Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

marekw 76

Cytat: kefas w Sierpień 26, 2025, 11:37Kiedy Keith Emerson opuścił zespół The Nice pozostali dwaj muzycy chcąc kontynuować granie w podobnym stylu poszukali klawiszowca Patrica Moraza z Mainhorse i stworzyli zespół Refugee, choć gdzieś czytałem, że to Moraza powołał ten zespół do życia. Tak czy siak dobrze się stało, że choć istnieli tylko rok i nagrali w 1974 roku jedyną płytę o tytule jak nazwa zespołu do takiego zdarzenia doszło. Płyta jest wspaniała, to coś pomiędzy łagodniejszym  graniem od The Nice a mocniejszym niż E,L&P do którego Emerson odszedł. Bardzo, bardzo polecam.
Och jak ja uwielbiam takie granie.
Dziękuję Kefas za kolejną genialną propozycję.
stereo: Luxman M7i + Luxman C7i, Pioneer PL50 ll + (aktualnie) AT-OC9ML/ll  + Dual 1229 + Shure m91+NUDAmini (MM/MC)
Lector CDP 7tl; Denon 3910; Teac V 5000; YB Audio Supreme.
K.D: Integra DRX5.4; Tonsil Siesta 9.0; Klipsch RP 1000sw

kefas

Włoski Rock Progresywny zazwyczaj grany jest przez zespoły a przynajmniej ja nie znam wielu solowych wykonawców tego gatunku . to teraz zachęcam do posłuchania płyty z 1972 roku La Stagione Per Morire wykonawcy bardzo lubianego przez fanów gatunku, a jest nim Mauro Pelosi który nagrał cztery płyty w epoce a dwie pierwsze są bardzo poszukiwane przez kolekcjonerów. Ta pierwsza na którą zachęcam jest spokojna, mroczna taka do rozmyślań, polecam bo warto.

kefas

Kolejny, tym razem z Francji zespół Pentacle który wydał tylko jedną płytę w 1975 roku La Clef Des Songes. O zespole za wiele informacji nie znajdziemy ale można przeczytać, że to co grali to coś pomiędzy The Moody Blues a King Crimson i myślę że nie jest to opinia na wyrost bo jak się wsłuchamy to z łatwością znajdziemy  w utworach coś co te zespoły wyróżnia a wsłuchać się w ten zespół warto przynajmniej moim zdaniem. Polecam.

kefas

Podobno taśmy z nagraniami na płytę która nigdy się nie ukazała nadal pokrywa kurz w magazynach CBS/Sony. Inna wytwórnia z Teksasu powstała na początku tego wieku znalazła jakieś koncertowe dema z 1977 roku i oto amerykański zespół Carnegie doczekał się wydania jak na razie jedynej płyty Rock And Roll Symphony ( może kiedyś ktoś dokopie się do taśm na debiutancką płytę) Muzyka którą grali to coś jak Queen, Styx czy Supertramp,  ja słuchając jej miałem wrażenie, że jestem na jakimś muzycznym spektaklu. Może nie porywa ale na pewno jest ciekawa więc warto posłuchać.

kefas

Zachwycony pierwszą płytą szkockiego zespołu Tear Gas z 1970 Piggy Go Getter od razu przeszedłem do ich drugiego albumu z 1971 roku o tytule jak nazwa zespołu. Pierwsza była niesamowita, progresywna, psychodeliczna i lekko folkowa. Druga miała być bardziej hard rockowa i taka była. Nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobra. Po lekkiej zmianie składu potrafili nagrać inny materiał ale na równie bardzo dobrym poziomie. Ja nie jestem w stanie wybrać między jedną a drugą więc polecam obie, na Tidalu są. Dodam tylko że więcej już pod tą nazwą nie nagrali płyt ale związali się z Alex'em Harvey w zespole The Sensational Alex Harvey Band

kefas

Ci którzy nie znoszą języka niemieckiego mogą sobie odpuścić a pozostali w nagrodę otrzymają wspaniałą muzykę którą Gäa potrafi zagrać. To drugi album tego zespołu z 1975 roku Alraunes Alptraum choć światło dzienne ujrzał później a to dlatego, że grupa w epoce nagrała tylko trzy utwory i się rozpadła, kolejne dograli gdy się znowu zeszli i zebrali te kawałki które po 75' jeszcze zdołali nagrać a które ocalały. Ja lubię germańskie granie więc ucztę muzyczną miałem a innym szczerze polecam.

kefas

Przesłuchałem sobie dwie płyty niemieckiej grupy Wind. Pierwsza to Seasons z 1971 uznawany za klasyk rocka progresywnego i psycho, utwory na niej to niemal na przemian delikatne to znów mocniejsze brzmienia, druga z 1972 roku Morning nie wiem czy można tak określić, że jest bardziej wyrównana pod kontem spójności nastroju a dominuje na niej spokój i poukładanie. Ja zdecydowanie opowiadam się za debiutem ale co ciekawe kiedy słuchałem je kilka lat temu moje noty były odwrotne.

kefas

Znowu zachęcam do zapoznania się od razu z dwiema płytami ale tym razem grupa pochodzi z nowej Zelandii. Dragon brzmi jak na nazwę zespołu zwyczajnie ale już pierwsze dźwięki pierwszego albumu Universal Radio z 1974 roku takie zwyczajne nie są. Bardzo dobra prog rockowa płyta. Druga z 1975 roku Scented Gardens For The Blind wcale nie odstaje od debiutu i jest równie ciekawa. Polecam

kefas

Coś dla zwolenników brytyjskiej psychodelii. Zespół The Magic Mixture i ich jedyny album z 1968 roku This Is Magic Mixture. Płyta dość poszukiwana i nieźle wyceniona u kolekcjonerów, oczywiście na winylu z epoki. Dobre brytyjskie granie z klimatem tamtych lat, polecam bo niektóre utwory naprawdę dobre a jak się dłużej posłucha to i cała ładnie wchodzi.

kefas

Brytyjski zespół Empire stworzył gitarzysta grupy Yes Peter Banks kiedy opuścił ten zespół. Wokalistką nowej grupy została Sydney Foxx późniejsza żona Banks'a. W 1974 roku nagrali pierwszą płytę zatytułowaną Mark I a  odpowiednio w 77 i 78 Mark II i III jednak żadna z nich nie została wydana w swoim czasie dopiero w latach 90' ujrzały światło dzienne. Płyta bardzo dobra a i wokal również, słucha się tego z dużą przyjemnością więc polecam.

kefas

Temu zespołowi podobnie jak poprzedniemu przytrafiło się to, że płyty nie zostały wydane w epoce. Niemiecki Out Of Focus już proponowałem kładąc na tapet ich trzy pierwsze płyty, czas dokończyć dyskografie zachęcając do posłuchania dwóch ostatnich. Ta z 1974 zatytułowana nomen omen Not Too Late na sprzedaż trafiła dopiero po około dwudziestu latach a kolejna piąta z około 80' Rat Roads już w tym stuleciu. Ta wcześniejsza może ciut lepsza ale obie wspaniałe, mało wokalu, sporo jazzowania dla mnie cud, miód i orzeszki. Polecam.

kefas

Szwajcarski zespół Shiver znany jest w muzycznej przestrzeni jak psychodeliczno-progrockowa grupa która w 1969 roku wydał tylko jedną ale bardzo dobrą płytę zatytułowaną Walpurgis. Już od pierwszego utworu słychać, że mamy do czynienia z nieprzeciętną muzyką a dalej jest równie ciekawie. Zachęcam do wysłuchania.

kefas

Ten irlandzki zespół Peggy's Leg w 1973 roku nagrał jedyną płytę Grinilla która dziś jest bardzo poszukiwana i sporo kosztuje. Na koncertach grywali covery takich zespołów jak Yes i ELP jednak najbardziej rozpoznawalny był ze swego uwielbienia do muzyki poważnej i przeróbek tychże. Bardzo fajna płyta,  polecam.

kefas

Amerykański Little Hans nagrał w 1971 roku jedyną płytę o zabarwieniu folkowo-psycho-progrockowym  zatytułowaną Wunderkind a była to 42minutowa suita oparta o historię Piotrusia Pana. Ciekawe co nagrali by następnego bo tutaj naprawdę im to wyszło. Niestety zespół dość szybko się rozpadł i jedyne co nam zostało to cieszyć się tym co jest. Polecam.

kefas

Dlaczego warto posłuchać duńskiego Agathorn? Zespół powstał w 79' a już w następnym roku nagrał tę płytę zatytułowaną jak nazwa zespołu a to czas kiedy stary rock progresywny odchodził i zastąpić go miał neoprogrock i przynajmniej moim zdaniem bardzo dobrze grupa połączyła to przejście zachowując częściowo stary i wdrażając neoprog. Kolejny raz (znowu moim zdaniem) Skandynawowie pokazali jak dobrze potrafią grać. Bardzo dobra płyta, polecam. Na Tidalu jest koncertowa płyta ale zawiera wszystkie utwory z pierwszej plus jeszcze dwa.

kefas

Podobno rośnie popularność filmów i seriali  rodem z Korei Południowej a co z muzyką? I nie mam tu na myśli K-pop'u. Nie jestem pewien czy kiedyś coś proponowałem ale uważam, że jeśli chodzi o muzykę lat 70' to mają co nieco do pokazania.  Shin Jung Hyun  & Yup Juns zespół założony przez  Shin Jung Hyun nagrał w sumie trzy albumy, ten którego okładkę prezentuję to ich pierwszy z 1974 roku zatytułowany po prostu Vol.1 jest moim zdaniem bardzo dobry i wcale nie przeszkadza mi że zaśpiewany jest w ichnim języku. Bardzo polecam.

kefas

Carol Of Harvest to niemiecki zespół który w 1978 roku nagrał tylko jedną płytę o tytule jak nazwa zespołu. Mnie bardzo przypominał grupę Renaissance a to za sprawą żeńskiego wokalu, a może nie tylko? W każdym razie grali coś w stylu prog-folk-rocka i śpiewała po angielsku. Dość dobre, spokojne muzykowanie które jest bardzo poszukiwanym egzemplarzem wydań z epoki. Polecam.

kefas

Mimo iż Ricordi D' Infanzia swoją pierwszą i jedyną płytę Io Uomo nagrał w 1973 roku czyli w czasie gdy Włoski Rock Progresywny był na szczycie popularności nie tylko we Włoszech, nie zdobył wielkiego uznania. Dopiero po latach ich doceniono przede wszystkim za mocniejsze, inne od pozostałych granie, takie ocierające się o Hard Rock. Bardzo dobre granie. Polecam.

kefas

Brytyjski zespół England  w 1977 roku nagrał swoją najlepszą płytę Garden Shed. Jeśli mielibyśmy porównać ich z innymi grupami byłyby to Yes i Genesis, ten stary oczywiście. Ja bardziej skłaniałbym się ku temu drugiemu choć rzeczywiście Yes również jest słyszalny, Album jest naprawdę bardzo dobry a jeśli komuś się spodoba i będzie mu mało warto posłuchać ich drugiego wydanego 20 lat później The Last Of The Jubblies choć zawierał materiał z początku działalności zespołu.

kefas

Kiedy w 74' powstał brazylijski Tellah w stylu Deep Purple grali Hard Rock'a jednak gdy w 78' nastąpiły zmiany personalne zespół zaczął kierować się w styl rocka progresywnego wzorując się na Camel, Yes i Rush. Dwa lata później nagrali soją jedyną płytę Continente Perdido. Zespół jeszcze tworzył i koncertował przez cztery lata ale nie udało się stworzyć nowego albumu a jedynie nowe utwory są dodatkiem na płytach CD. Fajne spokojne granie, polecam.

kefas

Nie pamiętam czy kiedyś zachęcałem do słuchania niemieckiego Holderlin bo dzisiaj właśnie wysłuchałem ich drugiej płyty o tytule jak nazwa zespołu z 1975 roku a grali coś w stylu King Crimson i Genesis ale z zabarwieniem jazzowym. Bardzo fajnie się słuchało więc polecam.

wiki

Kefas, załączniki Ci się wyświetlają poprawnie?

Bo ja widzę Twoje nowe wpisy z moimi starymi załącznikami...☹️
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

kefas

U mnie wszystko po staremu, jedynie nie widać załączników starych które będę uzupełniał

wiki

Obrazki już normalnie się pokazują... cookie zamieszały na moim urządzeniu...

A dziś słucham sobie Eloy
Płyta
Inside
1973

Dawno nie słuchałem, a dziś wchodzi idealnie...🎶🎶🎶
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy

wiki