MyślenickiKlubChujowegoAudiofila

Zaczęty przez mariobro12, Listopad 28, 2021, 18:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

GB

Cytat: nosferartur w Lipiec 05, 2024, 16:17Dobrze zaprojektowane horny bardzo przybliżają atmosferę koncertów.
A cóż to?

wiki

A to takie duże trąbki w domu, od podłogi do sufitu... no i w szerz też, bo okrągłe są...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

nosferartur

To nie tylko ogromne, okrągłe trąby Avantgarde Acoustic, od podłogi aż po sufit, czy pochodzące z kinowego demobilu, ultra drogie systemy JBLa, wymagające do dobrego zaprezentowania się sali WueFu, mogą być również takie skrojone na miarę.

Zu Audio Druid, Zu Audio Mini Method sub, monobloki Antique Sound Lab AQ-1006(845), Hattor Audio Passive Preamplifier, Bel Canto CD 2, Sonore MicroRendu, Musical Paradise MP-D2 dac, gramofon Michell Gyro Dec + SME 309 + Benz Micro Glider SL , pre gramofonowe Gennett by Stanisław Dinter MC 100% lampy, Otari MX 5050 B2HD.

Pboczek

Albo mi przeszło bo nie byłem ostatnio na koncercie albo lampy się ułożyły, bo gra mi już ładnie. Jest pełnoskalowo, z rozmachem przestrzennym, miło a i z pazurem. Potrafi błyszczeć, pięknie cyka górą, czaruje wokalami i schodzi nisko, a wszystko tak ładnie sklejone. Dodają płytom uroku jeżeli są słabiej nagrane, a z dobrych wyciągają szpik. Jedyne czego nie lubią, to dojechanych płyt. Od razu słychać, że coś jest wyprane z dźwięku, zbyt jasne, suche, bez soku. Lepiej słuchać słabszego nagrania, niż epokowego z wyślizganej płyty.

Przyglądam się ostatnio napięciu na lampach mocy, które ustawiam ręcznie. Jedna lampka miała niezłe wahnięcia i nawet zastanawiałem się czy to nie jakieś fatum sprzedawcy. Póki co prąd się ustabilizował. Widzę na przestrzeni ostatnich dni, że napięcie specjalnie się nie zmienia, choć nie jest constans ale tak chyba być może. Wcześniej, po ok. 30 godz., miałem takie rozjazdy, że brakło mi skali na śrubce do regulacji biasu.

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Bacek

Cytat: nosferartur w Lipiec 06, 2024, 09:08To nie tylko ogromne, okrągłe trąby Avantgarde Acoustic, od podłogi aż po sufit, czy pochodzące z kinowego demobilu, ultra drogie systemy JBLa, wymagające do dobrego zaprezentowania się sali WueFu, mogą być również takie skrojone na miarę.

Miałem Forte I fajne paczki. Ale muzycznie lepiej wypadały większe Cornwall szczególnie w wersji I. Wtedy Cornwale były dość tanie, używki dało się kupić do 6k. Jak dla mnie najlepsze paczki ewer w tej cenie.

Moriarty

Tu są fajne Corny jedynki, mocno okazyjne moim zdaniem - za 1600 euro. Sądząc po opisie, bardzo zadbane, odnawiane, a właściciel wiedział, co przy nich robi. Ogłoszenie sprzed dwóch dni, pewnie zaraz ktoś to zgarnie. Niestety, Włochy.
https://www.subito.it/audio-video/klipsch-cornwall-1-caserta-557996644.htm
YB Audio Zephyr (zwrotnica na ClarityCap), Yaqin MS-30L (modyfikacja: Sinus Audio), Marantz CD6006 (jako napęd), Topping D70, M&B Audio Cable Diamond, Neotech NEMOS-3080 UP-OCC, TAGA Harmony PF-1000, Yarbo 1100, Viborg VP1501

Pboczek

Wróciłem z wakacji i miałem ochotę posłuchać po dwóch tygodniach postu, a tu kiks. Jedna lampa, ta co to wydawała się stabilizować z napięciem, zupełnie siadła. 
Moje ostatnie zakupy lamp to jednak są jakieś obciążone. Czwarty komplet lamp idzie do zwrotu, czwarty!?

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Piterski

Zawodność lamp, kłopoty jakie generują, a przede wszystkim ich rosnące koszty powodują, że dla mnie osobiście czasy zabawy z urządzeniami lampowymi są przeszłością lub zabawą dla bogatych.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

cortes

Pboczek masz jakiegos niefarta. Ja na kilka piecy lampowych przed laty tylko w jednym miałem problem z lampami mocy (na jednym kanale) Jak się okazało była partia lamp stockowych i w kilku egzemplarzach występował ten sam problem. Po wymianie zapomniałem o temacie. Wytrwałości i powodzenia życzę. 

Pboczek

Spoko, zobaczymy jak przebiegnie procedura reklamacyjna. Nie chce mi się ale muszę.

Założę poprzednie i z ciekawością posłucham. Obawiam się pewnego niedosytu i trochę mnie to martwi. Uświadamiając sobie powyższe, zastanawiam się czy dobra muzyka mogłaby się nie obronić przed słabszym sprzętem? Gdyby, to była by śmierć melomana. Jestem dobrej myśli.

Pboczek

Stockowe lampy grają bdb albo ten wzmacniacz gra bardzo dobrze albo jedno i drugie. Nie ma niedosytu w trzech na cztery odsłuchane płyty. Jedna, Bowie - współczesne tłoczenie, którą zawsze miałem za słabo nagraną - dużo lepiej brzmiała na Acme i zresztą tylko na nich. Ta płyta ma coś nie teges z basem a Acme sobie z tym jakoś radziły. Lepiej przedstawiają i różnicują dół pasma, niż seria HiFi Psvane ale co do środka to już nie byłbym taki pewny. Ogólnie w HiFi głosy są fantastyczne.

Płyty pozostałe to nowa muzyka. Trębacz z ECM mnie miłe zaskoczył, fajnie dmucha. Ambient od Japończyków, sennie kontemplacyjny. Nowy projekt lidera Lao Che, z charakterem.

cortes

Majac nawet najdoskonalszy piec zawsze znajdzie się jakaś realizacja czy też tłoczenie gdzie będzie coś,,nie teges". NPM ,,Khmer" to jedna z moich dwóch ulubionych płyt Molvaera. Co prawda mam tylko na cd. Jest też jedną z moich płyt testowych. 

Pboczek

Kolega przyniósł, ja zetknąłem się z nim po raz pierwszy. Ciekawe gra, potrafi zmieniać, zestawiać gatunki.

Pboczek

Pboczek

Gusstaff prowadzi sklep oraz wytwórnię płyt. Nie tłocznię, a wytwórnię, bo płyty są nacinane w czasie rzeczywistym. Don't Sit On My Vinyl, jaki to dźwięk, trzeba posłuchać!

Pboczek

Lampy przyszły, piąta para, zapakowane jak żadne wcześniej! Wygrzewają się, prąd trzymają, oby tak dalej. :)
Tuleje i Polmuz, dwie grupy prezentujące muzykę współczesną, każda w zupełnie innym stylu, opartą o melodie tradycyjne - ludowe, jednak inne niż powszechnie kojarzone z polskim folklorem. Tuleje w swoich kompozycjach wykorzystały melodie z pogranicza Wielkopolski i Kujaw, rejonu miejscowości: Babiak, Krams i Osiek, a dokumentem źródłowym jest opracowanie Krzysztofa Pydyńskiego "Folklor muzyczny z okolic Konina".

Inną bardzo ciekawą pozycją jest "Japończyk", którego domowe nagrania na kasety magnetofonowe doczekały się wydania płytowego. Jakość jest magnetofonowa, co słuchać, ale sam materiał godny najlepszego nośnika. K. Yoshimatsu – Fossil Cocoon: The Music of K. Yoshimatsu.

Pboczek

Tym razem do wygrzewania lamp podszedłem inaczej. Poprzednio nie spieszyłem się zupełnie, ograniczałem wyłącznie do sesji odsłuchowych, porównywałem. Obecnie po kilka godzin dziennie uruchamiałem radio w tle roboczych czynności i tak przez dwa tygodnie. Zrobiłem 50 godzin przebiegu i w jego trakcie dwa pkt kontrolne. Po pierwszych 20 godzinach dźwięk Acme był nie inny niż HiFi Series, zasadniczo nie do odróżnienia. Po ok. 45- 50 godz. wszystko zmieniło się konkretnie. Na ucho rzuca się daleko większa szerokość pasm przenoszenia i podawanie dźwięków spoza dotychczasowej skali. Sięga to niebotycznie wysokich tonów i piwnicznie niskich basów. Ta różnica jest najbardziej odczuwalna i daje świetny efekt. Dalej pojawia się kojący przekaz. Dźwięk nie męczy, nie przeszkadza, nie zależnie od tego czy słuchamy pisków z pogranicza percepcji słuchowej, czy nudnego wokalisty. Za każdym razem łagodnie angażuje i pozwala słuchać z ciekawością, bez znużenia. O walorach przestrzennych nie ma się co rozwodzić, bo choć mają znaczenie, to wg mnie nie zdominują powyższych dwóch atrybutów. Wspomnieć jedynie można, że przestrzeń ma rozmach.
Po ponownych przeczytaniu opisu tych lamp pochodzącego od producenta wydaje mi się, że nie ma w nim nic nieprawdziwego, a przy indywidualnym rozłożeniem akcentów, można powtórzyć że: ,,Acme to lampy o wspaniałej wierności odtwarzania i szerokim paśmie przenoszenia, zapewniając przy tym czysty i delikatny dźwięk. Przekaz muzyczny jest dosyć wysublimowany, subtelny, finezyjny, bardziej kojący, uspokajający. Dół pasma jest nieco bardziej obfity jednak w żadnym przypadku nie brakuje mu szybkości, czytelności czy tekstury. Dźwięki najbardziej wysuwają się przed linię kolumn, są bardziej bezpośrednie nie zaniedbując przy tym pozostałych planów. Duża głębokość oraz szerokość sceny."

Ta para trzyma prąd, nie klęka i cieszy, w sam raz na zbliżające się jesienne analogowe wieczory.

Dobre słowo mam też dla dystrybutora 4HiFi, stanęli na wysokości zadania dostarczając nie wadliwą, piątą (!) parę lamp. Proces zajął dobrych kilka miesięcy, ale ile się przy tym osłuchałem, to moje. Na marginesie, nie wyobrażam już sobie zamawiania baniek od jakiegoś dalekiego, zagranicznego dostawcy, nawet po okazyjnych cenach. Zakładając że jest solidny i chciałby pomóc, to czas dostawy przesyłek, zwrotów, ich koszty, mogą do tego zniechęcić.

sheykk

Pboczek czy założyłeś Rohmana bo ja dzisiaj po 4 miesiącach odpaliłem Rondo Bronze i bardzo,bardzo pięknie zaśpiewała .Pierwsze skojarzenie to taki Denno 103r tylko super sterydach (w pozytywnym sensie nic nie jest przerysowane , bardzo muzykalnie i szczegółowo.)

sheykk

Pboczek

Rohman czeka na długie jesienne lub zimowe wieczory. Obecnie nie chciałem zbyt dużo mieszać w elementach zestawu, żeby wyjść na prostą z lampami i je odróżniać.
Jak się ma seria Rondo do tej od Romka?
Wiesz, byłem ostatnio bliski zakupu Ear 88PB ale coś sprzedawca zaczął kręcić i wydał mi się podejrzany. Jesteś zadowolony z grania tego pre?

sheykk

Rondo do Rhomka nie wiem nie miałem możliwości porównać.88 PB + MC4  jestem happy .Ale i tu pewnie są lepsze nie porównywałem ten tak mnie wziął że niczego nie szukam. 

jafi

Cytat: Pboczek w Wrzesień 08, 2024, 21:30byłem ostatnio bliski zakupu Ear 88PB

Dobry kierunek Piotr :)

julius-6

Cytat: Pboczek w Wrzesień 08, 2024, 21:30Jak się ma seria Rondo do tej od Romka?
Romek gra w innej lidze mimo wszystko.
Bardziej szczegółowo, liniowo, szybciej i dynamiczniej, więcej powietrza.