Fajna integra do 3000 zł

Zaczęty przez Keef98, Czerwiec 30, 2022, 13:24

Poprzedni wątek - Następny wątek

muda44

Kolega jest z Garwolina a pracuje w Warszawie.
Odsłuchy u kogoś nie mają sensu. Inny pokój, akustyka, kolumny i sprzęt...
Nawet jak swój wzmacniacz zabierzesz to i tak to tylko będzie takie mniej więcej a raczej sprawdzić czy sprzęt jest sprawny ( tu akurat nie ma ryzyka ). A Ty jeszcze chcesz kolumny zmienić a dopiero jak ma się całość można mówić o brzmieniu zestawu.
C356BEE  z modem jest bardzo uniwersalny brzmieniem i wystarczająco mocny do wielu kolumn. Opinie znajdziesz na forach czy nawet tu.
Mając taki fundusz możesz taki wzmacniacz brać w ciemno a wtedy WYPOZYCZAĆ kolumny i odsłuch u siebie.
Ja jestem za podłogówkami i w swoich 18m gram na dużych podłogówkach a do C356BEE polecam Heco Aurora 1000 o których założyłem tu wątek w strefie marek. Z Aurorami świetnie też gra wspomniany Simply Italy.
Monitory to zawsze będzie atrapa basu, dynamiki, skali dźwięku.

vasa

Cytat: muda44 w Lipiec 07, 2022, 21:15
obydwoje na Lyngdorfy przeszliśmy
Keef. Nie wiem jaki całkowity budżet Ci chodzi po głowie, ale najtańszy Lyngdorf da, ze względu na room perfect, większą  poprawę niż zmana wzmacniacza i kolumn.
Popatrz ile on kosztuje na rynku.
No i ma od cholery wejść [emoji16]
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

muda44

Lyngdorf TDAI-1120 to genialne i bardzo dobrze grające urządzenie a nowe można za około 8500 wyrwać, ALE.
W związku na swoje nieco przewiane, techniczne brzmienie wymaga dynamicznych, plastycznych kolumn. Do tego kabli a Wy z tych co Wam kable nie " grają "   ;)
U mnie na zasilaniu jest Ricable Invictus plus gniazdo Furutech SWS G, głośnikowe AZ Hologram II wraz z modyfikowanymi Ariami 948 gra to wyśmienicie.
Przy zwykłych kablach i na tanich kolumnach może być niedosyt barwy, plastyki, przyjemności ze słuchania. Przykładowo nie zagra ze wspomnianymi Heco Aurora 1000...
Z tych tanich to chyba jedynie Vienny bym polecił bo prądu to w tym maleństwie nie brakuje.

Room Perfekt potrafi cuda zdziałać ale jak go łączyć z CD to tylko transport cyfrowo chociaż ma dobre wejście gramofonowe i tu kolejna ciekawostka. Można ustawić dowolną czułość tego wejścia i ustawić pasmo czyli w zasadzie idealnie zgrać dany gramofon z systemem.

Pboczek

Focale które MichałFlaga wystawił mogą być niezłe. Tylko to maleństwa ale na pewno warte posłuchania.
Nie jest tak że monitor to kulawa podłogówka, bo podłogówki są z założenia do innego, większego metrażu.  A wstawić za duże kolumny do pomieszczenia, to lipa, bo dźwięk z nich się nie rozwinie.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Keef98

Cytat: vasa w Lipiec 08, 2022, 10:56Nie wiem jaki całkowity budżet Ci chodzi po głowie
Dyszka za kolumny i wzmacniacz to taki rozsądny maks, bo chcę kupić Lego Gwiazdę Śmierci ;) Tylko Lyngdorf pochłonąłby praktycznie cały budżet, niby mogę kupić Lyngdorfa, poczekać 2 miechy i kupić na spokojnie monitory, ale... Ja chcę teraz :)
Realnie chcę zmienić praktycznie wszystko (oprócz Bluesounda i Linna). Umówiłam się na kilka odsłuchów i po nich będę wypożyczać sprzęt, tylko pokój jeszcze nie jest gotowy, więc i tak nie będę miała pełnego obrazu tego, jak to wszystko zagra.
Mogę w ten weekend wypożyczyć i przetestować u siebie VA Haydn (nie są na sprzedaż, kolega może zorganizować) i Rotela 14, ale nie wiem czy to będzie to. Największym plusem dodatnim tego zestawu będzie to, że fajnie wpasuje się w planowany budżet no i od dawna chciałam mieć jakieś VA (chciałam akurat Mozarty, ale może być i to).
Cytat: muda44 w Lipiec 08, 2022, 11:24Do tego kabli a Wy z tych co Wam kable nie " grają "   
Nie no, jak odłączę to przestaną grać ;) Poważnie, słyszałam różnicę między tanim syfem, a resztą przy grze na gitarze, ale od pewnego etapu ni dudy - różnicy nie było. Przy czym jak potem rozprułam te tanie i "źle grające" kable, to się zdziwiłam, że one w ogóle przewodzą prąd ;) Od tego czasu praktycznie wszystkie kable ogarniam sobie sama.
Jeszcze kiedyś bardzo chciałam mieć wzmacniacz lampowy, ale teraz to nie jest najważniejsze, więc może być lampa, tranzystor, hybryda, zależy od tego co będzie ciekawego i dostępnego, bo niestety z dostępnością jest spory problem.

Jeszcze w kwestii podłogówek, niby wolę takie, ale stosunkowo blisko przed kolumnami stać będzie mebel, który w większości kolumn podłogowych mógłby zastawiać membranę. Oprócz tego przejściowo monitory mogą stać nawet na kallaxach z ikei (jak długo miałam i było spoko). Dzięki czemu całość jest bardziej funkcjonalna. No i monitory wypadają taniej, więc z niższymi nakładami można mieć wyższe serie danych firm. (a kota zawsze mogę pogonić)

vasa

Przetestuj Lyngdorfa z tymi kolumnami co masz. Zrób korekcję akustyki.
Przecież źle bym Ci nie radził[emoji56]
Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

muda44

A po co Tobie NODE jak stremer masz a Lyngdorfie? Fakt że chyba tylko Spotify. Ja używam Spotify, ważniejsze jest urządzenie a nie czy to Tidal i inne...
Linna sprzedać i za 300zł kupić w roli transportu Marantza CD42 więc odzyskasz sporo kasy.
Odpadnie też pre phono które jest w Lyngdorfie.

Heco Aurory są śmiesznie tanie więc nie wyjdą drożej niż monitory a fizyki nie oszukasz. Metal, rock na 15 czy 17cm głośniczku?
Ja w swoich 18m miałem kilkanaście par kolumn. Od tanich do 55k. Od różnych monitorów po wielkie Harpie Monk. Harpie były za duże to fakt ale już nigdy nie wpadnę na pomysł z monitorami. Podłogówka taka ze 120cm to nie jest duża kolumna. To wciskanie kitu przez producentów że z czegoś mini da się uzyskać potęgę czy skalę dźwięku.

Nie wiem co tam za kable miałaś bo ja pisze o konkretnych w konkretnych przypadkach a to jest ważne. Jak z czasem chcesz przejść do takiego etapu to polecam Lyngdorfa. Z nim możesz wskoczyć na najwyższy poziom z czasem ogarniając resztę a Room Perfekt jak chcesz byle gdzie dać kolumny więcej da niż byś miała w takich warunkach ze 100k na system dać bez takiej korekcji.

Keef98

Cytat: muda44 w Lipiec 08, 2022, 14:10A po co Tobie NODE jak stremer masz a Lyngdorfie?
Mam Bluesounda od roku, dlatego też szukam zwykłej integry, bo nie potrzebuję funkcji sieciowych, dodatkowych przetworników czy kilku wejść cyfrowych.
Jak podłogówki są cieniutkie, to też za dobrze nie będzie ;)
Cytat: muda44 w Lipiec 08, 2022, 14:10jak chcesz byle gdzie dać kolumny
Nigdzie tego nie pisałam xD Napisałam tylko, że pomieszczenie nie zostało jeszcze przystosowane do odsłuchów, bo po prostu nie miałam na to czasu. Wskazałam też z jakich względów jednak monitory mogą być (także teraz) bardziej funkcjonalne.

Pboczek

Cytat: muda44 w Lipiec 08, 2022, 14:10To wciskanie kitu przez producentów że z czegoś mini da się uzyskać potęgę czy skalę dźwięku.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o potędze dźwięku, ale nie ustępującą podłogówkom skalę i rozmiar dźwięku można uzyskać z monitorów np. MiniUtopia. Mam porównania i wielkości dźwięku na pewno bym się tu nie czepiał.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

muda44

Ja też miałem Node2i i po RCA to strasznie grało. Wpiąłem w DAC Reimyo DAP-999EX plus drogie kable ale to drogie jest. Wtedy zagrało dobrze.
Stremer w Lyngdorfie to zupełnie inny poziom jakości niż ten Node a nawet jak kupisz DAC to kolejne tysiące + dodatkowe kable ;)

Zwykła integra żeby zagrała to pisz co chcesz, trzeba dodatkowa kasę na te kable a tu nie.
Nie znam też lepiej grającego wzmacniacza tranzystorowego do 10k niż ten w TDAI 1120... Tylko jak sygnałem do niego z zewnątrz to cyfrowo.
Znajomy sprzedaje Mcintosha 7200 za 30k i streamer za kupę kasy bo kupił TDAI 1120.
Nie pisze o podłogówkach udających kolumny, 2x20cm na basie na kolumnę robi robotę. Posłuchaj kiedyś a kotom gorzej będzie wywrócić taką kolumnę niż monitorek.
Masz Bowersy 607, miałem 606S2 AE czyli dużo większe. Chciałem do sypialni wstawić ale po pół godziny słuchania z ulgą spakowałem i się pozbyłem.

Masz na wyciągnięcie ręki bardzo dobre granie, zrobisz jak uważasz.

muda44

Cytat: Pboczek w Lipiec 08, 2022, 14:26
Cytat: muda44 w Lipiec 08, 2022, 14:10To wciskanie kitu przez producentów że z czegoś mini da się uzyskać potęgę czy skalę dźwięku.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o potędze dźwięku, ale nie ustępującą podłogówkom skalę i rozmiar dźwięku można uzyskać z monitorów np. MiniUtopia. Mam porównania i wielkości dźwięku na pewno bym się tu nie czepiał.
Duża , dobrze zrobiona podłogówka gra z większą swobodą na basie. Niżej zejdzie i bas nie musi być sztucznie podkręcony a przy tym jednostajny jak to się robi w monitorach. Jak chcesz też bardzo głośno zagrać to w pewnym momencie monitor się zapluje. Głośnik który przetwarza bas i średnicę jednocześnie - efekt dooplera.
To czysta fizyka. Bas to ruch powietrza który musi coś ruszyć. I tu nie chodzi nawet o głośne słuchanie bo to słychać nawet przy najniższych poziomach.
Nie miałem Mini Utopii ale np Dynaudio Spec 25. Wolę Aurory 1000...

Piterski

Muda nie przesadzaj z tymi Aurorami jako remedium na wszystkie inne marki. Słyszałem je nie są złe ale to nie jest też nie wiadomo co, a zaraz jeszcze każesz je koleżance przerabiać. Chce monitory niech kupi monitory, ale może faktycznie najpierw zanim zdecydujesz się na zmianę kolumn wypożycz ten cyfrowy wszystko graj tak dla orientacji. Jeśli Cię nie uwiedzie to będziesz szukać innych kolumn i wzmacniacza do nich. Nic Ci odsłuchów nie zastąpi. Nie wiadomo co by znajomi znajomych nie pisali trzeba kierować się też własnym poczuciem estetyki. Zresztą tobie na pewno nie trzeba tego tłumaczyć. Myślę też że te monitory Focala ale z jakimś innym niż Rotel wzmacniaczem to może być naprawdę dobre granie. Posłuchaj też ProAc mi się zdecydowanie bardziej podobało granie ich kolumn niż Viena.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

muda44

Cytat: Piterski w Lipiec 08, 2022, 14:46
Muda nie przesadzaj z tymi Aurorami jako remedium na wszystkie inne marki. Słyszałem je nie są złe ale to nie jest też nie wiadomo co, a zaraz jeszcze każesz je koleżance przerabiać. Chce monitory niech kupi monitory, ale może faktycznie najpierw zanim zdecydujesz się na zmianę kolumn wypożycz ten cyfrowy wszystko graj tak dla orientacji. Jeśli Cię nie uwiedzie to będziesz szukać innych kolumn i wzmacniacza do nich. Nic Ci odsłuchów nie zastąpi. Nie wiadomo co by znajomi znajomych nie pisali trzeba kierować się też własnym poczuciem estetyki. Zresztą tobie na pewno nie trzeba tego tłumaczyć. Myślę też że te monitory Focala ale z jakimś innym niż Rotel wzmacniaczem to może być naprawdę dobre granie. Posłuchaj też ProAc mi się zdecydowanie bardziej podobało granie ich kolumn niż Viena.
Pokaż mi lepiej grające podłogówki za 4000 nowe od tych Auror 1000. Albo monitory.
Koleżanka ma określony budżet i w takim budżecie są warte posłuchania. Są też uniwersalne i przyjazne dla nawet słabych wzmacniaczy.

Piterski

Po pierwsze ona nie chce podłogówek, a po drugie jest cała masa kolumn, które mogą grać od nich lepiej albo raczej inaczej bo to się do tego w sumie sprowadza. U Ciebie kolumny stały blisko ściany, miejsce odsłuchowe tez miałeś gdzie miałeś i może one tylko ratowały sytuację. 

PS. Z tanich dobrze ocenianych kolumn z pułapu Heco są np rodzime Pylony.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

Te wystawione Focale - nowe, mają kosztować 5kzl. Z basem można się zgodzić że jest nieco inny niż z dużych kolumn ale wcale nie musi go brakować. Często jednak bardziej chodzi o sklejenie zakresów, kulturę przekazu.

Piterski

Tez uważam że monitory nie muszą zagrać źle bo kilka par monitorów i kiedyś i w ostatnim okresie słyszałem, szczególnie w mniejszych składach mogą być zjawiskowe.

Pboczek

Mini sprawdzają się również wybornie w symfonice.

vasa

Nie ma to jak zapytać audiofili o radę [emoji16]

muda44

Cytat: Piterski w Lipiec 08, 2022, 14:58
Po pierwsze ona nie chce podłogówek, a po drugie jest cała masa kolumn, które mogą grać od nich lepiej albo raczej inaczej bo to się do tego w sumie sprowadza. U Ciebie kolumny stały blisko ściany, miejsce odsłuchowe tez miałeś gdzie miałeś i może one tylko ratowały sytuację. 

PS. Z tanich dobrze ocenianych kolumn z pułapu Heco są np rodzime Pylony.

Pylony i 2x20cm na basie a do tego 93dB sprawności i łagodny przebieg charakterystyki impedancji że nawet 12W lampa SE bez trudu napędzi?
Aurory 1000 to najbardziej uczciwie wycenione kolumny jakie znam i wiele droższych gra po prostu gorzej.
Sprawdzone u mnie i kilkunastu innych osób.

A u mnie byłeś lata temu  ;)

Co do monitorów i słuchania rocka czy metalu, no cóż. Każdy ma jakieś tam oczekiwania ale co byście nie pisali fizyki nie da się przeskoczyć.

Tyle z mojej strony w temacie, miłego weekendu   :)

vasa

Cytat: muda44 w Lipiec 08, 2022, 16:10
ale co byście nie pisali fizyki nie da się przeskoczyć.

Jak czytam forum to okazuje się że ona (fizyka) raz działa a raz nie działa [emoji2957]

GB

Cytat: vasa w Lipiec 08, 2022, 16:22

Cytat: muda44 w Lipiec 08, 2022, 16:10
ale co byście nie pisali fizyki nie da się przeskoczyć.

Jak czytam forum to okazuje się że ona (fizyka) raz działa a raz nie działa [emoji2957]
Może nie odkryła i opisała jeszcze wszystkich zjawisk.