Moje audio

Zaczęty przez voyager747, Luty 21, 2023, 17:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

voyager747

Witam wszystkich, chciałem się "pochwalić" swoim sprzętem audio.
Napęd to SACD Pioneer D6, wzmacniacz to Crimson 610C i do tego dwie końcówki mocy Crimson CS 640D,  kolumny to Audio Physic Virgo.
Interkonekt to Audioquest Qartz,  a kable głośnikowe to MIT Terminator 3. Jest jeszcze szafka Ostoja i kondycjoner sieciowy Helion. Moim zdaniem całość brzmi nieźle.
Wszystko ma już swoje lata, ale jakoś nie mam ochoty nic zmieniać.
Płyt SACD mam niestety dość mało, ale zwykłe te lepiej nagrane też brzmią całkiem, całkiem.

Piterski

Z twoimi kolumnami miałem styczność lata całe temu i dlatego wcale się nie dziwię ze nie chcesz nic zmieniać  :np:.
Czy ten wzmacniacz to konstrukcja dzielona czy integra z dodatkowymi końcówkami mocy?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

voyager747

Witaj, kolumny są świetne, pamiętam jak lata temu w magazynie "Hi Fi i Muzyka" je oceniali i zostawili sobie w redakcji.
Ten wzmacniacz to jest dzielony, każda końcówka mocy ma oddzielne zasilanie, to tego przedwzmacniacz. Jest to pieruńsko mocny sprzęt, mam go już parę lat, a kolumny od 2002r. Wcześniej miałem Alchemista Forseti i Sonus Fabera Minima Amator. Też grało ładnie i kosmicznie wyglądało, ten Crimson to taki szarak, ale gra dobrze.

Piterski

Virgo na pewno się odwdzięczają za wzmacniacz, który jest wydajny prądowo.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Sandrok

Miałem Vigo 2 chyba najbardziej udane modele. Dobrze grały, ale są niesamowicie kapryśnie odnośnie ustawienia i pomieszczenia. Do tego piec musi mieć moc, ja grałem na lampach, ale dopiero z mocnym tranzystorem dawały czadu.

voyager747

Właśnie u mnie jest mocny tranzystor i jest dobrze. Podają dla Crimsona:
Power per channel 175 watts at 8 ohms or 250 watts at 4 ohms.
Tylko moje Virgo to są te pierwsze.

EmilioE

No mieć kolumny przez 20 lat, to wyczyn! Muszą być dobre.
ART Loudspeakers Deco 8 + Audion Sterling KT77, Braun L1030 / Triangle Australe 260 + Bladelius Brage, Pioneer N-70AE, Moon 260Dt, Denafrips Pontus II, HiFiMAN HE-500

voyager747

Są dobre i moje zamiłowanie do zmian z upływem wieku jakoś się zmniejszyło, może to dlatego. Ostatnio nic nie wymieniałem, tylko banany w kablach na widełki.
Przed tymi Virgo miałem podstawkowe Sonus Faber Minima Amator a wcześniej B&W CDM 1.

wiki

Ciekawe to zestawienie wzmacniające.
Od razu kojarzy mi się z firmą Quad....
Możesz pokazać zasilacze do tych końcówek mocy.
Bo niby małe pudełka a duża moc.
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

voyager747

wiki

Cytat: voyager747 w Luty 21, 2023, 19:56Ten wzmacniacz to jest dzielony, każda końcówka mocy ma oddzielne zasilanie, to tego przedwzmacniacz.
Napisałeś o oddzielnym zasilaniu.
Myślałem, że są do tego osobne zasilacze gdzieś schowane za półką.
Rozumiem, że to zasilanie jest w obudowach monobloków?

voyager747

Tak, są podłączone pod 230V, każdy oddzielnym kabelkiem.  Szukałem w sieci fotki w środku, ale nie mogłem znaleźć, a ja swoich nie rozbierałem nigdy.
Z tyłu wyglądają tak:
https://www.springair.de/en/crimson-cs-640-d/h61466

Na 100 % przedwzmacniacz ma zewnętrzny zasilacz.

wiki

Cytat: voyager747 w Luty 21, 2023, 21:25Szukałem w sieci fotki w środku, ale nie mogłem znaleźć, a ja swoich nie rozbierałem nigdy.
Chyba tak.....

voyager747

Coś w tym stylu, 620 miał mniejsze. Są dość ciężkie.

GB

A jak ten pioneer się sprawuje?

Old Man Kensey

Fajowy ten wzmacniacz, "typical British" 👍😁 to musi naprawdę nieźle grać! Pozdrawiam!
System analogowy: Ad Fontes + Denon DL-110 + NUDAmini + Alauda 6C4C SET + NuPrime AC-4 + Zu Audio Omen

voyager747

Cytat: GB w Luty 22, 2023, 09:10A jak ten pioneer się sprawuje?
Daję radę, wkurza mnie tylko, że długo myśli. Wciskam przycisk open i myśli zamiast otwierać. Ma np. funkcję wyłączenia wyświetlacza. Nie był drogi, wcześniaj miałem Sony  XA30 ES.

voyager747

Cytat: Old Man Kensey w Luty 22, 2023, 10:51Fajowy ten wzmacniacz, "typical British" 👍😁 to musi naprawdę nieźle grać! Pozdrawiam!
Gra fajnie, dlatego nic nie zmieniam. Dzięki.

voyager747

Wyczytałem gdzieś, że producent Crimsona zaleca kable DNM Reson, bo takich kabli używali do wewnętrznych połączeń. Nigdy jakoś mi się nie podobały te kable.
Myślicie, że ma to sens?  Taki DNM zamiast MIT Terminator3?

Piterski

Jeśli się nie mylę to kable MIT maja puszki z filtrami. Jak miałem na testach końcówkę Spectral to czytałem, że zaleca się do niej właśnie te kable by ją chronić przed możliwymi uszkodzeniami.
Co do DNM Reson to warto spróbować posłuchać i porównać jak jest taka możliwość.

voyager747

Dokładnie tak, mają takie puszki.

Piterski

Te puszki zawierają pasywne filtry więc użycie innych interkonektów powinno zmienić charakter przekazu.
Możemy się kiedyś umówić, ja mam Furutechy, i zobaczyć czy coś się zmieni w prezentacji.

voyager747

Dzięki, dawno już nic nie wymieniałem.

Piterski

Będziesz się chciał pobawić w audiofilskie porównania to pisz na PW.

voyager747