Polskie Nagrania SACD

Zaczęty przez GregWatson, Styczeń 15, 2025, 18:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

GregWatson

Czytałem trochę różnych opinii na znanym portalu o wydawnictwach Polskich Nagrań że spora część nabywców tych pozycji jest mocno zawiedziona jakością samych nagrań. Ja osobiście posiadam pełny box Czesława Niemena, który także jakością nie błyszczy ale skoro się kogoś lubi to wypada mieć. 😀
Gdzieś już zadałem podobne pytanie ale obeszło się bez echa.
Chciałbym się dowiedzieć które wydania pozostałych płyt PN SACD warto byłoby zakupić. Co polecacie sprawdzonego? Które to są naprawdę dobrej jakości.
Trochę tego i trochę tamtego też.

miniabyr

No popatrz, a ja w swojej części pisaniny na audiomaniakach nawet zamieściłem zdjęcia tych fajnych wydawnictw na sacd z PN. 
Nie zmienia to faktu, że jakość jest różna i sporo jest słabych materiałów. Bata z gówna nie ukręcisz. Mnie zaskoczyło brzmienie płyt wykonawców, których z młodu w ogóle nie słuchałem uważając, że to wiocha słuchać np. Woźniaka czy Wodeckiego. A tu taka podwójna niespodzianka. I dobrze brzmi oraz fajna ta muzyka, zagrana z kunsztem, zaaranżowana i zagrana bez komputerowej edycji. 
Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

GregWatson

Fajnie. Dzięki.
Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakie płytki warto kupić?

miniabyr

Pojawiła się konkurencja dla Polskich Nagrań - czyli MJT. Siekiera , drugi Perfect i Jan Bo i coś tam jeszcze . Nie problem jest to, że te pozycje wychodzą -super- problem jest z jakością źródła. Tu trzeba samemu to ocenić. Bardzo często jest tak, że nasi ulubieńcy po prostu brzmią źle. Ale to nie koniecznie ich wina. Takie czasy i takie możliwości mieli  wtedy. Dobra drugi Perfekt brzmi u mnie fajnie. NIe lubiłem tej płyty od strony muzycznej, teraz po 40 latach mam inne zdanie. Rozczarowaniem jest płyta Lecha Janerki - po prostu nie podoba mi się. ALe warto przeczytać opis- ta płyta powstawał dla Janerki z przeszkodami. I to niestety słychać. 
Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

GregWatson

Mam trochę wydawnictw MTJ. Nie wiem czy to nie to samo co MJT? To seria płyt z gatunku "Jazz Classic"

miniabyr

Cholera błąd ! MTJ miało być a nie MJT.

wiki

Ja dziś trochę słucham tych płyt, tym razem warstwy SACD.

Breakout Blues, dobrze nagrane.
Bardzo fajnie się słucha...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

wiki

Perfect
Perfect

Nagrana trochę gorzej niż Breakout ale nadal się dobrze słucha...🙂

wiki

Cytat: miniabyr w Styczeń 16, 2025, 14:19Rozczarowaniem jest płyta Lecha Janerki - po prostu nie podoba mi się. ALe warto przeczytać opis- ta płyta powstawał dla Janerki z przeszkodami. I to niestety słychać.
Ale piszesz o muzyce czy jakości nagrania?

wiki

Ja może jeszcze dodam za miniabyrem...
Nie spodziewajmy się bardzo dobrej jakości jak to było nagrywane na sprzęcie jaki posiadaliśmy w tamtych czasach, do zachodu to była przepaść.
I to nie tylko studyjny sprzęt, sami muzycy też grali na instrumentach na jaki ich było stać!

I tak uważam, że nieźle te płyty są nagrane, patrząc na możliwości tamtych czasów...

wiki

Lech Janerka
Piosenki

Z tych trzech najgorzej nagrana...

Nie wspomnę automatu perkusyjnego... brrrrr...

Dziś słucham na działce...  muszę napisać, że system główny lepiej sobie radzi z tą płytą, ale jednak... jak wyżej...

wiki

Tadeusz Woźniak

Jest nieźle, dobrze brzmi...
Bardzo fajnie się słucha...👂👂👂

wiki

Czesław Niemen
Katharsis

Elektronika na całego...
U mnie dobrze brzmi ta płyta...🙂

miniabyr

Hej Wiki! W zasadzie Janerka nie podoba mi się pod względem i muzycznym i technicznym. Za to Siekiera i tym zimnym, nowofalowym przekazem jest super i cieszę się, że ją kupiłem! Polecam.

SBB

Cytat: wiki w Styczeń 17, 2025, 17:20Ja może jeszcze dodam za miniabyrem...
Nie spodziewajmy się bardzo dobrej jakości jak to było nagrywane na sprzęcie jaki posiadaliśmy w tamtych czasach, do zachodu to była przepaść.
I to nie tylko studyjny sprzęt, sami muzycy też grali na instrumentach na jaki ich było stać!

I tak uważam, że nieźle te płyty są nagrane, patrząc na możliwości tamtych czasów...
Większość polskich wykonawców jest dobrze i bardzo dobrze nagranych.Na tzw. zachodzie też bywało z tym rożnie.Jest sporo płyt kiepsko nagranych mimo teoretycznie lepszego sprzętu, więc nie pisałbym "jak na tamte czasy" czy "instrumenty na jakich grali". Mieli Gibsony, Fendery czy Marshalle chociaż ich zdobycie sporo kosztowało.Granulat na płyty był podlej jakości, a nie same realizacje.Porównaj chociażby przytoczoną Siekierę z Iron Maiden z tamtego okresu.

wiki

Większość płyt, które słuchałem to z Polskich Nagrań.
Wrzucam tu też treść, może się komuś przyda...

Małe podsumowanie odsłuchu kilku płyt dwuwarstwowych. Warstwa kontra warstwa.

Mój odtwarzacz blu-ray... Prosty Pioneer...
I to co wypuszcza na wyjściu cyfrowym elektrycznym i dalej trafia na zewnętrzny przetwornik.

Porównanie warstwy SACD do CD na kolejnych płytach...
S - SACD
C - CD

Breakout
Blues
Polskie Nagrania
Warstwa C taka sztuczna, cyfrowa?
Na S jest scena szerzej, głębiej. Bas lepszą dynamikę ma.

Perfect
Perfect
Polskie Nagrania
S jest jakby ciszej, ale instrumenty są lepiej słyszalne.
Dalej scena idzie do tyłu i szerzej.
Instrumenty brzmią bardziej naturalnie, słychać ich ,,wybrzmienia" (mimo, że to elektryczne instrumenty).
Lepiej prowadzona linia basu, lepiej słyszalna...

Lech Janerka
Piosenki
Polskie Nagrania
Tu już można mówić, że o klasę lepiej na S.
Na C mam wrażenie jakby ten dźwięk był skompresowany, od góry do dołu słychać jaka jest różnica.

Tadeusz Woźniak
Tadeusz Woźniak
Polskie Nagrania
Na S takie wszystkie dźwięki takie lżejsze się robią, lepiej wybrzmiewające... taki jakby analog...

Czesław Niemen
Katharsis
Polskie Nagrania
W sumie elektronika...
Pierwsze wrażenie to na C jakby koc założony na głośnikach.
Tekstury dźwięków na C są gorsze, nie słychać szczegółów.

Rebecca Pidgeon
Retrospective
Chesky
Tu już jest trudno.
Na S jakby trochę lepszy klimat nagrania, powietrze, itp.
Ale to minimalnie.
Raczej trudne do uchwycenia.
Może w systemie głównym coś więcej bym wyłapał...

wiki

Cytat: miniabyr w Styczeń 18, 2025, 07:59Hej Wiki! W zasadzie Janerka nie podoba mi się pod względem i muzycznym i technicznym. Za to Siekiera i tym zimnym, nowofalowym przekazem jest super i cieszę się, że ją kupiłem! Polecam.
A gdzie tę Siekierę można kupić?
W tym formacie.

miniabyr