Menu główne

Renowacja PL70 II

Zaczęty przez michał_flaga, Marzec 08, 2022, 16:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

wiki

Cytat: Bacek w Marzec 25, 2022, 22:34
Nie ma za co, ludzie pytają to odpowiadam. Co gorsza jak nie pytają to też czasem odpowiadam :D
No uśmiechnąłem się..... 😀😀😀
👍👍👍
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

michał_flaga

Ok, muszę odwołać wszystko. Podłączyłem wszystko w domu pod mój nieaudiofilski system i mam ciszę jak w kosmosie otaczającym stację kosmiczną. Niezależnie od poziomu głośności ma ciszę!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

miniabyr

A włączyłeś wzmacniacz ? ;)
Szkoda życia na chujowy dźwięk !

michał_flaga

No właśnie nie jestem pewien... pre jest przed końcówką mocy czy za? Bo teraz pre stoi przed i nieco niżej, a u ciebie jest chyba odwrotnie...

michał_flaga

Kolejna lekcja pokory i cierpliwości:
- w trzecim z kolei systemu nie brumi. Nigdy nie ustalimy przyczyny, dla której jeden hybrydowy wzmacniacz nie polubił się z gramofonem, a drugi go wręcz pokochał. Jedyny przydźwięk, który słychać wydaje się być naturalnym dla toru analogowego - choć słyszałem takie konfiguracje, w których nic nie szumiało. Te Pioneery jednak mają swoją charakterystyczną cechę brzmieniową. Dzięki temu, że mam pod ręką - założyłem wkładkę Sumiko Pearwood Celebration II, jedzie do nas Rohman pożyczony od Ondreja oraz to "piekielne" PHONO R-280 AAVIK... które będzie przez chwilę u Pawła

... no to teraz błagajcie go, aby coś napisał - bo podobno "odpoczynkowo" zamknął swój wątek.   

sheykk

Paweł błagamy - NAPISZ COŚ !!!

GB

Może to kwestia wzmacniacza a nie gramofonu? Czy pod ten brzmiący podłączałeś inny gramofon, aby to sprawdzić?

michał_flaga

tak, jestem pewien, że to kwestia wzmacniacza w koniunkcji z tym konkretnym gramofonem. Podłączony pod niego jednocześnie inny gramofon przydźwięku nie dawał. NIe ma już problemu - wszystko działa.

Bacek

Cytat: michał_flaga w Marzec 30, 2022, 15:35Podłączony pod niego jednocześnie inny gramofon przydźwięku nie dawał.
Przez to samo pre?

michał_flaga

Tak, PH-1000 jest dość cierpliwe jeśli chodzi o podłączanie kilku gramofonów.
Zapamiętuje też ustawienia dla każdego ze źródeł - więc dość łatwo je przełączać tym magicznym pokrętłem z przodu.

Bacek

A nie jest tak że w gramofonie masz podpiętą masę do bolca uziemiającego w sieci? Pewnie nie bo tam chyba jeszcze po drodze masz trafo sepasrujące i oryginalną sieciówkę. Ale gdyby tak było to w zależności jak to z drugiej strony jest rozwiązane we wzmacniaczu może powodować humm. U siebie miałem miks 4 różnych urządzeń i gdy dwa miały bolec umasowiony to dawało hummem.
Ale tu jest niestety jak z szukaniem grzybów dopóki się go nie znajdzie to nie wiadomo gdzie był problem a potrafią być naprawdę dziwaczne.

zeroqll

Problem z przydźwiękiem potrafi się pojawić na gramofonach z elektronicznym autoliftem, winnym jest prowadzenie mas. U mnie problem pojawiał się z jednym preampem, niezależnie od podpiętego wzmacniacza.

michał_flaga

... i żeby nie było, że jest łatwo-jeśli ma być idealnie i referencyjne... likwidujemy subsoniczne... referencyjny nadal szukamy. Dla uspokojenia emocji (głównie moich): system pomimo swoich zalet i cech - jeśli miałby zagrać na miarę swoich możliwości - wymaga 2-3 dni pracy. To przykład sytuacji, w której przy analogu drobne szczegóły budują końcowy efekt. Kawałki granitu pod stopami zlikwidowały przerażające drżenie membran, ale dźwięk nadal wymaga ręki mistrza lub większej ilości alkoholu.

Flip Back

Czy wspomniana na początku wątku,  prezentacja publiczna Pioneera już się odbyła? Chętnie bym posłuchał / obejrzał na żywo.

Renia239

Chyba cały czas wisi na OLX wiec możesz uderzać.

michał_flaga

Zapraszam... 723184550

Mikut1982

Pięknie wyszło.. mi sie podoba..    Sam teraz odnowiłem plinte sansui.   I troszkę przerobiłem.   Pozwolę sobie wrzucić fotki.   Boki  były ok.  Ale sam spód to pilśnia zamontowana na zszywki.   Plus sztuczna okleina.  To przed zabiegiem..

Mikut1982

Wywaliłem pilśnie,  zdjąłem sztuczną okleine.  Zamontowałem sklejkę 15mm.  Całość się wzmocniła. Zrobiłem skosy na sklejce co dodało uroku..  fornir to orzech amerykanski pokryty olejem sześciokrotnie.  I też jednemu może się podobać a drugiemu nie...  rzecz gustu...całość prezentuje się tak. 

Mikut1982

.....

Edwardo

Cytat: Mikut1982 w Sierpień 12, 2024, 20:08.....
Kolce to są dobre do obuwia sportowego dla sprinterów, do gramofonów daleko bardzo nie są dobre. 

Mikut1982

To nie ja tak chciałem..  ja tylko zrobiłem.. nic więcej.  Jak ktoś takie mi wysłał to zamontowałem.. mnie samego gramofony ogólnie nie interesują.  

Edwardo

Cytat: Mikut1982 w Sierpień 14, 2024, 16:06To nie ja tak chciałem..  ja tylko zrobiłem.. nic więcej.  Jak ktoś takie mi wysłał to zamontowałem.. mnie samego gramofony ogólnie nie interesują. 

Zrobione jest zajefajnie, dobry pomysł z zastąpieniem pilśni 15 milimetrową sklejką.

Mikut1982

Znajomy mnie poprosił to zrobiłem. Nie znam się co powinno iść pod gramofon a co nie.. jemu najwidoczniej to nie przeszkadza.   I tak wygląda lepiej niż było...a taki był zamysł.   Jaki To ma wpływ na dźwięk.  I czy w ogóle jakis ma? Pytam żebym na przyszłość wiedział...  przecież sam wkład gramofonu jest na tzw sprężynkach.   Te kolce będą utrudniać pracę?  

Edwardo

Cytat: Mikut1982 w Sierpień 14, 2024, 17:55Znajomy mnie poprosił to zrobiłem. Nie znam się co powinno iść pod gramofon a co nie.. jemu najwidoczniej to nie przeszkadza.  I tak wygląda lepiej niż było...a taki był zamysł.  Jaki To ma wpływ na dźwięk.  I czy w ogóle jakis ma? Pytam żebym na przyszłość wiedział...  przecież sam wkład gramofonu jest na tzw sprężynkach.  Te kolce będą utrudniać pracę? 

Wygląda bardzo dobrze, bez porównania, dużo lepiej, do starej, dodatkowo nowa jest utrzymana w stylu oryginalnej, a i dodanie dolnego elementu z skosami dodało dodatkowego uroku. 
Tak wiem, ze wkład z silnikiem i ramieniem jest tutaj na sprężynach. Z kolcami to jest taki problem, że bez dodatkowych podkładek potrafią niszczyć powierzchnię na ktorych stoją, z dodatkowymi podkładkami problem jest taki, że to mało wygodne rozwiązanie, lubią się zagubić, wpaść za podstawę na której stoi gramofon, kolca lubią wypaść z podkładki itd 
Połączenie na sztywno pustej obudowy gramofonu z podstawą na której stoi gramofon zawsze będzie gorsze pod względem akustycznym niż połączenie amortyzowne obudowy z podstawą. Tak myślę.