MyślenickiKlubChujowegoAudiofila

Zaczęty przez mariobro12, Listopad 28, 2021, 18:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

YanCo

Fala agroidowa- zjawisko nieznane najzmyślniejszym fizjologom (audiobilom też nie), już niedługo wejdzie do słownika powszechnego polszczyzny ;).
A już poważniej, to z tym kablem
Cytat: Pboczek w Listopad 02, 2023, 15:56
Zastanawiające jest że do tej pory były ciche. Nastąpiła wymiana lamp i zaszumiały. Budowę na pewno mają inną skoro nowo założone są wolne od takiego defektu. Czy to możliwe że lampy jakie założyłem są bardziej czułe i pokazały przydźwięk?
jestem z Piterskim, gdzieś na ekranie może być przerwa. Czasem takie efekty są skutkiem słabego, brudnego styku na złączach, obojętne czy ekranu czy styku gorącego.

Pboczek

Tak i ja rozmyślałem ale dlaczego do tej pory nie był to słyszalne? 
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

YanCo

Cytat: Pboczek w Listopad 02, 2023, 16:16dlaczego do tej pory nie był to słyszalne? 
Dla niektórych żonatych, ich żony są do końca piękne i młode ;).
 Może styki nie były aż tak brudne by się pojawił wcześniej ten brum?
Pytanie brzmi, czy po ponownym połączeniu kablami wcześniej brumiącymi, ten brum się teraz znów pokazuje? Jeśli nie to znaczy, że styki gniazd są do porządnego czyszczenia. Wymiana kabli spowodowała ich częściowe przeczyszczenie, coś mniej/więcej jak "laksigen", na chwilę. Ale podobno są tacy, co to sraczkę mają i bez "laksigenu" i ten im już nie pomoże ;).

Pboczek

Ponowne podłączam wcześniejsze i ponownie mam brum. Tak to wygląda i dlatego zastanawia.

Na moją radość na innych jest cichutko i całość gra jak nigdy wcześniej, bajecznie.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

vasa

Cytat: Pboczek w Listopad 02, 2023, 19:49jest cichutko i całość gra jak nigdy wcześniej, bajecznie.
Tak paczam i paczam na Twój zestaw i stwierdzam że mi się niezwykle on podoba.
I gdyby on był mój to słuchałbym go z ogromną radością aż do momentu, gdy nawrót nervosy zacząłby mnie dręczyć pytaniem: czy to pre gramofonowe... ? 🤔
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

I mnie to na horyzoncie przyszłej zmiany majaczy. 😀 Tak będę chciał kiedyś w całości na analogowym torze posłuchać, taki obrałem kierunek ale tymczasem przez jakiś czas tylko muzyka i płyty.

Kupiłem kilka kwartetów smyczkowy Beethovena i mam zamiar trochę się nad nimi poznęcać albo nad sobą przy nich. Ceny tych kwartetów niemal jak gwiazd rockowych z epoki, słone. Znaczy się dobra klasyka w cale nie jest tania i lepiej nie będzie.

vasa

Cytat: Pboczek w Listopad 02, 2023, 20:53Kupiłem kilka kwartetów smyczkowy Beethovena i mam zamiar trochę się nad nimi poznęcać albo nad sobą przy nich. Ceny tych kwartetów niemal jak gwiazd rockowych z epoki, słone. Znaczy się dobra klasyka w cale nie jest tania i lepiej nie będzie.
Ano. Tanio już było 😒
Co do kwartetów to znęcałem się ostatnio nad 7 i 8. Z wielką przyjemnością zresztą.
Ale, przy okazji, zahaczyłem przy okazji o Ludwika v B. tria klarnetowe i tu utknąłem na dobre.
I pomyśleć że przez lata nie wierzyłem że Beethoven wielkim kompozytorem był 😳
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Tria klarnetowe powiadasz, trzeba obadać zaraz po kwartetach. 7 momentami jest ciekawy, ale 8 znacznie bardziej mi się podoba. Jestem ciekawy tych późniejszych.

Pboczek

Miałem wczoraj czas żeby wykąpać znaleziska z muzyką klasyczną.

Był także czas na słuchanie muzyki nowszej.

Powiem że im dłużej słucham na Line Magnetic, tym bardziej mi pasuje. Gra to całkiem dobrze.

wiki

Pboczek, jak Ty sobie radzisz z kurzem z tym Oracle?
Tam tyle zakamarków jest....

Bo na zdjęciach to czyściutki jest.... 😀
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

Pboczek

Mam dla niego taki domek, przez co mniej się kurzy i nie jest kłopotliwy w utrzymaniu. Gra zaś jak mln$.

wiki

Mój transport CD też gra jak mln złotych....
Ale domku takiego ładnego nie mam.... 😀
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

Pboczek

Transport ma szufladę domek mu niepotrzebny, a najważniejsze że gra jak trzeba.

vasa

Cytat: Pboczek w Listopad 18, 2023, 17:10Mam dla niego taki domek
A możesz pokazać jak zrobiłeś chatkę z tyłu?

Pboczek

Mariusz oczywiście, jutro kiedy będę w pieczarze. Nie ma tam zresztą niczego szczególnego. Zabudowałem jedynie górną połowę tylnej ścianki, by zostawić miejsce na kable. 

Zgoda nie jest to szczyt estetyki ale daleki jestem od szukania w takich rzeczach piękna, wystarczy mi funkcja - ochrona przed kurzem.

vasa

Cytat: Pboczek w Listopad 19, 2023, 12:14Zabudowałem jedynie górną połowę tylnej ścianki, by zostawić miejsce na kable.
Też muszę jakąś budę postawić i nie mogę się zdecydować którędy kable wypuścić 😳

Pboczek

Jak to którędy? Nie masz specjalnie wyboru.

Postawiłem na proste rozwiązanie.

vasa

Cytat: Pboczek w Listopad 20, 2023, 16:57Jak to którędy? Nie masz specjalnie wyboru.
Dzięki.
Ale chyba zrobię to trochę inaczej.
Z tyłu zrobię małe podcięcie na kable, zrezygnuję z bocznych wycięć/chwytaków. Za to na górze zamontuję jakiś dobrze osłuchany, audiofilski uchwyt.
Może uda się w ten sposób zminimalizować transfer kotów do wewnątrz pudła.

Marcinus

Cytat: vasa w Listopad 20, 2023, 21:37
Cytat: Pboczek w Listopad 20, 2023, 16:57Jak to którędy? Nie masz specjalnie wyboru.
Dzięki.
Ale chyba zrobię to trochę inaczej.
Z tyłu zrobię małe podcięcie na kable, zrezygnuję z bocznych wycięć/chwytaków. Za to na górze zamontuję jakiś dobrze osłuchany, audiofilski uchwyt.
Może uda się w ten sposób zminimalizować transfer kotów do wewnątrz pudła.
Ja zrobiłem z tyłu podcięcie na  20mm, ale nie na całej długości pokrywy a tylko na szerokość gramofonu. Otwory (uchwyty) zrobiłem 40mm od góry 70x20 i dla mnie jest idealnie. Niestety nie umiem wkleić foto :( 

vasa

Cytat: Marcinus w Listopad 20, 2023, 21:58Niestety nie umiem wkleić foto :(
Jestem niepocieszony :'(
Piszesz z kompa czy z komórki?

Marcinus

Cytat: vasa w Listopad 20, 2023, 23:12
Cytat: Marcinus w Listopad 20, 2023, 21:58Niestety nie umiem wkleić foto :(
Jestem niepocieszony :'(
Piszesz z kompa czy z komórki?
Z kompa.

Pboczek

Kliknij na podgląd przed wysłaniem wiadomości, wtedy pojawi się możliwość dodania zdjęć.

Marcinus

Dzięki,
Będę w domu, to spróbuję.

Marcinus

Marcinus

Udało się, ale jakoś dziwnie z tymi fotkami..., albo ja jestem gamoń :P