Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

Eddie Hardin (wokali, organy) i Pete York (perkusja) to duet Hardin & York który w 1970 roku wydał swoją drugą płytę The World's Smallest Big Band. Album częściowo koncertowy zaczyna się spokojnie by później przyśpieszyć przy czym te szybsze momenty to cover'y rock'n'rolla z lat 50' jak i utwory The Beatles. I mi osobiście to nie wiedzieć czemu przeszkadza, gdyby nie to napisałbym że trzeba go koniecznie wysłuchać a tak musicie sami go konieeeecznieee wysłuchać. Naprawdę warto.

kefas

To, co zdefiniowało brzmienie It's A Beautiful Day to wokal i skrzypce Davida LaFlamme. Ta niesamowita płyta o tym samym tytule powstała w 1969 roku. White Bird to utwór otwierający album natomiast Bombay Colling coś zdecydowanie przypomina. Tak czy inaczej w przeciwieństwie do dwóch kolejnych wydanych płyt, ta jest muzycznym arcydziełem gatunku psycho-folk które trzeba znać. Mógłbym pisać o tej płycie wiele ale najlepiej jej posłuchać.

Flip Back

Znasz to? Wyszło dobre wznowienie. Jeśli nie znasz to warto się zainteresować.

kefas

Oczywiście, znam i lubię szczególnie ten niesamowity wokal i popisy perkusisty już w pierwszym utworze

wiki

A co tam.... Puściłem te paskudna okładkę.....

U mnie na pierwszym utworze jak ba razie dominuje bas.....
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

wiki

kefas

Zapalimy?  ;D Oczywiście żarcik, rzuciłem kilkanaście lat temu ale pamiętam te opakowanie papierosów,dziś bardziej mi smakuje taka muzyka. Camel to brytyjski zespół a ta płyta jest z 1974 roku  jedna z moich ulubionych. Zespół nagrał sporo bardzo dobrych płyt których na pewno znacie i lubicie ale...

kefas

... no właśnie, czy zna ktoś tę płytę?  Zespół nazywa się Absolute Elsewhere a płyta z 1976 roku In Search Of Ancient Gods i gdyby ktoś powiedział mi, że to zaginiony materiał na niewydaną płytę ,,Cameli'' to by mnie chyba wkręcił  ;D

wiki

Elias Hulk
Unchained

Przesłuchałem.....
Jakbym przesłuchał z 5 razy to pewnie by mnie wzięła.....
Jedyny mankament, dla mnie, to takie trochę surowe granie.....
Całkiem całkiem fajny album....

wiki

Kefas, nie przeszkadza Ci, że będę tu wrzucał co słucham od Ciebie?
Bo może masz jakiś koncept tego wątku, a ja tu Ci go zaśmiecam....
Powiedz spokojnie, jak co to się przerzucę do teraz słucham.... 😀

kefas

wiki

Cytat: kefas w Wrzesień 29, 2023, 18:57Zapalimy?   Oczywiście żarcik, rzuciłem kilkanaście lat temu ale pamiętam te opakowanie papierosów,dziś bardziej mi smakuje taka muzyka. Camel to brytyjski zespół a ta płyta jest z 1974 roku  jedna z moich ulubionych. Zespół nagrał sporo bardzo dobrych płyt których na pewno znacie i lubicie ale..
Dziś miałem te płytę wziąć na działkę, ale jakoś ominąłem.... 😀
Papierosy znam z Pewexu, smaku raczej nie pamiętam....
Pamiętam Dunhile metalowe (wyborne) i Lucky Strike....

A co do Camel muzycznie, te pytę mam i nadal nie mogę się przekonać mimo, że wiem, że dobry zespół..... Taki to zonk..... ☹️

wiki

Dziś miał być wieczór od Kefasa....
To jedziem dalej.....

It's A Beautiful Day
It's A Beautiful Day

Zapuściłem..... 😀

kefas

Byłoby nudno gdyby wszystkim podobało się to samo  ;)

wiki

8-ka
Bomby Calling

Nawiązanie do pewnego utworu Deep Purple..... przynajmniej pokazał się kawałek linii melodycznej....

wiki

wiki

Cytat: kefas w Wrzesień 29, 2023, 19:01
... no właśnie, czy zna ktoś tę płytę?  Zespół nazywa się Absolute Elsewhere a płyta z 1976 roku In Search Of Ancient Gods i gdyby ktoś powiedział mi, że to zaginiony materiał na niewydaną płytę ,,Cameli'' to by mnie chyba wkręcił  ;D
Ale to chyba jakaś płyta od kosmitów od Danikena.....  ;)

wiki

Cytat: wiki w Wrzesień 29, 2023, 19:14It's A Beautiful Day
It's A Beautiful Day
Specyficzne brzmienie muzyki, nie w jakości ale interpretacji?
Bynajmniej czuć dojrzałe brzmienie, wszystko trzyma się..... na odpowiednim miejscu....
Dobra realizacja, zgranie, fajne dwa wokale, męski i żeński....
Czy to folk? Polemizowałbym.....
Może jakieś posmaki.....

Takie trochę, na początku płyty, skojarzenia z muzyką od Bonda mam...

Co do skrzypiec to mam zboczenie po muzyce i koncertach Adama Bałdycha. Dla mnie jest wybitnym skrzypkiem.
I nawet ostatnio na koncercie zachwyciłem się jak grał.....
A potem weszła Steczkowska ze Swoim zespołem, w którym też grał skrzypek (zapowiadali jako dobry) ....
No fajnie grał..... Ale bezpośrednio po Bałdychu to niestety brzmiało to słabo... Niby dwoił się i troił.....
Gdyby zagrał koncert przed Bałdychem pewnie bym powiedział: jaki fajny skrzypek....

Czym dalej do końca płyty tym bardziej jest hard rockowo..... Takie mam wrażenie....
Płyta zaczyna się lekko i podąża w coraz "ostrzejsze" brzmienie.

Płyta do ponownego posłuchania.... 😀

wiki

Na koniec płyty Tidal przekierował mnie tu......

Utwór jakbym oglądał Dune, taki film, ten w wersji oryginalnej, pierwszej..... SIC!

wiki

Za Wikipedia:
666 (z podtytułem The Apocalypse of John, 13/18 ) to trzeci i ostatni album studyjny oraz jedyny podwójny album greckiegozespołu rocka progresywnego Aphrodite's Child , wydany w czerwcu 1972 roku przez Vertigo Records . Pozornie adaptacja fragmentów biblijnych z Księgi Apokalipsy , jest to najbardziej doceniony przez krytyków projekt grupy. Z powodu wewnętrznych napięć podczas procesu nagrywania i konfliktu z wytwórnią płytową, w momencie premiery zespół był już rozwiązany, a jego członkowie rozpoczęli pracę nad solowymi projektami.

kefas

Tej płyty ,,666 ''nie mogłem przetrawić gdy słuchałem jej pierwszy drugi i trzeci raz, więc dałem sobie z nią ,,siana''. Po kilku latach powróciłem do niej i bardzo mi się podobała, na tyle by samemu się zdziwić że nie weszła mi od razu. Ciekaw jestem jak dzisiaj ją bym odebrał bo trochę minęło od ostatniego jej słuchania.

wiki

Długi materiał, chyba dwie płyty, zróżnicowana muzyka, jest ciekawie....
Na razie jestem przy 10-tce
Lament
Z Volume 1

sheykk

CAMELA lubiłem za młodzika i mam ze dwa winyle muszę odświeżyć .Kojarzę tylko w tamtym czasie Wishbone Ash bardziej mnie rajcował. Mam prawie całą dyskografie w takim boxie.

wiki

Coś tam w Wikipedii piszą o Vangelis, że brał w tym udział.....
"Chociaż Ferris został zidentyfikowany jako autor tekstów, na albumie wyraźnie stwierdza się, że wszystkie utwory – nawet te instrumentalne – zostały skomponowane przez Vangelisa Papathanassiou i Costasa Ferrisa"

wiki

Volume 2

5-tka
Infinity

Jak ona się drze.....!!!
👏👏👏👏💪💪💪💪👏👏👏👏