Kefas prezentuje - Stary Rock, Progrock,Jazzrock...

Zaczęty przez kefas, Sierpień 01, 2023, 12:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

kefas

Pamiętam, że gdy przed laty słuchałem tego zespołu to pierwsza płyta (do której już zachęcałem) bardzo mnie się podobała natomiast druga już mniej. Dzisiaj Be Bop Deluxe ze swoim drugim albumem z 1975 roku Futurama gładko wszedł w mój gust, czyli gitarowe muzykowanie się podobało, może komuś również się spodoba. Polecam.

kefas

Właściwie to tę płytę powinienem sobie posłuchać zaraz po przyjeździe z wakacji bo wstęp do pierwszego utworu brzmiał jak odgłosy słyszane po przebudzeniu każdego ranka. Ponadto kraj z którego grupa pochodzi a który już nie istnieje też ładnie by się wpisywał. Zapewne jest dobrze znany ale przypomnieć, posłuchać warto. Bijelo Dugme czyli zespół Gorana Bregovicia i ich pierwsza płyta z 1974 roku o tytule  Kad Bi' Bio Bijelo Dugme. A jeśli jest ktoś kto nie zna, niech posłucha.

kefas

Zespół ten opisywany był jako grupa grająca ambitny pop i nawet fani prog rocka czy klasycznego rocka chętnie kupowali ich płyty. City Boy powstał w 1974 roku a dwa lata później wydali swą pierwszą płytę o tytule jak nazwa zespołu. Rzeczywiście słuchając jej mimo ładnych prostych melodii ma się wrażenie że jest w tych utworach coś więcej, coś takiego nieoczywistego takie delikatne a z pazurem i słuchało się tego bardzo przyjemnie. Polecam.

kefas

Winyl z epoki niemieckiego zespołu Ainigma na Discogs waha się cenowo między 800 a ponad 2600 Euro. Swoją jedyną płytę Diluvim w 1973 roku nagrali w zaledwie dwa dni na czterościeżkowym Revox'ie. Grali hardrock, progrock oparty o gitarę i klawisze. Bardzo fajna płyta  w typowo niemieckim stylu z angielskim wokalem. bardzo polecam na Tidalu jest.

kefas

Kolejny niemiecki zespół jednak w odróżnieniu od poprzedniego tria z przychodzącymi i odchodzącymi wokalistami mamy oktet a wokalista barwą przypomina Davida Bowie. Metropolis wydał też tylko jedną płytę w 1973 roku o tytule jak nazwa zespołu i również dzisiaj bardzo poszukiwaną, muzyka jaka została na niej zawarta to mieszanka różnych stylów od Krautrocka po Jazzrock, folkrock i blues. Polecam.

kefas

Dla mnie już sama okładka odsłania muzykę zawartą w środku która może się pojawić i w pewnej części psychodelię czuć na płycie o tytule jak nazwa amerykańskiego zespołu The Savage Resurrection z 1968. Ponadto znajdziemy tu bluesa inspirowanego Hendrixem Cream czy The Who. Fajne muzykowanie z klimatem lat 60' Polecam.

kefas

Dawno nie było Włoskiego rocka progresywnego... no i póki co nie będzie, a miał być. Zespół Franchi, Giorgietti, Talamo w 1972 roku nagrała w studio Ennio Morricone,  Ortophonic swoją płytę o długaśnym romantycznym tytule Il vento ha cantato per ore tra i rami dei versi d'amore Tak też wyszła ta płyta delikatna spokojna mimo wstępu który zapowiadał coś wielkoorkiestrowego i może w efekcie progrockowego. Dzisiaj płyta mimo wszystko jest bardzo poszukiwana a to co widać na okładce czyli jakieś cztery plastikowe przegródki a w nich piasek, papryczki chili i drobne metalowe elementy dodają jej niezwykłego wizerunku. Mnie płytę słuchało się bardzo dobrze więc polecam.

kefas

Ich bin ein Musikante und komm aus Schwabenland...Tak zaczynają się słowa pewnej dziecięcej piosenki która i w polskich przedszkolach w formie onomatopei również funkcjonuje. A ze Szwabii właśnie pochodzą muzykanci zespołu Eulenspygel który pod nazwą Royal Servants wydał beatową płytę, swoją pierwszą a po zmianie stylu i nazwy w 1971 roku nagrał album zatytułowany po prostu 2 choć tak naprawdę to pierwsza płyta. Trochę to zagmatwane ale na płycie też się dużo dzieje i przez to jest bardzo dobra, zaśpiewana w ichnim języku co też mnie się podoba. Polecam.

kefas

No to drugi a właściwie trzeci album tych wykonawców czyli jako Eulenspygel. Tym razem płyta z 1972 roku Ausschuss trudniejsza w odbiorze i przez wielu uważana za obrany kierunek w stylu VDGG. Okładka mniej ciekawa ale muzyka przynajmniej dla mnie bardzo fajna. Polecam.