Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

No to coś fajnego winylowego. Rick Wright i jego solowa płyta z 1978 roku Wet Dream. Mój ostatni zakup i propozycja do posłuchania. Polecam.

sheykk

Kefas to piękna płyta jest tak jak i pierwsza płyta Gilmoura .A winyl też na półce stoi i co jakiś czas na talerzu jak danie główne ląduje. CZUWAJ.

wiki

Zabiliście mi ćwieka...

Gilmoura to ja słuchałem ...
Ale Wrighta nie...
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

sheykk

Cytat: wiki w Styczeń 09, 2026, 18:49Zabiliście mi ćwieka...

Ale Wrighta nie...

Wiktor zapraszam to posłuchamy.

wiki

Cytat: sheykk w Styczeń 09, 2026, 18:59
Cytat: wiki w Styczeń 09, 2026, 18:49Zabiliście mi ćwieka...

Ale Wrighta nie...

Wiktor zapraszam to posłuchamy.
A kiedy mam się zjawić?
Kolumny JBL, transport CD, przetwornik (dac), TVC Luxman, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC SX-911, Kenwood Model 600, transport CD Kenwood, przetwornik (dac), Lite przedwzmacniacz lampowy
Kable - własna produkcja. Miedź OCC, bawełna.

kefas

Brazylijski zespół Casa Das Maquinas w latach 70' nagrał trzy albumy. Pierwszy to klasyczny rock, ja natomiast zachęcam do posłuchania ich drugiego albumu  Lar De Maravilhas z 1975 roku który w ich kraju uważany jest za dumę narodową z muzyką progresywną bo w tę stronę grupa podążyła. Zaśpiewany w brazylijskiej odmianie języka portugalskiego tak samo jak poprzedni i następny który był powrotem do klasycznego rocka. Nie wiem jaki był ich debiutancki ale ten trzeci z 1976 Casa De Rock mogę też polecić (bo słuchałem) choć jak już pisałem to klasyczny rock jaki w tamtych latach i w Europie było sporo.

kefas

Japończyk Kuni Kawachi wydał tylko jedną płytę w 1970 roku Kirikyogen która zdobyła wielkie uznanie w tamtejszym rocku progresywnym. Płyta bardzo fajna, bardzo dobrze się jej słuchało więc polecam.

kefas

Na Discogs ceny tego winylu z epoki zaczynają się od 800 Euro. Zawartość albumu amerykańskiego zespołu The Aggregation zatytułowanego Mind Odyssey z 1969 roku to przepiękne melodie o psychodelicznym zabarwieniu z lekko jazzującymi wstawkami. Bardzo dobra płyta pełna klimatu choć pod koniec mniej mi się podobała ale ogólnie bardzo polecam.

kefas

Brytyjski Salamander w 1971 roku nagrał swoją jedyną płytę Ten Commandments po tym jak utworzyli zespół z mniej (jeden singiel) lub wcale nieznanych zespołów. Jednak jako grupa zaraz po wydaniu płyty się rozpadła pozostawiając po sobie poszukiwany winylowy nośnik dość wysoko wyceniany. Muzyka na nim zawarta najbardziej odpowiada temu co grali The Moody Blues. Bardzo polecam.

kefas

Z ostatnich zakupów jeszcze jeden winyl. Tym razem holenderski zespół do którego już zachęcałem. Golden Earring i tym razem ich dziewiąta płyta z 1973 roku Moontan. Płyta bardzo dobra z efektowną okładką typu gatefold. Mój egzemplarz to brytyjski na labelu Track Record, bo są też na Polydor. A jako ciekawostkę dodam, że do 2021 roku był to najstarszy zespół który utworzył się w 1961 roku. Polecam.