Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

Postanowiłem nie zaśmiecać wątku ,,Teraz Słucham'' moimi preferencjami muzycznymi tylko założyć osobny temat z gatunkiem muzycznym nazwanym przeze mnie ,,Stary Rock'' bo z lat 60'70'80' czasem też coś nowszego.w którym będę zachęcał do słuchanie Rocka progresywnego, Krautrocka, jak również takiego gatunku jak Psychorock, Jazzrock, Fusion, Artrock, Rock Neoprogresywny i Włoski Rock Progresywny. Zapraszam do komentowania na temat zespołów, wykonawców prezentowanych płyt, czy i gdzie można je kupić w dobrych realizacjach. Zespoły mało lub wcale nieznane a muzyka bardzo fajna.

kefas

Na początek zespół Mashmakhan z Kanady. Mashmakhan to progowo jazzująca płyta z odrobiną rocka elektronicznego z roku 1970.

kefas

Jeszcze jedna płyta tego zespołu o tytule The Family z roku 1971. Poprzednią przesłuchałem  dwa razy bo nie byłem pewien czy mi się podoba, natomiast ta z każdym kolejnym utworem podobała mi się coraz bardziej.

kefas

Płyt można posłuchać na Tidal, Spotify, itp. Czasem zespół będzie tak mało znany, że zostanie Youtube a tam jak wiadomo z jakością jest gorzej ale chodzi o samą muzykę czy warto poszukać LP, CD, czy warto jakąś płytą się zainteresować. O to w tej mojej prezentacji chodzi.

kefas

Może zbyt wczesna pora na tego rodzaju muzykę a może warto przesłuchać ją jeszcze raz, tyle że nie czuję takiej potrzeby. Out Of Darkness to zespół z okolic Londynu a płyta o tym samym tytule pochodzi z 1970 roku. Grupa inspirowana Jimi Hendrix'em jednak daleko im do niego. Oznaczona została jako psycho-prog-rock ale utwory są krótkie i mało rozbudowane dopiero pod koniec albumu zaczyna się coś dziać, niemniej jednak na Discogs prawie czterysta osób chciałoby ją mieć, więc może warto. Najlepszy dla mnie utwór z tej płyty to ,,Cocaine'' (ciekawe dlaczego  ;) )

wiki

Kefas, fajnie, że założyłeś osobny wątek.... 😀
Będę śledził i co nieco odsłuchiwał w Tidal, a może i zakupy pójdą.... 😀
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

kefas

wiki

Ja bardzo lubiłem kiedyś taki gatunek muzyki.
Dziś może mniej ale też. Tylko gorzej ze słuchaniem, bo to już w domu nie puścisz, a na słuchawki nie lubię. (no system tak gra, że na słuchawkach już nie brzmi.... 😋)
Ale fajnie tak poznawać nowe zespoły.... 😀

Prezentuj, prezentuj, coś się posłucha....
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

kefas

Quarteto 1111 to progresywno psychodeliczny zespół z Portugalii. Ten album psycho-popowo-koncepcyjny wydany został w 1970 roku a traktujący o rasizmie i emigracji natychmiast został wycofany przez ówczesną cenzurę. Płyta z muzyką delikatno-gitarową bez wodotrysków może się podobać choć dla mnie taka sobie. Utwór Pigmentacao najbardziej mi się spodobał a szczególnie gitara basowa.

sheykk

Fajnie że proponujesz muzykę nie oczywistą chętnie bym posłuchał ale jestem fizyczno-analogowy.Ale skoro dorobiłem się daca to może jakiś rozsądny streamer?

kefas

Lubię czasem posłuchać czegoś nieoczywistego  ;)

spookyghost

Kefas o by tak dalej!

Ciekawe propozycje powoli sprawdzamy. :)
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

spookyghost

Cytat: sheykk w Sierpień 03, 2023, 11:07
Fajnie że proponujesz muzykę nie oczywistą chętnie bym posłuchał ale jestem fizyczno-analogowy.Ale skoro dorobiłem się daca to może jakiś rozsądny streamer?
Osobiście bardzo jestem zadowolony z malinki. Do Sony brakuje, ale z wcześniejszym Technics było porównywalnie. :).

Moim zdaniem do sprawdzania płyt przed zakupem jest jak najbardziej ok.
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

kefas

Sześcioosobowy zespół włochów w nowojorskiej Record Plant pod kierunkiem Jimmy'ego Curtissa i Steve'a Kanyon'a nagrali płytę głównie z coverami takich grup jak Cream, Donowan, The Band. Zespół nazywał się Velvet Night a płytę nagrano w 1970r. Bardzo fajnie się tego słucha.

Flip Back

Dzięki za rekomendacje :np:  Ciekawe te bandy  U+1F44D

kefas

Dziś zaprezentuję (jak poprzednio) skład sześcioosobowy tym razem z Brytanii. Marsupilami tak nazywa się zespół i album z roku 1970 a jak można poczytać jest to połączenie King Crimson, Jethro Tull, Strawbs i East Of Eden. Słucha się tego naprawdę fajnie (słucham już trzeci raz i wciąż mnie zachwyca) i bardzo polecam zapoznać się tym materiałem. Jest flecik, zmiany tępa i nastroju, no cudo.

kefas

To jeszcze jeden zespół dzisiaj, tym razem z Meksyku, ale spokojnie jeśli ktoś nie lubi słuchać muzyki w innym języku niż angielski, jest właśnie w tym języku. Grupa The Spiders nagrała w 1970 psycho-progresywny album Back, bardzo spokojny taki na koniec ciężkiego dnia. Utwory krótkie ale treściwe z ciężką gitarą i fajnymi partiami organów

kefas

Niedzielny poranek lubię zacząć od takiego gatunku muzycznego jaki właśnie przedstawiam. R. Strauss - Also Sprach Zarathustra. Ale, ale toż to muzyka klasyczna a nie ,,Stary Rock". Ma to jednak wiele wspólnego z tym jakie płyty chce wam dzisiaj przedstawić.

kefas

Ok. To przechodzimy gładko do gatunku muzycznego który po zapoznaniu się z płytą poniżej tak mi namieszał w głowie, że chciałem więcej i więcej. Liczę, że i wam ostro namiesza. Muzycy tworząc swoje kompozycje inspirują się właśnie muzyką klasyczną ale i Jazzem, Folkiem, no i rockiem progresywnym. Włoski Rock Progresywny bo o nim mowa to gatunek który rozkwitał w latach siedemdziesiątych i charakteryzował się bogatymi aranżacjami na bardzo wysokim poziomie.

miniabyr

Dzięki za wątek. Ciekawe zjawiska muzyczne można znaleźć. Ja niestety z jakiegoś powodu zapomniałem o rocku psychodelicznym. W sumie nie znam zbyt wielu wykonawców. Mam jedynie taką antologię - to wierzchołek góry lodowej . Chętnie poznam coś więcej.
Szkoda życia na chujowy dźwięk !

kefas

...a zaczynamy od wysokiego ,,C'' Zarathustra To tytuł płyty z 1973 roku zespołu Museo Rosenbach. Płyta ,,Opus Magnum'' Włoskiego Rocka Progresywnego pierwsze wydania winyla które i tak ciężko dostać osiągają cenę okł 4000euro. Ja zadowoliłem się winylem z 2014. Jeśli ktoś zdecyduje się posłuchać tego dzieła proponuję zrobić to gdy inni domownicy będą z dala od domu. Przejść z cichych do bardzo głośnych fragmentów jest mnóstwo, i oto w tej muzyce chodzi. Baaardzo ale to baaaaardzo polecam.

kefas

kefas

Już wiadomo że niedziela będzie z włoskim Rockiem Progresywnym którym będę chciał zarazić kolegów forumowiczów a tych którzy już mieli do czynienia z taką muzyką przywrócić im wspomnienia. Kolejny album to wydany w roku 1973 Photos Of Ghosts  kolejnego wieeelkieeego zespołu jakim jest Premiata Forneria Marconi(PFM) I tu uwaga, zespół swój ostatni album nagrał 2021roku! Przedstawiana płyta to moja ulubiona choć grupa ma wiele w swoim dorobku wspaniałych płyt.

kefas

Felona E Sorona - To dwie planety, pierwsza radosna druga ponura i taka jest ta płyta czasem wesoła a innym razem smutna ale na pewno to kolejne wielkie dzieło wielkiego zespołu. Wydana w 1973 roku czwarta płyta zespołu Le Orme jest moją ulubioną. Jeśli komuś muzycznie gatunek odpowiada a przeszkadza język może poszukać sobie wersję anglojęzyczną tu za tekst odpowiedzialny jest Peter Hammill.

kefas

Concerto Grosso Per I  z roku 1971  zespołu New Trolls. Kolejne dzieło powszechnie uważane za jedno z największych arcydzieł gatunku. Ja polecam utwór ostatni 20 minutowy a jeśli ktoś lubi solo na bębnach to uczta dla niego.