Lampowy step up

Zaczęty przez Marczewski1, Luty 01, 2023, 20:32

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marczewski1

Posiadam lampowy step up firmy Audion(producent deklaruje ,że jest to 100%lampa bez transformatorów itd.) i jest to urządzenie, które najbardziej podoba mi się w kwestii wzmocnienia sygnału moich wkładek mc (testowałem również wiele innych rozwiązań).Niestety choroba audio się rozwija :-) i chciałbym porównać dźwięk z innym podobnym rozwiązaniem w 100% lampowym , czy ktoś z Was słyszał o takim urządzeniu ? Nie pytam oczywiście o wzmacniacze gramofonowe chyba ,że cały tor byłby na lampie.
Lenco L78diy+Pro-ject12cc+Jelco 10,5"-ortofon s212 -Cadenza Black- Benz Micro ACE L -Denon dl103-Goldring 1012gx-Grace F8L-Dynavector Karat 23R - CaryAudio slp98 phono-Audion Premier MC step up-phono;Audion Premier MM; Pathos in the groove- CaryAudio CAD300b SE- kolumny Monacor Sonido Isophon diy -onkyo ns-6130- Cary Audio Xciter dac

miniabyr

A czy możemy prosić o fotki ? Ja pierwszy raz o czymś takim słyszę !
Szkoda życia na chujowy dźwięk !

Marczewski1

https://soundrebels.com/audion-premier/

Chyba ,że chodzi ci o wnętrze to go nie rozkręcałem :-)
Lenco L78diy+Pro-ject12cc+Jelco 10,5"-ortofon s212 -Cadenza Black- Benz Micro ACE L -Denon dl103-Goldring 1012gx-Grace F8L-Dynavector Karat 23R - CaryAudio slp98 phono-Audion Premier MC step up-phono;Audion Premier MM; Pathos in the groove- CaryAudio CAD300b SE- kolumny Monacor Sonido Isophon diy -onkyo ns-6130- Cary Audio Xciter dac

zeroqll

Sprzęt z tej recenzji to nie step up. To po prostu 2 przedwzmacniacze gramofonowe, tylko jeden dla wkładek MM, a drugi dla wkładek MC, kwestia czy wzmocnienie w tym drugim odbywa się tylko przez lampy, czy również za pomocą trafa jest nieistotne. Ważne jest to, że to urządzenie z korekcją RIAA, a więc przedwzmacniacz gramofonowy. Co do zasady skrót SUT odszyfrowujemy jako Step Up Transformer, a więc jest to trafo, urządzenie pasywne, nie zasilane z sieci, bez korekcji RIAA, dla poprawnego działania trzeba je wpiąć w przedwzmacniacz gramofonowy, który taką korekcję posiada. Urządzenia aktywne, zasilane z sieci, bez RIAA nazywamy head up'ami, dominują tu urządzenia nielampowe z lat 80, choć znam też lampowe. Generalnie koncept head upów już w latach 80 był zdecydowanie mniej popularny niż SUTów, obecnie raczej zapomniany i jeżeli w ogóle oferowany, to przez niszowych producentów.
Generalnie wzmocnienie sekcji MC tylko przez lampy to niszowy temat, niewielu producentów oferuje takie urządzenia (przedwzmacniacze gramofonowe). Pierwsza trudność to dobór odpowiednich lamp, prawdopodobnie w obecnej produkcji nie ma takich które by się nadawały do takiego zastosowania, dlatego zostają tylko NOSy. Zachodnie lampy, które wiem, że są stosowane w takich urządzeniach to koszt ok 1000-2000USD za parę (w zależności od typu). Rosyjskie lampy które są stosowane to koszt ok 150USD za parę. Oczywiście zostaje kwestia dostępności tych lamp, dlatego też podejrzewam że duzi producenci w ogóle nie podejmują rękawicy.
Drugi problem to szumy własne lamp. Urządzenia te będą miały więcej szumów niż sprzęty z sekcją MM opartą na lampach, a wzmocnieniem sekcji MC na trafach. Tak po prostu jest.

ferdek70

Mam zrobiony pre MM, MC tylko na lampach. Jest to klon Klimo LAR Gold plus. W 1 i 2 stopniu siedzi ECC88, w 3 ECC81. Pre nie szumi, nie brumi. Wkładałem tam trochę różnych lamp. Obecnie mam TAD. W tej chwili pokonał 3 inne moje pre, takie jak Luxman E-250, Hegel V10, Darlington Labs MM5.

Kit na Ali
Technics SL-1200G, Harman Kardon ST-7, Luxman L509X, Cayin A88T, CA X50, LKS MH-DA004 , A.O.S. studio 85TL/BE, Jenzen Illuminator

wiki

Ferdek70
Nie masz dokumentacji z budowy?
Może byś założył nowy wątek i opisał i pokazał jak tworzyłeś ten przedwzmacniacz.... 😀
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka