Poszukiwania nowych kolumn a kwestia impedancji

Zaczęty przez Ic3man81, Styczeń 31, 2023, 19:55

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ic3man81

Witam wszystkich Audiomaniaków.

Czy podczas poszukiwania nowych kolumn kluczową kwestią jest ich impedancja, która np nominalnie wynosi 8 ohmów, a minimalna może dochodzić do 3. Czy kolumny o takich parametrach bedą problemem dla mojego Marantza SR5003.
Wg wielu źródeł internetowych, powinno być ok. Ale właśnie rozchodzi się o to "powinno". Czy to, że kolumny przy pewnych częstotliwościach osiągają te 3 ohmy nie spowoduje uszkodzenia wzmacniacza. Czy jest się czym niepokoić?
Marantz SR5003 Emotiva BasX A3
Triangle: Borea BR08 | Borea BRC01 | Tales 340

Piterski

Jak rozumiem będziesz budował zestaw kina domowego?
Na jakie kolumny się nastawiasz?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Ic3man81

Cytat: Piterski w Styczeń 31, 2023, 20:59
Jak rozumiem będziesz budował zestaw kina domowego?
Na jakie kolumny się nastawiasz?
Nie chciałem pisać, że to Triangle które pomagałeś mi wybierać  :np:
Jeszcze ich nie dostałem a ciągle mi ta kwestia chodzi po głowie. Ciągle czekają na dostawę subwoofera.
Zacząłem nawet się rozglądać za nowym amplitunerem.  ;D

Piterski

Orzesz Ty .... ;D

Dojadą to zobaczymy jak sobie Marantz poradzi.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Piterski

Kiedyś widziałem taki amplituner CAMBRIDGE AUDIO AZUR 651R. Może trzeba by pójść takim tropem?

Ic3man81

Już oglądałem Onkyo RZ50  ::) ale to chyba przesada.

Piterski

Nie wiem czy nie za bardzo zaawansowany w sumie w dolby Atmos nie idziesz.
Mam pomysł zapytam się kolegi o zestaw Emotiva.

Piterski

Zobacz jest coś takiego jak końcówka 3.1 - Emotiva BasX A3 i do tego przedwzmacniacz - Emotiva MC-700

Ic3man81

W czeskiej recenzji znalazłem wykres impedancji.
https://www.hifi-voice.com/testy-a-recenze/reprosoustavy-podlahove/2920-triangle-borea-br08
Impedancja (czerwony), faza elektryczna (czarny)
Marantz zrobi tak  >:D

Ic3man81

Ale jeżeli by rozprawiać czysto teoretycznie, to moje obecne kolumny B&W które mają czułość 88dB spl potrzebują dwa razy więcej mocy wzmacniacza aby uzyskać ten sam poziom głośności co Triangle z 92dB spl.
Czyli hipotetycznie wzmacniacz powinien się mniej grzać.
Zgadza się?

marekw 76

Kiedyś (dawno temu) miałem SR4002 robił z większością kolumn co chciał. Zanim oddałem go "w rodzinę" porównywaliśmy go zarówno z Onkyo jak i z Yamahą (tylko modeli kurka nie pamiętam ale w każdym razie nie najwyższe) to Marantz brzmial najlepiej.
Teraz mam SR 6007 od wielu lat i on huśta wszystkim co do niego podłączę.
Więc myślę, że wysterowaniem kolumn nie powinieneś się martwić.
stereo: Musical Fidelity M8XI, Pioneer PL50 ll + (aktualnie) AT-OC9ML/ll  + NUDAmini (MM/MC)
Lector CDP 7tl; Denon 3910; Teac V 5000; YB Zonda S.
K.D: Integra DRX5.4; Tonsil Siesta 5.0; Klipsch RP 1000sw

Piterski

Może pociągnie, a może nie koniecznie, jak nowe kolumny grały dobrze wysterowane to usłyszeliśmy w salonie po zamianie amplitunera na wzmacniacz stereofoniczny.

Rozmawiałem z SoundClub i jak będziesz chciał to uda się załatwić wypożyczenie Emotivy, o której Ci wspomniałem.
Podejrzewam że żaden amplituner w zbliżonej kwocie jej nie dorówna.

Ic3man81

Dzięki Piotrze, chętnie skorzystam.
wiem że to pewnie głupie pytanie ale tą EMOTIVA BASX A3 to się podpina np pod mojego Marantza żeby dodatkowo wzmocnić sygnał?

Piterski

To jest końcówka mocy. Nie wiem czy twój Marantz może nią sterować, wydaje mi się że nie i trzeba do tego kupić też procesor. Czyli masz to rozdzielone na dwa urządzenia ale moim zdaniem o jakości lepszej niż ten nowy Onkyo.

Ic3man81

A to się nie podpina pod te wyjścia?

marekw 76

Cytat: Piterski w Luty 01, 2023, 20:06Może pociągnie, a może nie koniecznie, jak nowe kolumny grały dobrze wysterowane to usłyszeliśmy w salonie po zamianie amplitunera na wzmacniacz stereofoniczny.
Ja byłem pewien, że chodzi o kino domowe. Jeśli o wzmocnienie w trybie stereo to sprawa jest zupełnie inna i wzmacniacz stereo zrobi to lepiej.
Marantz mnie zwyczajnie wprowadził w błąd.
stereo: Musical Fidelity M8XI, Pioneer PL50 ll + (aktualnie) AT-OC9ML/ll  + NUDAmini (MM/MC)

Ic3man81

Dobrze zrozumiałeś, że chodzi mi o kino domowe tylko takie okrojone 3.1

Jak z Piterskim odsłuchiwaliśmy kolumny najpierw podpięli Denona (numeru nie pamiętam) a potem Cambridge Audio chyba CXA81.

marekw 76

Okay.
Dla mnie kino to conajmniej 5.1
A stereo to stereo.
Po prostu zastosowanie jest inne, przynajmniej dla mnie.

Ic3man81

Cytat: marekw 76 w Luty 02, 2023, 13:59Dla mnie kino to conajmniej 5.1
A stereo to stereo.
Nie mam gdzie umieścić głośników tylnych więc zadowalam się 3.1, a co do stereo to gdy słucham muzyki włączam w Marantzu tryb Pure Direct i odcina mi wszystko poza głównymi kolumnami.

marekw 76

Ja to doskonale rozumiem bo warunków lokalowych nie da się zazwyczaj przeskoczyć, chyba, że ktoś ma dedykowany pokój.
Marantz (dźwiękowo) w kinie uważam za bardzo przyzwoity sprzęt jednak podczas słuchania stereo trochę niedomaga. Oczywiście można z tym żyć.

Dlatego też myśląc o kinie domowym napisałem, że Marantz śmiało sobie poradzi z kolumnami jednak w stereo niestety można lepiej.
Kiedyś byłem pewien, że nie umieszczę nigdzie pięciu kolumn ale w sumie wsadziłem 7 :pij:

Ic3man81

Cytat: marekw 76 w Luty 02, 2023, 14:44Kiedyś byłem pewien, że nie umieszczę nigdzie pięciu kolumn ale w sumie wsadziłem 7
U mnie też by spokojnie tyle weszło ale szanowna małżonka wywiozłaby mnie na taczce. Czasem trzeba iść na kompromisy :)

Piterski

Cytat: Ic3man81 w Luty 02, 2023, 12:28A to się nie podpina pod te wyjścia?
Jak są opisane? Bo może faktycznie masz wyjście na końcówkę i wtedy można się ratować tą co Ci pokazałem a procesor spróbować i porównać z opcją ewentualnej wymiany w przyszłości.

Ic3man81

Preamp Outputs
(L, R, SL, SR, SBL, SBR, C)
Jacks for L(front left), R (front right), C (Center), SL (surround left), SR (surround right), SBL (surround back left) and SBR (surround back right).
Use  these  jacks  for  connection  to  external  power amplifiers.

marekw 76

Cytat: Ic3man81 w Luty 02, 2023, 14:51szanowna małżonka wywiozłaby mnie na taczce
Też tak myślałem a nawet byłem pewien ale dobrze się skończyło a teraz sama nie wyobraża sobie filmów bez efektów zza głowy.

Do Marantza podłączysz wzmacniacz stereo ale ta Emotiva ma inne rozwiązanie z tego co widzę...

Ic3man81

Tak na "chłopski rozum" to powinno się tak podłączać. Ale mogę się mylić.