Menu główne

Leben

Zaczęty przez jamówię, Styczeń 13, 2015, 20:27

Poprzedni wątek - Następny wątek

GB

Cytat: Pboczek w Marzec 23, 2024, 09:22Nie ma się co zastanawiać, wymieniać. Ale że taki badziew pakują, niezbyt dobrze świadczy o Lebenie. Bo ile kosztuje lepszy selektor, o którym mowa?
To prawda, sprzedawca wspominał, że selektory to częsty problem tego sprzętu, nie tylko pre, ale również samych wzmacniaczy. 

Ktoś już wcześniej o tym pisał. 

Wymiana w RS28CX to koszt około 700pln w CS600X (wzmacniacz) około 1200pln - bo tam więcej pstryczków. Jak RS będzie się sprawdzał to zastanowię się nad CS. 

Pboczek

Nie tak mało, a Leben idzie w taniochę.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

GB

Cytat: Pboczek w Marzec 23, 2024, 16:18Nie tak mało, a Leben idzie w taniochę.
Smutne, ale prawdziwe.

GB

Takie rozkminki mnie naszły.

Posiadam u siebie przedwzmacniacz Leben'a RS28CX, który połączony jest ze wzmacniaczem tejże marki CS600X - pracującym w trybie końcówki mocy.

Zanoszę się z zamiarem kupna lamp KT88 do CS600X.

Pytanie:

Czy po wymianie lamp z EL34 na KT88 będzie odczuwalna zmiana charakteru dźwięku, kiedy CS pełni funkcję końcówki mocy? 

Czy jednak charakter brzmienia systemu będą nadawały nadal lampy z RS28CX?

Z góry dziękuję za informacje.

Piterski

Może ja się mylę ale lampy EL34 a już KT88 to są lampy mocy, czyli nie rozumiem dlaczego miało by to nie zagrać inaczej, bo że zagra inaczej to raczej nie mam wątpliwości.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

Pboczek

KT to zupełnie inne lampy, będzie inaczej. 
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

GB

W międzyczasie taki kapturek, a raczej szaliczek wpadł do Lebena.

Pboczek

Do czego taka osłona?

GB

Cytat: Pboczek w Lipiec 04, 2024, 15:45Do czego taka osłona?
Będzie później odsłona.

GB

Z i bez czapki.

Ogólnie powodem dorobienia kołnierza, była kwestia większych lamp kt88, które nie mieściły się pod pokrywą bezpośrednio, zainstalowaną na górze wzmacniacza.

Piterski

To ze względu na kota?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

EmilioE

Jakim sposobem zamieniłeś El34 na KT88?
Przecież zamiennikiem El34 jest KT77 (oraz 6CA7). Nie rozumiem jak ten Leben przyjął te lampy...
Audion Sterling KT77, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper M2, Triangle Australe 260 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

GB

Cytat: Piterski w Lipiec 04, 2024, 21:17To ze względu na kota?
Nie KT88 są wyższe a bez czapki się to wszystko kurzyło.

GB

Cytat: EmilioE w Lipiec 05, 2024, 08:24Jakim sposobem zamieniłeś El34 na KT88?
Przecież zamiennikiem El34 jest KT77 (oraz 6CA7). Nie rozumiem jak ten Leben przyjął te lampy...
Mam w Leben takie wihajstry dwa - na focie widać tylko jeden, ale nie chce mi się już tego teraz odkręcać - by zrobić nową.

Zmieniając lampy mogę je przestawić i wtedy wzmacniacz może przyjąć następujące rodzaje lamp jak w zestawieniu poniżej.

Pboczek

Czy można coś powiedzieć o graniu?

GB

Nie mogę załączyć w odpowiedzi fotek, to podaję poniżej.

PS. Jeśli jacyś ekspeci od lamp mogliby poradzić w które z wymienionych poniżej lamp warto zainwestować pod względem fonicznym byłbym zobowiązany.

GB

Cytat: Pboczek w Lipiec 05, 2024, 12:06Czy można coś powiedzieć o graniu?
Masz na myśli KT88?

Wyobrażałem sobie, że będzie przepaść w dźwięku. Tak się nie stało.

Może trochę lepsza detaliczność dźwięku, ale to na granicy percepcji.

EmilioE

To niezła bestia z tego Lebena, że tak lampy przyjmuje, można sobie pożonglować.
Ja jestem fanem lampy KT77 Golden Lion. Przejrzystość, szczegółowość, dynamika, czystość brzmienia, zwarty bas, no i całościowo kultura brzmienia. Ale to do cieplejszych kolumn. Nie jest tania, ale trwała, nie pada tak jak np. 6CA7 Electro Harmonix, które co chwilę musiałem wymieniać.
Audion Sterling KT77, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Cabasse Clipper M2, Triangle Australe 260 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

GB

Cytat: EmilioE w Lipiec 05, 2024, 12:46To niezła bestia z tego Lebena, że tak lampy przyjmuje, można sobie pożonglować.
Ja jestem fanem lampy KT77 Golden Lion. Przejrzystość, szczegółowość, dynamika, czystość brzmienia, zwarty bas, no i całościowo kultura brzmienia. Ale to do cieplejszych kolumn. Nie jest tania, ale trwała, nie pada tak jak np. 6CA7 Electro Harmonix, które co chwilę musiałem wymieniać.
Te GL to chyba produkcja w Rosji i nie dostępne teraz jak muszą bomby produkować.

EmilioE

Widzę, że na Toroidy.pl są dostępne:
https://sklep.toroidy.pl/pl/p/KT77-Genalex-Gold-Lion/665
Tanie nie są, no ale na Lampy Elektronowe są sporo droższe. Przez chwilę po wybuchu wojny ich nie było, to fakt, ale potem znów się pojawiły. Pewnie idą przez Chiny na świat...

GB

Cytat: EmilioE w Lipiec 05, 2024, 14:40Widzę, że na Toroidy.pl są dostępne:
Tanie nie są, no ale na Lampy Elektronowe są sporo droższe. Przez chwilę po wybuchu wojny ich nie było, to fakt, ale potem znów się pojawiły. Pewnie idą przez Chiny na świat...
A jaka będzie różnica pomiędzy kt88 a kt77?

wiki

Jak kiedyś ,,walczyłem" z lampami w przedwzmacniaczu to bardzo dobrze wspominam Golden Lion.
Przyzwoite granie za w miarę rozsądne pieniądze i to już była dobra półka dźwięku.

Niestety lampy mocy to inne ceny...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

EmilioE

Cytat: GB w Lipiec 05, 2024, 18:57
No, może nam opiszesz 🙂
Myślę, że sygnatura będzie podobna ale diabeł tkwi w szczegółach.

GB

Cytat: EmilioE w Lipiec 05, 2024, 20:38
Cytat: GB w Lipiec 05, 2024, 18:57
No, może nam opiszesz 🙂
Myślę, że sygnatura będzie podobna ale diabeł tkwi w szczegółach.
Ja mam kt88. 77 nie słuchałem. Jeśli sygnatura podobna to pewnie różnice będą na zasadzie drobych, subtelnych, trudnych do wychwycenia..

Myślę, że nie ma konieczności z mojej strony testowania w tej chwilii.

Może jak kiedyś będzie kasa na zbyciu to zakupię.

GB

Taki Pan dziś gra, spokojna gitara snuje się z głośników.