Sony Cdp-557esd - odtwarzacz CD lub transport CD

Zaczęty przez wiki, Czerwiec 30, 2022, 19:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piterski

Zgadzam się zmiany nie zawsze są na lepsze, czasem są po prostu inne odczucia. Zawsze trzeba trochę czasu na przetrawienie na zmianę repertuaru i nie wstyd jest się czasem cofnąć.
To jak poznawanie nowego otoczenia, zapuszczamy się na boki czasem wstecz i nie zawsze ta ścieżka biegnie prosto.
Dlatego ja tak długo walczyłem z Deltami.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

misio1973

Witam miłośników starych cd sony i nie tylko sony. Dołączam do wyznawców ze swoim 557. Odtwarzacz naprawdę jest super
Po kilku dniach wymieniłem w nim gniazdo zasilające na Furutecha 06 ncf ale za kilka dni sprawdzę miedziane , problemem jest to że nie wchodzą tam duże gniazda typu Fi 09. Wymiana kabla zasilającego to był bardzo duży przeskok jakościowy z oryginalnym było dużo szarości.
  Założyłem również kabel do wnętrza przesyłający sygnał cyfrowy z procka na gniazdo i tutaj jest gorzej niż oryginalnie , muzyka jest odchudzona. podejrzewam że może kabel tam zaaplikowany nie pasuje tam a dałem Neotecha srebrnego polecanego na kable cyfrowe ale jest to neotech z starszej produkcji bo nie mogę go teraz znaleść w ich ofercie. Może byście podpowiedzieli co tam założyć. W planach mam też zegar chyba wezmę od Muzga bo tego z Tendlabs to nie wiem czy potrafiłbym założyć , a ten od Muza jest ładnie pokazane w wątku jak podłączyć.
Art Deco 15syg ,dCS ,Gryphon , gramofon GOLDENOTE Bellavista Signature

wiki

Mi trudno doradzić ze sklepowych. Obecnie robię własne kable...🙂
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

Teurle

Cytat: misio1973 w Maj 07, 2025, 19:13Witam miłośników starych cd sony i nie tylko sony. Dołączam do wyznawców ze swoim 557. Odtwarzacz naprawdę jest super.
Po kilku dniach wymieniłem w nim gniazdo zasilające na Furutecha 06 ncf ale za kilka dni sprawdzę miedziane , problemem jest to że nie wchodzą tam duże gniazda typu Fi 09. Wymiana kabla zasilającego to był bardzo duży przeskok jakościowy z oryginalnym było dużo szarości.
  Założyłem również kabel do wnętrza przesyłający sygnał cyfrowy z procka na gniazdo i tutaj jest gorzej niż oryginalnie , muzyka jest odchudzona. podejrzewam że może kabel tam zaaplikowany nie pasuje tam a dałem Neotecha srebrnego polecanego na kable cyfrowe ale jest to neotech z starszej produkcji bo nie mogę go teraz znaleść w ich ofercie. Może byście podpowiedzieli co tam założyć. W planach mam też zegar chyba wezmę od Muzga bo tego z Tendlabs to nie wiem czy potrafiłbym założyć , a ten od Muza jest ładnie pokazane w wątku jak podłączyć.

Witam da się wstawić gniazdo fi 09 :) ale wymaga to więcej pracy trzeba podszlifować płytkę zasilającą obok. Gniazdo lepiej wygląda na tylnym panelu - nie ma szpar :)
Nie mogę wkleić fotki :(

GregWatson

Klikasz "Podgląd"

Zjeżdżasz na sam dół i tam będzie tekst
"Click or drag files here to attach them. "

Klikasz w ten tekst i wstawiasz fotkę.

Bingo. 😀
Trochę tego i trochę tamtego też.

Teurle

Cytat: GregWatson w Wrzesień 20, 2025, 10:58Klikasz "Podgląd"

Zjeżdżasz na sam dół i tam będzie tekst
"Click or drag files here to attach them. "

Klikasz w ten tekst i wstawiasz fotkę.

Bingo. 😀
Dzięki :)

wiki

Mój Sony się zepsuł...🙁

Wypuszcza dźwięk z gniazda cyfrowego ale z takimi artefaktami cyfrowymi.
Dziś powalczyłem trochę, napięcia, stabilizatory i takie tam. Wszystko ok oprócz...

Ic101, CXA1081S na nodze 23 ma -1,65V, a w schemacie serwisowym powinno być +0,35V.
Czat GPT twierdzi, że to uszkodzony scalak i do wymiany.
Potrzebuję fachowca od takich spraw w sprawie porady.
Znacie takiego?
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki

YanCo

A ten kondensator 33n do masy sprawdziłeś? Spróbuj go wylutować i wtedy zmierzyć to napięcie. Albo podstaw nowy o tej samej wartości kondensator.
Ogólnie z tym scalakiem nie jest tak kiepsko, sprawne wyluty to jakieś 25pln +kw.

wiki

To już próbowałem, wylutowalem i nadal -1,65V pozostało na nodze 23.
Podgrzałem suszarka scalak, jak radził gpt i spadło do -1,58V sugerując, że to wewnętrzne uszkodzenie.
Masz namiary na te wyluty?

wiki

O! Dzięki.
Choć to nie wylut.

Wcześniej sprawdzałem na Allegro... i nic nie znalazłem...

Mój tablet mnie oszukuje?

YanCo

Po fotach wyglądał na używany, jeśli to oryginał jak zapewnia sprzedawca to jest taniej niż na "ebaju".
Wygląda na ori, a przynajmniej napisy i jakość nóżek na to wskazują.

wiki

wiki

Scalak wymieniony, nadal to samo...☹️

Jestem niepocieszony...
Co dalej?

YanCo

Sprawdź dokładnie luty, zwykle takie zakłócenia spowodowane są niedokładnym lutowaniem (nie mam zamiaru uczyć Cię lutowania, mnie też to się zdarza). Jak wszystko OK, to głowica do wymiany. Potrzebny jest oscyloskop i dobry miernik strumienia światła do kalibracji jej po wymianie. Trochę pomocy, jak to robić jest w serwisówce.
Ale jeszcze porządnie sprawdź wszystkie, współpracujące z IC101 elementy (wylut-> sprawdzenie-> wlut). Zepsuty potencjometr RV101 od "EF-balance"?

wiki

Muzykę normalnie słychać, tylko razem z artefaktami , takimi jakby cyfrowymi. Co ciekawe to te artefakty są jakby w rytm kręcącęj się płyty.

Najpierw powymieniam wszystkie kondensatory elektrolityczne na płycie cyfrowej. Potem dalsza diagnoza.
Oscyloskopu nie mam.

Luty też posprawdzam. Choć przy scalaku nie sądze, bo po wymianie na nowy jest to samo. Zerknę na ten RV101.

Krisat

Witajcie
Zostalem posiadaczem 557esd w stanie fabrycznym bez zadnych modyfikacji. Z racji braku zaciecia i obaw do modyfukacji szukam kogos kto by mi ogarnął modyfikacje tego CD. 
Bedzie gral z Accuphase c260 i dac .
Sorki ze tu pytam ale to post o tym modelu. 
Pozdrawiam 
Krisat

YanCo

Cytat: wiki w Październik 18, 2025, 10:15Muzykę normalnie słychać, tylko razem z artefaktami , takimi jakby cyfrowymi. Co ciekawe to te artefakty są jakby w rytm kręcącęj się płyty.

Najpierw powymieniam wszystkie kondensatory elektrolityczne na płycie cyfrowej. Potem dalsza diagnoza.
Oscyloskopu nie mam.

Luty też posprawdzam. Choć przy scalaku nie sądze, bo po wymianie na nowy jest to samo. Zerknę na ten RV101.
Wpadło mi jeszcze do głowy, że jeśli słychać obroty silnika, to tam trzeba szukać. Z opisu coś dzieje się z filtrem przeciwzakłóceniowym silnika napędu płyty. Jakieś kondy, cewki?

Cytat: Krisat w Październik 19, 2025, 10:46Witajcie
Zostalem posiadaczem 557esd w stanie fabrycznym bez zadnych modyfikacji. Z racji braku zaciecia i obaw do modyfukacji szukam kogos kto by mi ogarnął modyfikacje tego CD.
Pozdrawiam
Krisat
Nic nie piszesz, czy słuchałeś tego CD bez i z modami. Może najpierw posłuchaj go bez modów. Podejmiesz świadomą decyzję o wprowadzeniu zmian.

wiki

Też pomyślałem o silniku.
Będę szukał w miarę swoich możliwości... :)

wiki

Cytat: Krisat w Październik 19, 2025, 10:46Witajcie
Pozdrawiam
Krisat
Wysłałem Ci pw.
Może, może...🙂

YanCo dobrze Ci napisał.
Podziel się wrażeniami jak gra...

YanCo

wiki

Kondensatory elektrolityczne przy nim wymieniłem i nic.
Jest pomysł aby go zasilić z zewnętrznego zasilacza.
No i mam umówioną wizytę u naprawiacza, na 3 listopada...🙂

YanCo

Cytat: wiki w Październik 25, 2025, 19:10Kondensatory elektrolityczne przy nim wymieniłem i nic.
Jest pomysł aby go zasilić z zewnętrznego zasilacza.
No i mam umówioną wizytę u naprawiacza, na 3 listopada...🙂
Pomysł nowatorski, rzeknę, ale małownoszący być może. Ponieważ wspomniane filtry zwykle są w silniku.
Czekamy na wizytę. Zapamiętałeś godzinę? Ja sobie każdą wizytę zapisuję, bo bez tego zapominam :( chyba, że zapomnę zapisać, to wtedy już dupablada. ;)

wiki

Ale jak sieję w silniku na zasilaniu, to na zewnętrznym zasilaczu nie przeniesie na tor cyfrowy.