MyślenickiKlubChujowegoAudiofila

Zaczęty przez mariobro12, Listopad 28, 2021, 18:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Słuchacie może Konkursu - The real Chopin?

Kto słucha Drugiego programu PR ten jest na konkursie, a kto nie, ma okazję załapać się drugi etap i oczywiście finałową część. Specyfiką jego jest gra na fortepianach z epoki, nie tylko muzyki Chopina, także Mozarta, Bacha, Kurpińskiego, Elsnera, Ogińskiego, Szymanowskiej. Narodowy Instytut Fryderyka Chopina zebrał sporą kolekcję instrumentów oryginalnych i replik, do konkursu dobierane są niektóre z nich. Uczestnicy dokonują indywidualnego wyboru i obowiązani są zagrać w trakcie występu co najmniej na dwóch. Instrumenty pochodzą z różnych pracowni, krajów, lat, wykonane zostały w pierwszej połowie XIX w. Brzmią różnie, można powiedzieć, zasadniczo odmienne od brzmienia znanego nam ze współczesnych fortepianów. Obok wykonawców, muzyki, instrumenty są pełnoprawnymi uczestnikami konkursu. Muzycznie robi się coraz ciekawiej, a opisy redaktorów muzycznych przebiegu, wprawiają mnie w głębokie kompleksy.

https://iccpi.pl/pl/
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

vasa

Słuchałem dziś jakiejś pianistki o hiszpańsko brzmiącym nazwisku.
Zapowiadająca podała listę utworów (Bach, Mozart, Chopin ...) i przy każdym utworze podawała nazwę instrumentu na którym będzie grany utwór.
Zwróciłem na to uwagę, ale dopiero teraz rozumiem o co chodzi :D
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

No widzisz, a z tymi fortepianami to jest trochę utrudnień.
To kolejny obok wspomnianego wyżej konkursu im. K. Szymanowskiego, który ma swój początek w dobrej zmianie (w tych wydaniach nienajgorszej). Pierwsza edycja tegoż odbyła się w 2018. Przez ostatnie pięć lat Instytut dorobił się niezłej kolekcji fortepianów z epoki, różniących się nie tylko wyglądem, budową, skalą, szerokością klawiszy i elementami o których musiałbym pisać bez zrozumienia, a przede wszystkim brzmieniem. Współczesny rynek nie jest już tak różnorodny, pewnie dlatego też, że XIX w. to czas poszukiwania rozwiązań w budowie i charakterze instrumentów. W tym roku konkursowe wybierał m.in prof. Olejniczak, następnie wykonawcy sami dobierają fortepian do utworu. Zazwyczaj dopasowują go poprzez bliskość daty powstania kompozycji i instrumentu ale nie zawsze, niektórzy kierują się brzmieniem. Wśród konkursowych jest fortepian Buchholza, model który stał w domu u Chopina. Słychać że niektórzy nie radzą sobie i nie potrafią wydobyć pełni dźwięku. Zasadniczo te stare fortepiany są cichsze i nie każdemu pozwalają pograć, jakby wymagały specjalnej techniki, czy innego niż współczesne wyczucia. Słucham komentarzy i jednakowo przy tego typu konkursach, jestem pod wrażeniem bogactwa opisu gry, muzyki i wyrobienia muzycznego redaktorów. Operują oni słownictwem i porównaniami mi nieznanymi, a jest to fascynujące kiedy słucha się na żywo tego, o czym oni z tak wysoko fachową lekkością opowiadają.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

I nagroda – Eric Guo, Kanada[/size]II nagroda – Piotr Pawlak, Polska III nagroda ex aequo – Angie Zhang, USAIII nagroda ex aequo – Yonghuan Zhong, Chiny

W pierwszym etapie jednogłośnie zwyciężył Pleyel z 1842 roku z kolekcji Edwina Beunka. Wybrali go niemal wszyscy artyści – aż 32 z 35. Jako drugi na podium uplasował się Buchholtz (kopia instrumentu z 1825, z kolekcji Instytutu Chopina) – wykonywano na nim konkursowy program aż 25 razy. Niewiele mniej, bo 21 razy, zabrzmiał Graf z 1835 roku. Najrzadziej wybierano fortepian marki Erard z 1838 roku (kolekcja Edwina Beunka) oraz Broadwooda z 1846 roku. Podobnie Pleyel zwyciężył w drugim etapie. W finale troje uczestników wybrało Pleyel i troje Erarda. Zdobywca I nagrody grał na Pleyelu.

Pboczek

Ostatnio Freddie Hubbard u nas gościł przez kilka wieczorów. Płyty z lat 70 i 80.

Sprawdzam działanie nowego silnika i coś nie bardzo mi się poddaje.

Pboczek

Kupiłem u Elema Ninkę od Verve w serii grającej epokowo - Acoustic Sounds. Polowałem na tą płytę, jej pierwsze wydania kosztują sporo a tu wydali, wiedząc co dobre. Weekend zapowiada się bardzo dobrze, bo jedzie  do mnie jeszcze koncert Niny z Montreux i F. Hubbard z 1978.

vasa

Cytat: Pboczek w Październik 24, 2023, 19:56Kupiłem u Elema
Jak Ty to zrobiłeś?
Napisałem z jakąś tam prośbą o sprawdzenie i .... guma :(
Chyba wpadłem na czarną listę :'(
Za kable? Za politykę?? Za ogólne buractwo???

Może poproszę Ciebie żebyś pośredniczył? :o
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Mariusz ja bez koneksji ze strony kupiłem, a zdaje się był jeden egz. Elem chyba nie specjalnie na ciebie, a ogólnie na forum zobojętniał. Na maile nie odpowiadał już dawno, telefon rok temu jeszcze odbierał.

jjacek

Pewnie roboty ma ..huk i nie ma czasu na pierdoly. :)

Pboczek

Tak, nie będzie czytał o kablach, wkładkach i dzikich wężach, sklep trzeba prowadzić, kasa i towar muszą się zgadzać.

vasa

Cytat: jjacek w Październik 25, 2023, 14:32Pewnie roboty ma ..huk i nie ma czasu na pierdoly. :)
Może i macie rację ???
No to nie ma co chłopa dobijać i cza kupić gdzie indziej :(

Piterski

Tomek już od dawna nie bardzo ma czas zaglądać na forum. Zamówienia też woli by składać przez sklep. To znaczy że się interes rozkręcił ale fakt jest faktem że ma z tym masę pracy. Skoro jest to jego źródło utrzymania to należało by się cieszyć że koledze się udało, a że model sprzedaży się zmienił i czasu dla kolegów jest mało to już taka jest tego naturalna konsekwencja.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

vasa

Cytat: Piterski w Październik 26, 2023, 08:39Tomek już od dawna nie bardzo ma czas zaglądać na forum. Zamówienia też woli by składać przez sklep. To znaczy że się interes rozkręcił ale fakt jest faktem że ma z tym masę pracy. Skoro jest to jego źródło utrzymania to należało by się cieszyć że koledze się udało, a że model sprzedaży się zmienił i czasu dla kolegów jest mało to już taka jest tego naturalna konsekwencja.
Piotr.
Cieszę się że mu sklep hula.
Chciałem złożyć zamówienie przez sklep, ale najpierw dopytać czy może zamówić dla mnie jeszcze jedną płytę.
I tyle. Zero zawracania doopy poza protokołem.

Chyba jutro ruszę cztery litery i jednak zawlokę się na AVS. A tak baaaaaardzo mi się nie chce :'(

dyletant

Śmiało.Przewietrzenie głowy dobrze zrobi  . Poza tym działa kojąco. Człowiek się naspaceruje po pokojach. Nasłucha. potem siądzie wygodnie w fotelu i za spokojem stwierdzi, że wszędzie dobrze ale w domu najlepiej😉.

Dla Piotra to znalazłem inspiracje no nowy projekt zwrotnicy Audio Tekne

dyletant

W RCM dla miłośników klasyki będzie przed premiowy odsłuch Bach's z planowanej nowej płyty.

Pboczek

Płyta gra pięknym dźwiękiem, muzycznie jest dla mnie nowa znałem jedynie dwa utwory. Udała się ta reedycja Verve, to już trzecia Nina w tej serii i oby było ich więcej.

Pboczek

Mamy w Klubie mały znak zapytania.
Tydzień temu, ni z tego ni z owego, pojawił się lekki przydźwięk, cichy brum potęgowany wzmocnieniem. Wcześniej nikt tego nie słyszał, więc nie specjalnie było wiadomo skąd to i dlaczego. Pojawiło się słyszalne między utworami, na koniec odsłuchów jakby zelżało. Pierwsze podejrzenie padło na nocne napięcie sieciowe, drugie na ostatnio wygrzane lampy przedwzmacniacza. Rozpocząłem poszukiwania, bo jak wiadomo, takie sprawy nie dają spokoju i znalazłem na moje szczęście w miarę szybko. Powodem okazał się interkonekt na którym słucham od lat. Ten z niebieskim oplotem jest winowajcą, zastąpiony czerwonym usunął szumy. Pewnie wiecie dlaczego tak się stało ale ja nie rozumiem.

vasa

Najwyraźniej zaniedbałeś swoje kable 😢
Gdybyś odwiedził AVS to mógłbyś wrócić z kompletem idealnym dla Ciebie.

YanCo

Fala agroidowa- zjawisko powstające na wielkich przestrzeniach podpoznańskich pól pyrów, taterki i modryj kapuchy.
A to coś w kolorze starego tombaku w tym przezroczystym gumowym wenrzu, to z pewnością jeden z najdroższych pochłaniaczy tej fali. ;););)
Zapewne są to najlepiej grające kable świata, ale tak się zastanawiam. Po co tam jeszcze ten sprzęt tam potrzebny, skoro kable tak świetnie grają?

Pboczek

Fala agroidowa, google nie zna, co to?

Firma Zen poszła po całości, gra to coś, czy z takim wyglądem nie musi? 

Piterski

Ja się zastanawiam po jaką cholerę wydłużać tak drogę sygnału. Zawsze mi się wydawało że kable sygnałowe i głośnikowe powinny być możliwie jak najkrótsze. Zazwyczaj 0.7-1m długości już wystarcza.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

christo

Cytat: Pboczek w Listopad 02, 2023, 07:52Firma Zen poszła po całości, gra to coś, czy z takim wyglądem nie musi? 
Nie musi :)
Chyba wszyscy to fotografowali. Nawet nie pamiętam czy w ogóle to było włączone.
Victor QL-A70 (103R, Ortofon Rondo Blue), Ear834p clone by LH + trafa, 300B SET, ART Stiletto 6, Denon DVD-3910

Pboczek

Zen to zen, nam ledwie znajdującym się na ścieszce do oświecenia nie wszystko musi być wiadome już teraz. 

Ale napiszcie mi proszę co stało się z moim przydźwiękiem. Chyba że skoro nie ma już problemu to i nie ma po co roztrząsać tematu. 🤔

Piterski

Musiał byś zajrzeć w bebechy tych interkonektów. Może maja inna budowę, a może gdzie Ci pękł przewód we wtyku i brakuje ekranowania.

Pboczek

Zastanawiające jest że do tej pory były ciche. Nastąpiła wymiana lamp i zaszumiały. Budowę na pewno mają inną skoro nowo założone są wolne od takiego defektu. Czy to możliwe że lampy jakie założyłem są bardziej czułe i pokazały przydźwięk?