MyślenickiKlubChujowegoAudiofila

Zaczęty przez mariobro12, Listopad 28, 2021, 18:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

elem

Cytat: jafi w Grudzień 22, 2021, 15:36dęciaki nagrane przez grupę Chic.

Chic na tej płycie reprezentuje tylko Nile Rodgers (gitarzysta i producent)
Feickert Twin, SME V, DV XX2MKII;  CEC TL51,DX51,DX71,
Olive Opus 4; Sensor 2  MKII ; Bonasus; Gauder Arcona 60, Tesla ARZ 6604- Voigt Pipe

KonradK

Cytat: miniabyr w Grudzień 22, 2021, 15:39

Co do Feickert'a to tu jest film

Gdzie można kupić taką małą poziomicę z podziałką kątową na headshell?

Pboczek

Poziomica jest w zestawie dr. Feickerta. Nie widziałem by gdzieś sprzedawali ją samą.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Są natomiast takie budowlane, ta jest pierwszą z brzegu. Gdyby trafić jak najdłuższą i skalibrować co stopień w każdą stronę, a najlepiej co 0,5 stopnia, będzie to samo.

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Coś mi się nie wkleja  :(. Pod hasłami libelka, poziomice są na Allegro.

KonradK

Dzięki. Coś może uda się znaleźć niewielkiego z podziałką.

Pboczek

Moriarty polecił książkę, którą świetnie się czyta.  :) Ciekawie porządkuje wyobrażenia jazzowego świata. Nazwiska z płyt stojących na półce, zyskują historie, osobowość. Jestem przy okresie twórczości Mwandishi i bardzo chcę posłuchać jakie brzmienie wyciągali z pierwszych syntezatorów modularnych i co takiego grali co nie bardzo chciało się specjalnie sprzedawać a dawało im tak metafizyczne przeniesienia. W książce można trafić na nazwiska które jak dla mnie są nowe, Hancock przedstawia je tak, że chce się posłuchać na czym polega granie tego muzyka.

Pboczek

Pboczek

Wychodzi - 2 do - 1,5 stopnia. Osłucham.  :D

miniabyr

I tak właśnie może być ! Pomiar wygląda na zrobiony prawidłowo .
Szkoda życia na chujowy dźwięk !

Pboczek

Pboczek

Nie no powiem, że odniosłem wczoraj zwycięstwo i jestem z siebie zadowolony.  :D

Cieszę się z tych wyników jak dziecko z prezentu pod choinką w tym z tego, że wczoraj usłyszeliśmy różnice 2,5 stopnia! Do tej pory słuchaliśmy tak jak było i chwaliliśmy, a wczoraj usłyszeliśmy na czym polega przesłuch i odpowiedź fazowa. Nie ma odwrotu. Co się stało? Dźwięki są lepiej umieszczone w przestrzeni, wypunktowane, wypełnione i dokończone. Obraz jest wyraźniejszy. Zmiana jest oczywista ale nie od razu dociera. Trzeba sobie posłuchać i odzwyczaić się nieco od tego co było, ale nie zajęło to wczoraj więcej niż dwie dobrze znane płyty. Zdanie podzielane przez dwóch klubowiczów. :)

Jeszcze z rozpędu pomierzyłem prędkości Thorensa, Feickertem. Appka pokazuje trochę więcej niż dr. Td318 wg Feickerta kręci się 33,16, znaczy sporo brakuje mu do wzorca. A tak ładnie gra. :)
Ale mamy już w klubie instrument który powinien zbliżyć się do ideału. Oracle Delphi, zobaczymy jaka to będzie wyrocznia?

vasa

Cytat: Pboczek w Styczeń 08, 2022, 09:57
usłyszeliśmy różnice 2,5 stopnia! Do tej pory słuchaliśmy tak jak było i chwaliliśmy, a wczoraj usłyszeliśmy na czym polega przesłuch i odpowiedź fazowa. Nie ma odwrotu.
Gratuluję.
Miałem podobne odczucia - pomieszanie niedowierzania z odkryciem. [emoji16]
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

miniabyr

No qfa jak ja to piszę od blisko 8 lat, że jednak jest różnica ,to nikt nie wierzy ! W omamy  słuchowe że kable grają  nie wierzą ,ale jak  z przysłowiowym szkiełkiem i okiem podchodzę do tematu, to też nie . Chyba strzelę focha !  8)

sonus_fan

Świetnie. Oscyloskopu się nie boicie. I uznajecie rezultaty nim uzyskane. Więc już chyba czas na moją niespodziankę. Oscyloskop gra w niej główną rolę.
Dziś wieczorem lub najpóźniej jutro założę nowy wątek w dziale blogi. Od czasu do czasu coś tam napiszę. Najpierw będzie długo zapowiadana niespodzianka.
Nie mam wielkich nadziei, że ktoś to będzie czytał, ale spróbować mogę. Wątek będzie dostępny dla wszystkich. I nie będzie w nim cenzury, przynajmniej z mojej strony.

Bacek

vasa

Cytat: miniabyr w Styczeń 10, 2022, 17:16
No qfa jak ja to piszę od blisko 8 lat, że jednak jest różnica ,to nikt nie wierzy ! W omamy  słuchowe że kable grają  nie wierzą ,ale jak  z przysłowiowym szkiełkiem i okiem podchodzę do tematu, to też nie . Chyba strzelę focha !  8)
A ja się qfa nie liczę [emoji3525]
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

miniabyr

Cytat: vasa w Styczeń 10, 2022, 20:22A ja się qfa nie liczę
Qfa no aż mnie zabolało że tak pomywałeś . Nie no ty jesteś poza . Tak że tak. :P
A tak w realu to muszę wam powiedzieć ,że gram teraz na dwa baty! Kuzma Stogi s12 -jeśli chodzi o azymut- ustawia się dziecinnie prosto wychylając od osi jeden z ciężarów przeciwwagi . Tak samo jak ramię VPI ( nie pomnę modelu)którym byłem po prostu zafascynowany . Prosto, elegancko i precyzyjnie .

sonus_fan

Cytat: miniabyr w Styczeń 10, 2022, 20:37Prosto, elegancko i precyzyjnie .

Jak wszystko co znajduje sie na granicy równowagi chwiejnej :D

miniabyr

Jak zwał, tak zwał . Może być chwiejna! Chociaż polewałem tej rączce sylikon a nie wódę ! 8)

vasa

Cytat: miniabyr w Styczeń 10, 2022, 20:37Qfa no aż mnie zabolało
Postarałem się i znalazłem mój pierwszy wpis nt azymutu na tym forum :)
Cytat: vasa w Lipiec 06, 2016, 18:14Szkoda że brak regulacji azymutu, moim zdaniem jest to o wiele istotniejsze od przesięgu.
Ale jak potraktujesz system Feickertem to i na podkładkach powinno się udać.
A dotyczyło to przy okazji zakupów Christo ;)

miniabyr

O matko ,ten wpis to starszy jest od węgla !  ;D

ziko369

Cytat: vasa w Styczeń 10, 2022, 20:59moim zdaniem jest to o wiele istotniejsze od przesięgu.
Dzięki 😋

vasa

Cytat: miniabyr w Styczeń 10, 2022, 20:37Kuzma Stogi
To jest wyśmienite ramię :)
A z wanną olejową to jest tak jak z nastawami w zwrotnicy Tannoya.
Najpierw się bawimy a potem zostawiamy bez oleju :P

Cytat: ziko369 w Styczeń 10, 2022, 21:19Dzięki 😋
Ależ do usług.
Tylko za co? ;D

ziko369

Cytat: vasa w Styczeń 10, 2022, 21:32Tylko za co?
Za utwierdzenie w przekonaniu o ważności azymutu😇