Miniabyra ulubiony klocek

Zaczęty przez miniabyr, Luty 12, 2015, 17:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

miniabyr

A to z dzisiejszego dnia!
Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

frywolny trucht

Teściowie mieli siatki na drzewa czereśni. Parę razy nawet widziałem jak zakładali tyczkami i zdejmowali. Gdy zmarli próbowaliśmy je założyć. Nic sensownego z tego wyszło. Umiejętność, która poszła do grobu i szpaki wszystko wyżerają zanim owoc dojrzeje. Tyle mamy z czereśni co na targu kupimy.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

miniabyr

Z przykrością informuję, że moja rolka do czyszczenia płyt z kurzu i innych draństw dokonała u mnie żywota. Rolka Nagaoka CL1000 służyła mi od 2012 roku. To najlepiej zainwestowane pieniądze w audio jakie kiedykolwiek wydałem! Pracowała u mnie jak wół roboczy , nie narzekając, bez  marudzenia i postękiwania. Codziennie ją kąpałem i osuszałem - dobry pan ze mnie był. Ale zdechła. Uczciłem ją minutą ciszy i kupiłem kolejną! Niestety, nie mogę znaleźć tej rolki na żadnym portalu- może wycofali z produkcji. Kupiłem inną  firmy Tonar "Tacky Cleaner" - też świetna . Nagaoka to koszt ok 500 zł a Tonar 130 zł. 
Ja bez tej rolki do płyty nie podchodzę - dla mnie niezbędnik ! 
Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

miniabyr

Czereśnie zżarte- zdążyłem przed szpakami -). Teraz mogę posłuchać muzyki. A jest czego!
Poraz pierwszy w całości, na winylu z edycji Tone Poet, cały koncert Kenny Burrell; Art Blakey
On View At The Five Spot Cafe - The Complete Masters z 1959 roku. Można powiedzieć, że ta edycja, to pierwsze wydanie tego koncertu w całości. Ja w swojej kolekcji, tak właśnie je oznaczam jako pierwsze. Brzmi świetnie - podrasowane nowym masterem, poligrafia -cudo i mam poczucie, że trzymam w ręku coś ekstra. Te koncerty pojawiały się oddzielnie jako trzy oddzielne wydawnictwa na przestrzenie dawnych lat. Teraz w całości. Gorąco polecam
.

wiki

Trzy płyty, jak widzę...
A repertuar ten sam czy całkiem inny na tych koncertach?
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

miniabyr

To jeden koncert teraz w całości. 

wiki

Ile czasu na poszczególne płyty?
Tak z ciekawości...

miniabyr

Wiktor między 15 a 24 minuty.

miniabyr

Pierwsza wolna niedziela od ponad miesiąca - ale do szczęścia brakuje mi 2 tygodni. Od jutra same egzaminy -( . Dziś trochę posłucham sobie dźwięków. Kupiłem kilka płyt sacd, ale nawet ich nie rozpakowałem- czekają aż zwolnię. Też mnie wzięło na stare lata studiować.  

Piterski

Moja córka ma już sesje za sobą. Jakaś poprawka na wrzesień ale to z pierwszego miesiąca. W końcu może się pobyczyć.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

wiki

Miniabyr...
Nie wiem co się stało?
Ale po raz pierwszy słuchając tej płyty nie stwierdziłem, że jest za cicho nagrana.
Otworzyła się w obecnym systemie, rozwinęła skrzydła...🙂
Piękne granie, piękne brzmienie, no i piękny głos...🎶🎶🎶

miniabyr

To jest świetny album, ale trudny. A o tym jak został nagrany, (podobno )uczą  na zajęciach reżyserii dźwięku. 

Bacek

Cytat: miniabyr w Maj 29, 2025, 22:30Kupiłem inną  firmy Tonar "Tacky Cleaner" - też świetna .
Ta nowa ma taką samą powierzchnię jak stara? Bo wygląda na to samo co do ubrań.

miniabyr

Są bardzo podobne lub takie same. Trzeba by sprawdzić tą do ubrań, co robi na płycie - czy pozostawia jakieś ślady, czy nie niszczy płyty. Nie wiem jak z trwałością tej rolki którą kupiłem. Nagaoka służyła mi 13 lat ! Co prawda kosztowała 500 zł, ale zapracowała na to ! 

wiki

Dziś poszedłem za ciosem i puściłem tę...

Niestety to już nie to...

miniabyr

Oj to jedna z piękniejszych płyt ever !-) Serio. To spróbuj jeszcze ostatniej ich płyty ( Talk Talk). Wiktor nie wiem czy piszesz o muzyce czy o brzmieniu, ale ja trzy ostatnie płyty Talk Talk znam na pamięć - to taka moja biblia. 

wiki

Piszę o brzmieniu...

Do muzyki powoli się przekonuję...🙂

wiki

Nic więcej nie mam, chyba trza coś zakupić...

miniabyr

Polecam The Colour of Spring, to co masz oraz Laughing Stock. Ta ostatnia jest najbardziej psychodeliczna i bliżej jest jej do solowego Hollisa. Oczywiście piszę o  stronie muzycznej .

miniabyr

Pierwszy rok studiów za mną. Jak byłem w podstawówce, to mogłem powiedzieć- jeszcze wpierdol i wakacje -) Teraz sam mogę co najwyżej wytargać się za ucho, lub dostać łomot w Sosnowcu, gdzie jest uczelnia. Pierwszy rok za mną, ale jeszcze 2 przede mną-(. Mam nadzieję że dożyję. 

cortes

Gratulacje! Jak to mówią nauka to potęgi klucz. I nigdy na naukę nie jest za późno (nie tylko w w wymiarze uczelnianym). Zatem z okazji szczęśliwego zakończenia pasuje się jakoś samemu wynagrodzić...

sheykk

Cytat: cortes w Lipiec 13, 2025, 13:59Gratulacje! Jak to mówią nauka to potęgi klucz. I nigdy na naukę nie jest za późno (nie tylko w w wymiarze uczelnianym). Zatem z okazji szczęśliwego zakończenia pasuje się jakoś samemu wynagrodzić...
Ja z takiej okazji kupiłbym sobie co najmniej 10 płyt z serii Tone Poet lub Acoustic Sound.A CO NALEŻY SIĘ ZA WYSIŁEK .(TAK TERAZ MÓWIĄ WSZYSTKIE REKLAMY JESTEŚ TEGO WART)
Gratuluję. 

miniabyr

Jedynym teraz prezentem to święty spokój - tego sobie życzę. A na serio to prawda jest taka , że biologia  robi swoje, a czas na uczenie to ten w szkole podstawowej i studiach w okolicy 20 lat . Teraz to jest rzeźba w g. Dobija mnie moja wiekowa ułomność - to strasznie przykre i .... trzeba się z tym pogodzić. Robię to tylko dla papieru.