Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

Banco Del Mutuo Soccorso, płyta Darwin - rozimprezowane gitary i klawisze zmiany tępa i nastroju to wszystko i jeszcze więcej na drugiej płycie tego zespołu wydanej w 1972 roku. No słucha się tego wybornie. Kolejna warta polecenia płyta tego gatunku muzycznego

kefas

Płyta nietuzinkowa, hard-rock, synpho-rock, prog, ballada wszystko razem zmiksowane i cudownie zagrane, Hammondy, syntezatory, flet i ciężka gitara, przejścia z delikatnej w ciężką nutę. Jaki geniusz to wymyślił, skomponował, połączył i tak cudownie zagrał...? Biglietto Per L'Inferno'(Bilet Do Piekła) Płyta z 1974 kiedy to gatunek miał się ku końcowi swojej świetności ale nieoznacza że się całkowicie zakończył. Ja dzisiejszą prezentację zakończę tą właśnie płytą. Mam nadzieję że połechtałem muzyczną wrażliwość kolegów Włoskim Rockiem Progresywnym. Oczywiście jeszcze nie raz zaprezentuję tu płytę z tego gatunku bo jest tego sporo a że wybitne to dzieła to ja przynajmniej nie mam wątpliwości.

kefas

Zarathusta jeszcze raz by dopełnić to co zacząłem. Zarathusta zespół i tytuł płyty z 1972 roku, to tym razem niemiecki rock progresywny czyli Krautrock a przynajmniej tak określany przez niektórych. To również rozbudowane utwory ale czerpiące z psychodelicznych i elektronicznych brzmień. Mógłbym tu płynnie przejść na kolejny gatunek muzyczny warty uwagi no ale zobaczymy co następnym razem wpadnie w moje łapki w każdym razie ta płyta jest warta posłuchania.

kefas

Wakacje minęły, forum wróciło a ja mimo licznych prac okołodomowych znajdowałem czas na słuchanie płyt a jedna z nich która bardzo mi się spodobała to jedyna płyta Aardvark z roku 1970 zespół bez gitarzysty a oparty głównie na brzmieniu organów Hammonda do których podobno gościnnie na koncertach zasiadał Vincent Crane z Atomic Rooster. Nie wiem czy będzie widać okładkę ale ten niebieski na czterech to nazwa zespołu. Warto posłuchać.

sheykk

Kefas mam płytę japońskie wydanie dawno nie wylądowała w cd.A co powiesz na Gryphon mam 2 płyty tam są gitary i piszczałko-fleciki.

kefas

Gryfon też bardzo lubię, a póki co okładka z wczoraj bo już można

kefas

Z Gryphon'a najbardziej podoba mi się ta płyta z 1974r Red Quenn To Gryphon Three. Folkprog i jak dobrze słyszę o barokowym zabarwieniu.

kefas

...natomiast ta z roku 1973 jest z wokalem, podobno nagrana na dawnych instrumentach też jest super. Obie mają wspaniałe okładki.

kefas

A jeśli mowa o ładnych okładkach to ta też piękna. Wykonał ją Marcus Keef który odpowiada za okładki Black Sabbat, Beggars Opera czy Colosseum. Muzyka na niej, cudowna  jazz/rock/psycho, rok wydania 1970 kraj UK.

wiki

Kefas, zachęcałeś, zachęcałeś....
To trochę poszperałem.... :)
I kupiłem taki koncert.
Trochę mnie męczy ten język niemiecki....
Ale są pejzaże muzyczne, długie aranżacje, dobrze się słucha....

Dzięki za inspiracje.... 👍👍👍

No to słuchamy.... 👂👂👂

Grobschnitt
Sonnentanz
Koncert z 1985 roku
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

wiki

kefas

Niemcy mają bardzo fajną muzykę progrockową  i jest jej naprawdę dużo. Mi język nie przeszkadza, mam takie zboczenie że mógłbym usiąść i słuchać rozmowy chyba każdego języka, w muzyce też :) Wolę np. włoski rock progresywny wyłącznie w tym języku. Miłego słuchania i gratuluje zakupu.

wiki

10-tka
Sonnentanz
Bonus track z innego koncertu z 1986 roku.
Rozbudowana wersja.... z 3:30 zrobiło się 31:46.....😀

kefas

kefas

Kevin Ayers to muzyk z gatunku Scena Canterbury a ta płyta to maja ulubiona. Joy Of The Toy

kefas

Dla tych co z tym gatunkiem muzycznym nie mieli do czynienia. Scena Canterbury (także brzmienie Canterbury) – dość nieprecyzyjny, ale praktyczny termin odnoszący się do muzyków i zespołów uprawiających rock progresywny, rock awangardowy i jazz w latach 60. i 70. XX wieku, wywodzących się częściowo z miasta Canterbury, w hrabstwie Kent w Anglii.

kefas

Podobno ten gatunek muzyczny (Scena Canterbury) był takim przejściem pomiędzy psychodelią a progrockiem. Gdy wjeżdżałem do tego miasta (Canterbury)  oczom mym ukazał się niewielki sklepik z płytami, już pierwszego dnia zaciągnąłem córkę która w tym mieście kończyła studia (ja z angielskim słaaaabiuuutko) Liczyłem na Kevin'a Ayers'a , Soft Machine, Egg, Delivery, Matching Mole no i mój ulubiony Caravan. Wszystko się zgadzało mały sklepik, starszy siwy wychudzony Angol tylko repertuar słabiutki. Jedyną płytę winylową jaką miał to ,,For Girl Who Grow Plump In The Night '' zespołu Caravan właśnie, cóż było robić wziąłem to co było.

kefas

...ale prawdziwą miłością darzę płytę trzecią w dyskografii ,,In The Land Of Grey And Pink'' którą baardzooo polecam wysłuchać.

kefas

Kiedyś jeszcze powrócę do tego gatunku ( Scena Canterbury) muzycznego a tym czasem Whichwhat i ich jedyna płyta Whichwhat First z roku 1970. Ten brytyjski zespół zaistniał pod koniec lat 60' grając covery utworów ,,In the year 2525'',,Gimme Gimme Good Lovin'' przekształcił się w poważny zespół rocka progresywnego.

wiki

Kefas, ja te Twoje propozycje zwykle dodaję w Tidal (jak są) do posłuchania.....
Ale tempo masz takie, że nie wiem kiedy ja to wszystko poslucham....  ;)

Bynajmniej wykopujesz bardzo fajne rzeczy..... 😀👍😀

kefas

Nadrabiam to słuchałem w wakacje a nie mogłem prezentować  :)

kefas

Dziś zaprezentuję coś bardzo egzotycznego. Shin Jung Hyun & The Men - It's A Lie z roku 1970. Człowiek ten został pierwszym muzykiem z Azji i szóstym na świecie, który otrzymał gitarę Fender Custom Shop Tribute Series, dołączając do pięciu innych takich legend rocka, jak Eric Clapton, Jeff Beck, Eddie Van Halen, Yngwie Malmsteen i Stevie Ray Vaughan.
Jego psychodeliczny styl muzyczny zafascynował żołnierzy amerykańskich i niektóre wytwórnie płytowe poprosiły go o nagranie płyt LP. Jego cover utworu ,,In-A-Gadda-Da-Vida" zespołu Iron Butterfly jest dziś legendą. To nie jest muzyka dla grzecznych chłopców, określona jako hałaśliwa została zakazana w jego kraju w Południowej Korei. tylko trzy ale długaśne utwory, Nie wiem czy można jej gdzieś posłuchać oprócz Youtube.

miniabyr

Szkoda życia na chujowy dźwięk !

wiki

kefas

Bardzo dobre gęste gitarowe na tle organów Hammonda czasem jazzujące granie. Zespół Hannibal powstał  w Anglii na zgliszczach zespołu Bakerloo i wydał jedną płytę w 1970 roku. Muzyka porywająca i choć sklasyfikowana jako Jazzrock bliżej im do rocka a nawet progrocka.