Sony Cdp-557esd - odtwarzacz CD lub transport CD

Zaczęty przez wiki, Czerwiec 30, 2022, 19:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

vasa

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Piterski

Cytat: vasa w Luty 10, 2024, 22:48
Cytat: spookyghost w Luty 10, 2024, 19:47Ten drugi to ludzie inteligentni. 😝
Gratuluję
Mariusz, sam się prosiłeś takimi uwagami jak twoje powyżej. Ja się szczepiłem w sumie nawet czterema dawkami ale np. kupiłem grafitową matę do gramofonu bo zagrało mi na niej lepiej. Wyraźnie lepiej.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

vasa

@Piterski
Tylko że ja nic nie mam do mat gramofonowych. Osobiście preferuję te twardsze, i z ciekawością czytałem o Waszych wrażeniach.
 🙂

Zestaw pierwszy: Oracle Delphi+SME3009III+Transfiguration AXIA+Phono Borbely+Amplifon WT30+Tannoy Stirling+Nieistotne kable
Zestaw drugi: szukam plikodaja+Lyngdorf+elektrostaty Audiostatic z dedykowanym subem+ kable. Też nieistotne.

Pboczek

Piterski próbowałeś wykorzystać K-1 jako dac i podpiąć mu inna szufladę np. z DVD?
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Generalnie korzystałem z niego jako z DAC-a podpinając sygnał z TV i jeśli dobrze pamiętam zrobiłem tak z Blu-ray Pioneer BDP-51FD (połączenie optyczne).
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

aqs

Sony 557ESD już u mnie gra,  podłączony jako transport , gra bardzo płynnym analogowym dźwiękiem, zero cyfry, mocny zwarty bas, góra zaokrąglona ale nic nie ucieka z detali, średnica neutralna, odpowiednio zaznaczona na scenie, dobra separacja, scena dość szeroka i głęboka, nie gra pasko, nie gra plamą, czyli jest bardzo dobrze, powiedziałbym że gra liniowo, żadne pasmo nie wychodzi przed szereg, taki idealny kompromis, bardzo przyjemnie się słucha.
35lat a czyta wszystkie płyty w ułamku sekundy, jednym słowem rewelacja.

szwejo

Sony 557 ESD to rewelacyjny transport , a po modzie ciężko znaleść coś lepszego ,podobno ML jest lepszy ale tego jeszcze nie sprawdzałem .

wiki

Miło, że kolejny użytkownik zadowolony... 😀
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

aqs

Cytat: szwejo w Luty 14, 2024, 13:14Sony 557 ESD to rewelacyjny transport , a po modzie ciężko znaleść coś lepszego ,podobno ML jest lepszy ale tego jeszcze nie sprawdzałem .
Dodam że jest bardzo czuły na kable cyfrowe, mam kilka i z każdym jest inaczej, czuły nawet na odwrócenie wtyczki w gniazdku.

Mówisz o modzie by wiki?

Fotka

szwejo

Tak można powiedzieć ale ja poszedłem jeszcze dalej ,mam między innymi  stabilizatory Muzga i  wyłącznik wyświetlacza ,wiem ,że Wiktor ma w planie jeszcze coś pomodzić ,czekam cierpliwie na jego działanie .

aqs

Mnie w zasadzie oryginał bardzo się podoba dzwiękowo, a sporo mogę korygować i ustawiać pod swoje preferencje kablami cyfrowymi. Może kiedyś zdecyduje się na mod

wiki

Oryginał brzmi bardzo dobrze.
Ale po modyfikacji robi się odjazd.

Tak, mam w planach dalszą modyfikację zasilania, stabilizatory jak ma szwejo i może zegar inny z reclokingiem jak ma sheykk.
Zobaczymy co przyszłość przyniesie.

Bynajmniej temu transportowi skrzydeł dodaje bardzo dobry kabel cyfrowy.... 😀

aqs

Cytat: wiki w Luty 16, 2024, 19:26Ale po modyfikacji robi się odjazd.
Cytat: szwejo w Luty 14, 2024, 23:28Tak można powiedzieć ale ja poszedłem jeszcze dalej ,mam między innymi  stabilizatory Muzga i  wyłącznik wyświetlacza ,wiem ,że Wiktor ma w planie jeszcze coś pomodzić ,czekam cierpliwie na jego działanie .
Przekonaliście mnie :) 

wiki

Dziś poszedłem do przodu...🙂

Zasilacz, który dziś też testowałem...

wiki

Ale od początku...

Na płytce cyfrowej są 3 stabilizatory, które trzeba zmienić na coś lepszego.
Tak ma zrobione szwejo.
Popatrzyłem na schemat i wydawało mi się, że IC822 zasilający m.in. filtr cyfrowy (nie bierze udziału w torze transportu) jest zbędny.
Więc... postanowiłem przerwać obwód zasilający wylutowujac L821.
No to zrobiłem. Niestety przy okazji urwałem nogę w tym L.

Okazało się, że ten stabilizator zasila jeszcze coś, bo odtwarzacz nie zastartował.

Trzeba było się wziąć za oskrobanie farby w urwanej końcówce L, znaleźć końcówkę uzwojenia i jakoś to do kupy zlutowac. Udało się, narazie chodzi na prowizorce.
Trzeba kupić nowy dławik 100uH. Jak będę ponownie rozbierał odtwarzacz to trzeba go podmienić.

Czyli pierwszy plan niewypalił. Trzeba wymieniać wszystkie trzy stabilizatory, chyba, że jeszcze popatrzę w schemat...

wiki

Drugą rzeczą jaką chciałem zrobić to dać dodatkowy stabilizator (od Muzga) do zasilania scalaka IC302, digital signal processor.
Jest to, można powiedzieć, serce układu.
No to do dzieła...🙂

wiki

Obok niego , a nawet pod spodem fizycznie jest ram IC303.
Obydwa zasilone z jednej ścieżki, więc na nowym stabilizatorze będą wisieć dwa układy.

wiki

Przerwałem ścieżkę obok kondensatora C306.

wiki

Napięcie wejściowe na stabilizator wziąłem z szyny + 10V z plusa kondensatora C821.

wiki

Stabilizator +5V umieściłem na metalowej ściance środkowej.
Przykleiłem za pomocą taśmy termoprzewodzącej.
Wyjście plusowe i masę podłączyłem odpowiednio do kondensatora C306.

I działa...🙂

wiki

Tak się zastanawiałem czy ten scalak IC303 ram też nie dać z osobnego stabilizatora.
Czy to może wnieść poprawę?

wiki

Cytat: wiki w Czerwiec 30, 2023, 20:14Ja jeszcze jestem ciekaw co zrobi nowy zasilacz stabilizowany, który zasili całą część cyfrową.
Bo obecnie jest to puszczone po mostku prostowniczym symetryczne +-10V. Część obwodów z tego napięcia ma pobrane na stabilizatory. Ale część jest tak bezpośrednio zasilonych, bez jakiejkolwiek stabilizacji.

Żeby nie było.....
Porównania będą na "żabkach".....
Czyli raz podłącze oryginalne napięcia, a raz nowy zasilacz. I tak na przemian.
Przepięcie to około 30 sekund?
Wyłączyć odtwarzacz, przepięć 2 żabki w inne miejsce, załączyć odtwarzacz.

Zasilacz już mam......  czeka w kolejce jak mię się coś zachce robić.....
Bo obecnie wakacje, ciepło i do pracy nie ma zacięcia.
Noooo, trochę czasu zeszło...
Na sam początek uruchomiłem wewnętrzny transformator części analogowej aby mi posłużył do zasilacza... Bo do tej pory był odłączony od zasilania.

wiki

A potem to już tylko ,,zabawa"...
Zasilacz stabilizowany na LM317/337 ustawiłem na +- 10,5V.
Oryginał niestabilizowany dawał +10,89 i -11,50.

Tak jak pisałem wcześniej zrobiłem możliwość przełączania pomiędzy zasilaczem zewnętrznym a tym co w odtwarzaczu.
Wniosek.
Trzeba wykonać taką modyfikację, jest lepiej.

Dziś tylko próby. Okazało się też, że na gałęzi dodatniej jest za mały radiator na LM317, trzeba dać większy, czyli zakupy...

sheykk

WIOSNA siły w Społeczność audiofilską wstąpiły.
Proszę eksperymentować z moim będzie łatwiej. 

wiki

Przyszedł radiator...🙂
Mam nadzieję, że będzie wystarczający.

Na razie chwila odpoczynku...🙂