duńskie audio - podobno naj...

Zaczęty przez michał_flaga, Lipiec 23, 2023, 09:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

michał_flaga

Chciałbym w tym miejscu rozpocząć nowy wątek. W założeniu ma on być poświęcony duńskim markom audio, a ponieważ od lipca 2023 sprowadzamy oficjalnie
4. z nich, uznaliśmy, że będzie to ciekawym pretekstem do stworzenia miejsca dla niewymuszonych rozmów i refleksji. Jacek oficjalnie i ja - jako back-office przedsięwzięcia
(mam na imię Lech nie Michał) mamy pomysł na pokazywanie Wam kolumn Børresen, akcesoriów Ansuz oraz elektroniki Aavik i Axxess.
Jacek jako inżynier odpowiedzialny jest w tym przedsięwzięciu między innymi za stronę techniczną.   

... tanio już było, drogo też już było. Poza tym było brzydko lub pięknie, nierozsądnie lub kontrowersyjnie. Zdarzało się, że brzmienie zaskakiwało pozytywnie,
czasem dochodziliśmy wspólnie do wniosku, że producent musi jeszcze nieco popracować nad projektem. Słuchaliśmy tego, co znacie i lubicie lub czegoś nowego...
No więc znowu pora na coś drogiego, nowego i w nowym miejscu. Dania słynie z kilku znanych brandów audio. Oprócz Dynaudio, Jamo i Dali mamy tam firmę
Gryphon, Raidho, a także Gato (co się z nimi dzieje?) oraz Lyngdorf Audio i Bang&Olufsen i DAVONE... czyli głównie kolumny głośnikowe i jeśli o nich mowa to
pominęliśmy nową na naszym rynku markę: Børresen.

W sobotę 29 lipca w warszawskim sklepie Audiomagic na złotej można będzie posłuchać dwóch zestawów głośnikowych Børresen:
- monitorów M1
- zestawów podłogowych O2
... do tego trochę elektroniki i akcesoriów różnych, zaprzyjaźnionych firm. 

michał_flaga

Jest to marka wchodząca w skład Audio Group Denmark, duńskiej formy założonej ponad 10 lat temu przez Michaela Børresena i Larsa Kristensena.
Obaj panowie zdobywali swoje doświadczenia w branży audio w firmach Nordost oraz Raidho, a teraz swoją wiedzę w zakresie materiałoznawstwa,
elektroniki, akustyki oraz kontroli rezonansów i wibracji wykorzystują, rozwijając swoje 4 marki: głośniki Borresen, elektronika Aavik i Axxess
oraz kable i akcesoria audio Ansuz.

Michael Børresen jest konstruktorem-wizjonerem, który mając do dyspozycji potężne zaplecze techniczne
(Michael współpracuje z doskonale wyposażonym w najnowsze technologie i maszyny uniwersytetem w Allborg), swoją wiedzę
i doświadczenie oraz co równie ważne -  mając zapewnione finansowanie działu R&D, postanowił zbudować coś bardzo
bezkompromisowego. Monitory M1 to szczytowy model seri M. Małe i niepozorne zestawy podstawkowe zbudowano
w oparciu o wszystkie najbardziej wyszukane i innowacyjne - opracowane w Audio Group Denmark - technologie.
Jak Michael zapewnia, projekt kolumn z serii M powstał bez ograniczeń budżetowych, a dostał wolną rękę w zakresie
zastosowanych materiałów, technologii oraz sposobu wykonania tych głośników. Jedyne założenie było takie, że ma
powstać produkt, który - czasem kwestionując obecne trendy na rynku głośników, obudów i zwrotnic głośnikowych
- ma być wizytówką firmy. Wynikiem tych prac jest właśnie seria M kolum Borresen z flagowymi technologiami Audio Group Denmark:

Kosze głośników jako wydruk 3D z cyrkonu
W stosowanych obecnie rozwiązaniach kosze głośników wykonuje się najczęściej jako wytłoczkę z blachy stalowej
lub jako aluminiowy odlew. Kosz głośnika średnio/niskotonowego w głośnikach Borresen M drukowany jest z
cyrkonu w technologii 3D. Cyrkon ma doskonałe parametry tłumienia drgań (zdecydowanie lepsze niż stal i aluminium).
Ma to ogromny wpływ na brzmienie głośnika jako całości, bo kosz jest krytycznym elementem sprzęgającym mechanicznie
membranę z obudową.

Kształt kosza
Kształt drukowanego kosza jest optymalizowany komputerowo w celu zapewnienia kontroli i minimalizacji 'dzwonienia' kosza i tłumienia
niepożądanych wibracji. Wystarczy dodać, że nie jest to symetryczny kształt, a żebra są porozkładane i połączone razem
w dość skomplikowany sposób.

Kriogenizacja
Dodatkowo wszystkie metalowe elementy kolumn w tej serii poddawane są procesowi o nazwie cryogenic treatment.
Polega on na zanurzeniu przez ściśle określony czas wybranych podzespołów w ciekłym azocie, schładzaniu ich do 
temperatury -196 st. C i powolnym, stopniowym ogrzewaniu do temperatury pokojowej. Proces ten uwalnia powstające
w procesie odlewania metali wewnętrzne naprężenia i dodatkowo zwiększa przewodnictwo oraz możliwość tłumienia
szkodliwych rezonansów i wibracji.

Srebro, dużo srebra...
W układzie magnetycznym większości spotykanych obecnie głośników stosowane jest żelazo lub stal do kształtowania
strumienia pola magnetycznego. Badania przeprowadzone przez Michaela wskazały, że histereza magnetyczna,
którą charakteryzują te materiały, wprowadza nierównomierności pola magnetycznego, co w rezultacie prowadzi
do powstawania zniekształceń. W głośnikach z serii M kształtowanie pola magnetycznego odbywa się za pomocą
srebrnych pierścieni, które odlewane są na miejscu w Aalborg. Umieszczone są one w układzie magnetycznym
w taki sposób, że dzięki swojej wysokiej przewodności linearyzują rozkład pola magnetycznego w szczelinie oraz
w istotny sposób obniżają indukcyjność cewki głośnika - indukcyjnośc jest ok. 10 razy mniejsza niż w przypadku
konwencjonalnego przetwornika podobnych wymiarów. A niższa indukcyjność głośnika to łatwiejsze warunki
pracy dla wzmacniacza mocy.

Membrana
Aramidową membranę, o strukturze plastra miodu, pokryto szerokimi, plecionymi taśmami kevlarowymi.
Dodatkowo, w akceleratorze cząstek Hi-PIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering) w Danish Institute of Technology,
na powierzchnię membran napylono cząsteczki tytanu. Rezultatem jest  zaawansowana membrana o ogromnej
sztywności i minimalnej masie, z idealnym tłumieniem rezonansów w paśmie sięgającym ponad 8 kHz.

Zwrotnica w topologii szeregowej
W stosunku do standardowej, równoległej zwrotnicy, zwrotnica szeregowa zapewnia brak przesunięcia w fazie prądu
w obu jej gałęziach. Dzięki temu dźwięk generowany przez oba przetworniki cechuje duża koherentność i precyzja
w zakresie lokalizacji źródeł pozornych. Elementy wykorzystane w filtrze to stabilne mechanicznie, zalewane żywicą,
cewki taśmowe z przekładką papierową oraz małe, kondensatory o specyfikacji militarnej. Co więcej, na płytce
zwrotnicy zaimplementowane są wszystkie 'firmowe' rozwiązania służące do redukcji wpływy zakłóceń na sygnał audio:
Tesla Coil, Active square Tesla Coils oraz Analog dither technology generacji 3.

Zasilanie zwrotnicy
W celu aktywacji układów elektronicznych Tesla Coil, Active Square Tesla Coil oraz Analog Dither,
do kolumn głośnikowych, dostarczane jest zasilanie. Do zasilania służą załączone w zestawie zasilacze
lub firmowe rozwiązania wykorzystujące zewnętrzny PowerBox i kable głosnikowe Ansuz, które dostarczają
zasilanie przez dodatkową żyłę.

michał_flaga

... i jak zwykle kilka zdjęć z pierwszych odsłuchów, instalacji i prób dopasowania wzmacniaczy.

miniabyr

Się poprzyglądam temu!  A wiecie, jak ja lubię marudzić. Oj  :)
Szkoda życia na chujowy dźwięk !

Old Man Kensey

Ach, gdzie te czasy, gdy duńskie marki były w moim zasięgu... Copland i Densen, aż łza się w oczku kręci temu misiu 😥 dziś Duńczyki odlecieli gdzieś w przestworza, choć sprzęt jest piękny, oni to wciąż potrafią!
System analogowy: Ad Fontes + Denon DL-110 + NUDAmini + Alauda 6C4C SET + NuPrime AC-4 + Zu Audio Omen

wiki

Jest co oglądać..... 😀
Mnie się podoba.....
Ciekawe jak gra..... Choć miniabyr już kawałek po testował.... więc może być nieźle....
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

michał_flaga

W zał. zdjęcie monitorów, które naprawdę dają do myślenia tym, jak grają... Wiele wskazuje, że wysokiej jakości dźwięk przyszłości w audio brzmi właśnie tak: niezwykła precyzja wspierana łatwością w lokalizacji instrumentów, głosów, solistów i brył tworzących źródła pozorne. Wybitnie przyjemna średnica, podkreślająca piękno i naturalność głosu i zastanawiający bas, który budzi niepokój - bo wykraczając poza ramy fizyki jest podejrzanie obszerny, ale dający się okiełznać dobrym wzmacniaczem i odpowiednim okablowaniem.

miniabyr

Cytat: Old Man Kensey w Lipiec 24, 2023, 18:13Copland i Densen
Mam słabość do marki Copland- kiedy zobaczyłem te "klocki" w latach 90' to ich wygląd mnie powalił. Do dziś uważam, to jak Copland w latach 90' się prezentował, zasługuje na wyróżnienie. Wtedy też zacnie grał najczęściej łączony z firmą ProAc. Pamiętacie ? Sorry że trochę off top z mojej strony, ale nie mogłem się powstrzymać . O taki amp. Dla mnie klasa sama w sobie. Dla mnie jest piękny !

wiki

Wtedy to były moje "klocki" marzeń..... nie na moją kieszeń.
Też mi się podobały bardzo.... 😀

michał_flaga

Densena - zdaje się, że ze starych zasobów magazynowych - wyprzedawał Pan Jasik ostatnio...

michał_flaga

Cytat: wiki w Lipiec 24, 2023, 19:44nie na moją kieszeń

.. to może w sprawie cen duńskiego Audio niewiele się zmieniło?

wiki

miniabyr

Cytat: wiki w Lipiec 24, 2023, 19:53
Może....
Te 2 drożne maleństwa ze zdjęcia, to hmmmm koszt 400.000 zł. Tak że, tak .

dyletant

Tak że tak na razie się ten tego po przyglądamy ... Standy 20k przewody głośnikowe pewnie 10% całości...

Przed zakupem warto posłuchać. Nie mniej wyglądaja cudnie tzn są mi się osobiście podobają połączenie Star trek ze stylem mebli 70s PRL .

Chętnie posłuchał bym obok budżetowych TAD-CE1TX.

Old Man Kensey

Cytat: miniabyr w Lipiec 24, 2023, 19:42
Cytat: Old Man Kensey w Lipiec 24, 2023, 18:13Copland i Densen
Mam słabość do marki Copland- kiedy zobaczyłem te "klocki" w latach 90' to ich wygląd mnie powalił. Do dziś uważam, to jak Copland w latach 90' się prezentował, zasługuje na wyróżnienie. Wtedy też zacnie grał najczęściej łączony z firmą ProAc. Pamiętacie ? Sorry że trochę off top z mojej strony, ale nie mogłem się powstrzymać . O taki amp. Dla mnie klasa sama w sobie. Dla mnie jest piękny !

O tak, dla mnie także! Esencja minimalizmu i elegancji, a te gałki, symetria, proporcje - po prostu miodzio 👏
System analogowy: Ad Fontes + Denon DL-110 + NUDAmini + Alauda 6C4C SET + NuPrime AC-4 + Zu Audio Omen

Renia239

Cytat: michał_flaga w Lipiec 24, 2023, 19:46to może w sprawie cen duńskiego Audio niewiele się zmieniło?
Nie wiele jak zawsze Polacy potrafią zarżnąć każdy business ostatnio kupowałem prosty duński produkt Ortofon DS -3 cena wraz przesyłką w Dani https://www.amazon.pl/dp/B00D8RTQMA?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details cena w Polsce https://planetadzwieku.com/ortofon-ds-3.html  Zgadnij gdzie się kupuję w Polsce czy w Dani ?

miniabyr

Ortofon to w ogóle odleciał! Podniósł ceny niektórych wkładek i retipingu o 80%

Old Man Kensey

No ale zawsze można "negocjować" 🤪

michał_flaga

... jestem właśnie w Duńskiej fabryce sprzętu. Gdy tylko będę gotów, opowiem wam, co tu widziałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

michał_flaga

Byliśmy ostatnio z Jackiem w Danii, gdzie na zaproszenie Audio Group Denmark spędziliśmy w sumie dwa dni w fabryce. NIe będziemy Was zanudzać zbyt długą opowieścią, ale na ponad 2000 m kw widzieliśmy miejsce, jakich jest już obecnie niewiele w naszej branży. W tym miejscu produkowane są od nieomal samego początku kolumny, kable i akcesoria. Wszystko składane jest ręcznie, na półkach panuje apteczny porządek, przy stołach siedzą realni pracownicy, którzy lutują, tną, skręcają kable i obudowy oraz testują każdy wyprodukowany element elektroniki w jednej z 4 sal odsłuchowych. Wszystko to budzi solidne zdziwienie i podziw.

foto:
Odpowiednio przygotowane pomieszczenie w którym rozpoczyna się firmowa prezentacja akcesoriów Ansuz. Można się bawić w ślepe testy jak ktoś ma taką potrzebę.

michał_flaga

Kable zasilające Ansuz w trakcie produkcji. Widać dość skomplikowaną budowę wewnętrzną. Co ciekawe, dowiedzielśmy się że przewodnik w większości kabli jest taki sam (srebrzona miedź), to co odróżnia poszczególne wersje od siebie, to budowa i geometria. Firmowym rozwiazaniem tutaj jest Double Inverted Helix Coil - głowne przewodniki są oplatywane misternie plecionymi spiralami dodatkowych przewodników. Uzyskany efekt to zmniejszenie indukcyjności przewodu i jego pasożytniczej zdolności pracy jako anteny zbierającej zakłócenia radiowe... no i oczywiście cewki Tesla.

Na drugim zdjęciu Pani na stole odcina odpowiedniej długości kabel i przekazuje te odcinki facetowi, który w fabryce od wielu lat nie robi ponoć niczego innego: lutuje i zakłada wtyki. W częściach linii montażowych po prostu wszędzie leżą i wiszą kable - każdy inny, choć podobny, różnej długości i przeznaczenia.

michał_flaga

Dwa poniższe zdjęcia to konstrukcja membrany w głośnikach stosowanych w wyższych wersjach kolumn Borresen - 'core' tej membrany to aramidowa struktura plastra miodu, która jest sklejana w prasach pod odpowiednim ciśnieniem i temperaturze z cienkimi plecionkami z kewlaru uzyskując odpowiedni kształt oraz wysoką sztywność przy zachowaniu minimalnej masy. Dzięki zastosowaniu plecionki z prostopadłych włókien węglowych membrana ma nieco inną sztywność pod różnymi kątami co powoduje, że efekt związany z dzieleniem membrany dla wyższych częstotliwości jest minimalizowany.

michał_flaga

Mieliśmy również możliwość posłuchania nowego typu wooferów dla kolum serii Z - to co tu widać, to prototypowa zwrotnica podstawkowca Z1 zamontowana tak, żeby można było wprowadzać zmiany.

Oraz główny 'mister-mind' firmy Michael Borresen ustawia monitory Z1. Obok flagowe M6 - do posłuchania na AudioShow w tym roku. W racku po lewej (oczywiście - no bo jakże inaczej - rack firmowy Ansuz wykonany w dużej części z tytanu i wykorzystujace firmowe podstawki do kontroli wibracji DarkZ) elektronika Aavika - prototypowy flagowy streamer SD880, DAC i streamer z serii 580 oraz na dole Power Distribution Bar Ansuza - czyli firmowe rozwiązanie na eliminację zakłoceń z sieci zasilającej jednak w zupełnie innej koncepcji niż w standardowych kondycjonerach.

miniabyr

Czyli firma to nie jest butki z jednym pracownikiem, tylko poważny producent z pomysłem i lekką nutą szaleństwa............chętnie przygarnę phono Aavik -choć na jeszcze jedną chwilę !

miniabyr

Hej, heloł co tu tak cicho! A przecież szykuje się mega prezentacja na najbliższym AVS. Wiem ,że będzie "grubo" (znaczy na bogato) i to co Duńczycy zaprezentują, będzie dla garstki ludzi których na to stać ,ale mimo to, warto choć trochę liznąć tego audiofilskiego szaleństwa!