Wieczór z analogiem

Zaczęty przez julius-6, Grudzień 22, 2023, 22:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pboczek

Dobre znalazłeś, świetna recka.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

jjacek

Fajne zdjecia  , super tekst o Snell-ach . Z duza przyjemnoscia siega sie po takie rzeczy. Dzieki i czekam.. na wiecej.

julius-6

Cytat: jjacek w Maj 29, 2024, 09:35Fajne zdjecia  , super tekst o Snell-ach . Z duza przyjemnoscia siega sie po takie rzeczy. Dzieki i czekam.. na wiecej.
Dziekuje, miło mi że się podoba, każde dobre słowo to większa motywacja żeby sklecać te teksty do kupy :) 

Trochę krótszy tekst o popularym tu niegdyś za sprawą Kangiego LARze 

https://wieczorzanalogiem.pl/index.php/2024/05/12/wzmacniacz-lampowy-lar-ia-30mk2-recenzja/

julius-6

wiki

Nie lubię oglądać filmików na YouTube, czas się traci...
Bardziej lubię puścić sobie muzykę i poczytać recenzje, czy to w gazecie, czy to w internecie...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

Pboczek

Jest teks, filmik to zajawka, ale kto nie lubi filmików nie ma się jak tego dowiedzieć. Wiki pozbądź się uprzedzeń, sięgaj do utuba.

Karol czy te coraz to nowe elementy, utwierdzają cię w przekonaniu że twój domowy zestaw jest docelowy, czy przeciwnie, że należy szukać czegoś jeszcze? 

Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

EmilioE

Świetna jest ta strona Karola! Czuje dźwięk, bardzo klarownie opisuje zmiany prezentacji przy połączeniu kolumn z różnymi wzmacniaczami. Dodatkowo filmiki mają znakomitą jakość, która daje wyobrażenie o tym, jak to brzmi na żywo.
ART Loudspeakers Deco 8 + Audion Sterling KT77, Braun L1030 / Triangle Australe 260 + Bladelius Brage, Pioneer N-70AE, Moon 260Dt, Denafrips Pontus II, HiFiMAN HE-500

julius-6

Cytat: wiki w Czerwiec 21, 2024, 18:34Nie lubię oglądać filmików na YouTube, czas się traci...
Bardziej lubię puścić sobie muzykę i poczytać recenzje, czy to w gazecie, czy to w internecie...
Wiesz, poniekąd się z Toba zgadzam, z drugiej strony zależy CO ogladasz :) 
Cytat: Pboczek w Czerwiec 22, 2024, 08:19Jest teks, filmik to zajawka, ale kto nie lubi filmików nie ma się jak tego dowiedzieć. Wiki pozbądź się uprzedzeń, sięgaj do utuba.

Karol czy te coraz to nowe elementy, utwierdzają cię w przekonaniu że twój domowy zestaw jest docelowy, czy przeciwnie, że należy szukać czegoś jeszcze?

Ja raczej nie mam docelowego zestawu w planach. Mam tylko pewne stałe wokół których rzeźbię dalej. 
Ostatnio słuchaliśmy AudioPhase Flow z  Albertem - właścicielem Von Schweickertów VR-4 (wpadł z ciekawosci)
Przemielislismy Haiku Sol I, Haiku 211, Audiony 300B i Audio Note P1SE
Finalnie stwierdziliśmy że każdy coś w sobie ma. Audion miał najwięcej klasy i rozdzielczości. P1SE najwięcej energii, 211 była gdzieś po środku, a przy Sol I po prostu było kapitalnie jak za te pieniądze i ucho nie ucierpiało. 

Wniosek wspolny byl taki, ze ilekroc wypięlismy pre liniowe to dźwięk spadał klasowo :) 

Mi dużo frajdy sprawiaja wlasnie tego typu zabawy, a jak jest jeszcze ktoś obok, kto podziela zaajawke, przywiezie swoją muzykę to jest w ogole super.

Kllocki warto zmieniać, bo to zawsze napędza hobby, chęć słuchania. 

Cytat: EmilioE w Czerwiec 22, 2024, 16:15Świetna jest ta strona Karola! Czuje dźwięk, bardzo klarownie opisuje zmiany prezentacji przy połączeniu kolumn z różnymi wzmacniaczami. Dodatkowo filmiki mają znakomitą jakość, która daje wyobrażenie o tym, jak to brzmi na żywo.
Po raz kolejny dziekuje, za każdym razem jest mi tak samo miło :) 

Mam sporo pomysłów na to co dalej, ale trzeba porobić trochę zasięgi, żeby do tego ciągle nie dokładać :) 

Piterski

Cytat: julius-6 w Czerwiec 25, 2024, 22:51Kllocki warto zmieniać, bo to zawsze napędza hobby, chęć słuchania.

Zaglądam czasem na materiały jakie zamieszczasz ale mam jednak inne podejście do tego tematu. Owszem zawsze chciałem mieć system jak najwyższej dostępnej dla mnie klasy by właśnie słuchać muzyki. Teraz kiedy po raz drugi, od lat 90, udało mi się go zestawić więcej mam chęci na sięganie do zbiorów tego co mamy z żoną w domu lub kupowania nowych płyt niż dalszego przerzucania klocków.

Kiedyś myślałem że byłbym "spełniony" pracując i zajmując się tym hobby działając w branży.
Teraz po latach uważam, że było by to dla mnie coś na kształt chińskiego przekleństwa.

PS. Życzę Ci powodzenia skora taka forma tego hobby sprawia Ci frajdę.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

EmilioE

Moje podejście jest bliskie Karolowi, mam dwa wzmacniacze i trzy pary kolumn, dobierane tak, że mogę łączyć je ze sobą w różnych konfiguracjach. Jedna para kolumn jest co pewien czas wymieniana, dwie stanowią constans. Wzmacniacze, to jak wyjdzie, na razie obecne (lampa SE oraz tranzystor w klasie A) stanowią stały punkt programu. Dzięki temu nigdy mi się nie nudzi, gdyż co wieczór zastanawiam się jaką konfigurację dziś posłucham, a to zależy od nastroju i rodzaju muzyki, na jaką mam ochotę. I odszedłem już od przekonania, że zestaw ma być jak najlepszy w budżecie, jakim dysponuję, albo brzmieć najwierniej, najbardziej neutralnie, bez podbarwień. Ma on dawać radość ze słuchania, a czasem podbity bas, czy wypchnięta średnica, albo mocne wysokie całościowo ujmują w odbiorze muzyki. Także vintage daje szerokie pole do popisu. Tak jak robi Karol, czyli łącząc nowoczesne wzmacniacze ze starymi kolumnami, można uzyskać bardzo ciekawy efekt synergii, wznoszący cały zestaw na niezły poziom. Do tego wszystkiego potrzeba dwóch rzeczy: w miarę dużego pokoju, żeby poupychać te klocki oraz wyrozumiałej małżonki, bo standardowa wizja salonu, którą wyznają panie domu, leży w gruzach :o)
ART Loudspeakers Deco 8 + Audion Sterling KT77, Braun L1030 / Triangle Australe 260 + Bladelius Brage, Pioneer N-70AE, Moon 260Dt, Denafrips Pontus II, HiFiMAN HE-500

julius-6

Cytat: Piterski w Czerwiec 26, 2024, 08:46Owszem zawsze chciałem mieć system jak najwyższej dostępnej dla mnie klasy by właśnie słuchać muzyki. Teraz kiedy po raz drugi, od lat 90, udało mi się go zestawić więcej mam chęci na sięganie do zbiorów tego co mamy z żoną w domu lub kupowania nowych płyt niż dalszego przerzucania klocków.
A co to znaczy wysokiej klasy system?

To wariactwo brac niedoskonałe pomieszczenie, niedoskonale zrealizowane płyty i robić doskonały system.
Zawsze będzie jakiś kompromis. Zawsze jest coś za coś.
Każdy szuka swojego balansu
Każdego stymuluje co innego.

Ja zamiast kabla za 5k wole kupić wzmacniacz za 5k bo da mi duzo więcej doznan niż ten wysrubowany system. Ale też rozumiem i szanuję to podejście. Tobie się ma podobać, a nie mi czy sąsiadowi.

Jeśli uważasz że warto wydac 30-40k na wzmacniacz i sprawia Ci to frajdę to kim jestem by to oceniać? Twoj gryphon nie bedzie mial pewnych cech mojego Audiona czy Audionota i odwrotnie. Twoje Delty nie maja pewnych cech kolumn z berylem, czy jedwabiem i odwrotnie. 

taka to pokręcona zabawa. 

Piterski

A co to znaczy wysokiej klasy system?
Ja napisałem "chciałem mieć system jak najwyższej dostępnej dla mnie klasy" dostępnej pod względem posiadanych warunków i możliwości zakupu urządzeń, które mi się najbardziej brzmieniowo podobały.

Odpowiadając trochę na punkt widzenia twój i jak sądzę EmilioE.

Po latach... w pewnym momencie trafiłem na Delty i w dostępnym budżecie wydały mi się być tym co mogłem zakupić (jeszcze nie wiedziałem w co się pakuje) i dawały brzmienie jakie mi się podobało. Można wiele pisać ale wszystko zaczyna i kończy się na zasobności portfela. To sakiewka determinuje na co sobie możesz pozwolić bo choćbyś wyszedł ze skóry, to pewnego poziomu nie przeskoczysz. Nawet wartościowy sonicznie vintage trzyma się w cenie.

Tak więc w oparciu o kolumny zbudowałem cała resztę, nie kupiłem takiego czy innego wzmacniacza tylko dlatego, że miał jakieś tam opinie czy gwiazdki. Mało tego kupiłem go w sumie zaraz po tym jak się pojawił u nas w Polsce. To po różnych próbach ten wzmacniacz najlepiej spełnił moje oczekiwania i to było przyczyną. Co z tego, że podobały mi się lampy jeśli sprawdzały mi się tylko w "audiofilskim pitu pitu" jak to określiła moja żona.

Lubię sięgać po różne gatunki muzyki w tym i klasykę, a muzykę dziele na dobrze i źle zrealizowaną. Jak coś jest źle nagrane to nie staram się tego pudrować i albo słucham jak to gra lub nie słucham tego wcale.
Tak więc moja filozofia sprowadzała się tylko do tego by w ramach posiadanych możliwości zbudować system w miarę uniwersalny.

Generalnie doszedłem do takiego miejsca, że nie mam ochoty żaglować sprzętem, wkładkami, kablami itp.
Rozumiem osoby, które to bawi ale to nie jest coś co chciałbym robić przez kolejne lata.

PS. Moja sytuacja o tyle różniła się od stereotypowej, że moje kolumny musiały zostać poddane modyfikacjom. Wymieniono pewne przetworniki, a zwrotnice pomimo ustalenia pewnych wartości granicznych i tak dostroiłem po moje oczekiwania i ograniczenia wspomnianych kolumn. Powiedział bym nawet, że z tych Delt które znam to one graja tylko podobnie i to nie zawsze, ale nie tak samo.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.