Unitra. Reaktywacja.

Zaczęty przez rudy-102, Czerwiec 16, 2023, 12:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Co za kolumny byś wybrał w tych pieniądzach? 
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Bacek

Tak z kapelusza to nie wiem bo takiego budżetu na audio, jednorazowo, nie chcę wydać. Hmm, na Klipsch Horny chyba by nie starczyło, chyba że by gdzieś dobrze ponegocjować. Musiał bym się rozejrzeć na rynku skoro tutaj mówimy o nówkach.
Chodziło mi o to że ja jestem ze szkoły która uważa że gros jakości dźwięku leży w kolumnach, reszta o ile przyzwoita nie ma aż takiego znacznia, także głośniki kupujemy najlepsze na jakie nas stać i dopełniamy resztą.

Pboczek

Rozumiem. Klipschhorn wyglądają zawodowo, pewnie tak też grają.
Focal MiniUtopia + Monobloki 845Gennett + PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Bacek, zgodzę się z tobą, że kolumny to podstawa ale wbrew obiegowej opinii już kilka krotnie słyszałem że dobrze, po inżyniersku, zaprojektowana kolumna zagrała dużo lepiej z jednak mimo wszystko nie tylko dobrze zrobionym wzmacniaczem. Nie ma tu moim zdaniem jednoznacznej odpowiedzi bo pamiętam jak kiedyś zagrały Spendory z bardzo niepozornym wzmacniaczem Naima.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Bacek

Słuchałem tych kolumn Unitry i tu wzmacniacz Unitra ani Acuphase ani Krell nie pomoże.

Bacek

Cytat: Piterski w Wrzesień 30, 2025, 11:02ale wbrew obiegowej opinii już kilka krotnie słyszałem że dobrze, po inżyniersku, zaprojektowana kolumna zagrała dużo lepiej z jednak mimo wszystko nie tylko dobrze zrobionym wzmacniaczem.

Generalnie nawet jeżeli założymy że że mamy zaprojektowane głośniki które są idealnie płaskie to same głośniki wprowadzają zniekształcenia o kilka rzędów większe niż którykolwiek inny element toru audio.
Np. THD w głośnikach to są procenty i wyżej, cała reszta toru to w najgorszym wypadku jedno lub dwa miejsca po przecinku. Oczywiście nie samymi thd żyje człowiek ale w wypadku innych zniekształceń jest podobnie.
Także jeżeli ludzie twierdzą że słyszą problemy których nie bardzo się da zmierzyć nawet to te zauważalnie mierzalne powinni raczej też słyszeć.

Piterski

Pewnie słyszą i to są te preferencje co do dźwięku bo te przeróżne zniekształcenia podbarwienia to nie jest harkot z głośników.
Koledzy Twonk i Misimor potwierdzili, że kolumn Unitry raczej nie projektowali ludzie się na tym znający, w odróżnieniu od elektroniki, ale skoro Unitra przejmuje Diorę to i tu powinni uzyskać dobre efekty.

PS. Bacek ja bardzo mocno wątpię w liniowość kolumn, o których wspomniałeś czyli Klipschhorn. Z drugiej zaś strony producenci się prześcigają nie w liniowej charakterystyce tylko w przyciągnięciu uwagi słuchaczy swoją szkoła strojenia.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Bacek

Ja nie twierdzę że Klipsch KHorny są liniowe. W liniowości chodziło mi o to o czym wspomniałeś czyli inżynierskim podejściu do projektowania. Z drugiej strony nawet inżynier może sobie postawić różne priorytety.

Generalnie na świecie jest dużo przyzwoitych głośników. Ja akurat wsiąkłem w tuby ale nie ma takiej reguły że jak konstrukcja tubowa to bezkonkurencyjna wszystko da się popsuć.

miniabyr

Ale jak widać Unitra radzi jakoś sobie. Fakt, dostaje sporo hejtu i to od  Polaków. Pewny jestem tego, że nie kupię ich sprzętu - mam własny, wybrany , wyselekcjonowany, z nutą obłędu, ale bardzo im kibicuję. Wizualnie podoba mi się ich wzmacniacz. Co do kolumn, to po pierwsze szokim była wiadomość, że DIORA bankrutuje. Ich prezentacje kolumn na AVS były na najwyższym poziomie, więc informacja, że zwijają żagle była bardzo smutna - tyle pracy w to włożyli. Mam nadzieję, że ślub z Unitra zmieni sytację i staną na nogi.  
Nie jestem statystycznym Polakiem.

Bacek

Cytat: miniabyr w Wrzesień 30, 2025, 16:45Ich prezentacje kolumn na AVS były na najwyższym poziomie
Jak gdzie i jak kiedy. Dwa lata temu na AS (chyba że mylę z poprzednim rokiem, ale to były ogromne paczki obciągnięte skórą) najwyższy model podłączony był w przeciwfazie (nie wiem czy jeden driver czy cała paczka).
Było to wyraźnie słychać gdy przełączali paczki. Na mniejszych paczkach scena była w środku od głośnika do głośnika a po przełączeniu środek pustoszał i coś tam się działo lekko po prawej i po lewej od paczek.

miniabyr

Ciężko jest słuchać na AVS. Mówię o pierwszej prezentacji Diora na Stadionie. Słuchałem największych i najdroższych ich kolumn. Nie usłyszałem problemów z fazą - może to nie tym razem się wydarzyło. Sama prezentacja ich produktów i ich jakość była wysoka. Tak zrobionych obudów, lakiernictwa i samego wykonania produktów plasował  Diora bardzo wysoko. Naprawdę patrzyłem na te kolumny z niedowierzaniem i podziwem. Zresztą chyba o tym pisałem w swoim wątku. 
Nie jestem statystycznym Polakiem.

frywolny trucht

Mam nadzieję, że po przejęciu słuchacze będą mieli dwie nogi, a prawa kolumna będzie wycelowana w miejsce odsłuchu.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Bacek

Niewątpliwie paczki Diory były wykonane przyzwoicie a nawet lekko bardziej. Grały grały jak grały, ok a na pewno lepiej niż Unitry. Przy czym w Polsce Diora jak i Unitra będzie postrzegana przez pryzmat przeszłości czyli jako średnio-klasowy sprzęt. Na zachodzie w zasadzie obie marki są nieznane więc tu ani na plus ani na minus te nazwy im nic nie dodają. U nas dzięki wykorzystaniu nazw mają ciągły darmowy marketing (nie ważne jak piszą ważne że piszą). Czy to wystarczy, czas pokaże.

jjacek

jjacek