: Pboczek w Czerwiec 18, 2025, 08:09Piterski, grasz na tranzystorach, to się nie liczy. :)
Dobry tranzystor to jest to ;-)

Jestem umówiony z kolegą na wizytę z jego wzmacniaczem lampowym. Zobaczymy jak się spisze z Deltami, u kolegi zagrał bardzo ciekawie nie do końca tak słodko i miękko.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

Cytat: GregWatson w Czerwiec 18, 2025, 09:26Ta Grace trochę dziwaczka ale mam winyle i kawałki ma rewelacyjne.
Jest bombowa. Slave to the Rythm, mógłbym zapętlić i zostawić na długie wieczory. 
Muszę kupić normalne wydanie, nie z patelni, bez szumu.