Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

Całkiem fajna jak na 1977 rok art-rockowa płyta z Włoch. Locanda Delle Fate i ich płyta  Forse le lucciole non si amano piu. Delikatne, progresywne granie z instrumentami klawiszowymi na pierwszym planie. dla tych co lubią włoski rock progresywny. Polecam.

kefas

Pamiętam jak pierwszy raz słuchałem tę płytę to bardzo mnie się podobała i po latach nadal mam te same odczucia. Wydany w 1974 roku, jedyny album o tytule jak nazwa zespołu tej amerykańskiej formacji Dryewater jest dziś drogim, poszukiwanym, winylowym rarytasem i zawiera sporą dawkę, ciężkawego, psychodelicznego a momentami wręcz progresywnego gitarowego rocka. jest to naprawdę świetne granie. Bardzo polecam.

kefas

Amerykański Peppermint Trolley Company nagrał w swojej karierze artystycznej jeden album i kilka singli. To wszystko znalazło się na płycie Beautiful Sun na której oprócz albumu z 1968 roku znalazły się wcześniejsze single. Grali sunshine pop ale i bardziej ambitny psycho-pop. Dobrze się tego słucha bo klimat lat 60' jest obecny przez cały album.

kefas

Brytyjski Ginhouse w 1971 roku wydał swój jedyna ale absolutnie wspaniały album o tytule jak nazwa zespołu. Utwory na nim zawarte z jednej strony posiadają melodyjne, przyjemne brzmienie ale nie są pozbawione ciężkiego progresywnego klimatu. Czasem przypomina to co prezentował zespół T2. Tak czy siak bardzo przyjemnie spędziłem czas słuchając jej. Polecam.

kefas

Amerykański The Hook powstał na zgliszczach innego zespołu i w 1968 roku nagrał swą pierwszą płytę The Hooked. To psycho hard rockowe granie z delikatną nutą jak Journey i szczyptą Vanilla Fudge.  Natomiast płyta Will Grab You z 1970 roku zawiera już coś na  miarę Cream i Jimi Heandrix. , Jeśli Ktoś lubi gitarowe muzykowanie to płyty powinny się spodobać. Polecam.

kefas

No to teraz coś z górnej półki cenowej albowiem winyl z epoki w idealnym stanie może kosztować nawet 4000 euro a w najgorszym 200. Mellow Candle wydał w Brytanii w epoce jeden album Swaddling Song w 1972 roku i był to folk-prog-rock w stylu Fairport Convention czy Renaissance. Oczywiście czy cena idzie w parze z jakością to każdy sam ocenie ja w każdym razie bardzo polecam.

kefas

Muzyka Kanadyjskiego zespołu Thundermug została sklasyfikowana jako hard rock. Nie potrafię porównać ich do innych zespołów choć jak wyczytałem, że w płycie z 1972 roku Strikes maczał palce Terry Brown - producent wszystkich, klasycznych albumów grupy Rush! No coś się rozjaśnia. Dla mnie było miło poznać mało znany zespół  który tak fajnie gra. Polecam.

kefas

Dziś na tapet wziąłem debiutancki solowy album znanego wszystkim muzyka jakim jest Nils Lofgren. Płyta o tytule jak wykonawca wydana została w 1975 roku i miała podtytuł z racji okładki ,,Fat Man Album'' Chyba pierwszy raz go słucham choć utwory jak najbardziej są mi znane. Polecam.

kefas

Jeśli komuś spodobał się ostatnio polecany brytyjski Mellow Candle to może się też spodobać amerykański Sandstone i ich płyta z 1971 roku Can You Mend A Silver Thread Nie jest tak zabójczo droga jak tamta ale epokowy winyl swoją cenę trzyma. Na płycie folk-rock z żeńskim wokalem na wysokim poziomie. Polecam.