Wieczór z analogiem

Zaczęty przez julius-6, Grudzień 22, 2023, 22:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

PatiJ

Cieszę się że te forum jest takim jakim jest. Jestem tego zdania co Piterski w tej kwesti.

Julius - lubię czytać Twoje wpisy. Są interesujące i odbieram je tak, że są uczciwe. Dodatkowo są porównania sprzętów do siebie - super, a tego rzadko uświadczysz gdzie indziej, bo gdyby było to i sponsorzy by zniknęli pewnie. Do tego fajne zdjęcia. Testy - recenzje sponsorowane są po prostu reklamą. Chyba nie chcesz być kolejnym klakierem producentów sprzętów audio?

Bardzo Ci kibicuję!
Technics SL-1200G+KAB+JELCO HS25BR+HANA ML+RCM SENSOR 2MkII, Lector CD707+PSU7, Aqua Acoustic Quality LA Scala mkII Optologic+Ideon 3R Master Time+Lumin U2 mini+Farad, LUXMAN L590AXII, QLN Prestige Three+GaiaII, kable mix: PAD, AZ, Tiglon, Harmonix, Dyrholm Audio, Furutech, Oyaide, listwa Lector Edison230, antywibracja i ground Tiglon, stolik Rogoz, filtr Verictum

EmilioE

Ale przecież Julius zachęca raczej do kupna sprzętów używanych albo starych, już nieprodukowanych, a nie nowych i popularnych. Takie np. Sun Audio 2a3... Dla branży jest wręcz szkodnikiem 😁
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, Cabasse Clipper 312 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

Piterski

Nie odnoszę tego do Juliusa ale z biegiem czasu nauczyłem się że i w sprzęcie używanym pompuje się balonik o którym właśnie Julius wspomniał.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

frywolny trucht

Pompeczka na Sansui jeszcze trwa, czy już przeszło?
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

julius-6

Cytat: Piterski w Grudzień 10, 2024, 20:51Nie odnoszę tego do Juliusa ale z biegiem czasu nauczyłem się że i w sprzęcie używanym pompuje się balonik o którym właśnie Julius wspomniał.
Każdy sprzęt to pompowanie balonika : )
Akurat Ty trafiłeś na pompujących na wtórnym, to samo się odbywa na nowym. 
BTW wrocilismy wczoraj z Wawy z takim oto cudeńkami, 

Kapitalne kolumny za dobre pieniądze.

Pboczek

Karol czy spotkałeś kolumny uniwersalne jeżeli chodzi o muzykę? Takie co by grały od sasa do lasa, równie dobrze każdy gatunek.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Pboczek

Cytat: frywolny trucht w Grudzień 11, 2024, 00:03Pompeczka na Sansui jeszcze trwa, czy już przeszło?

Przeszło mi ale w domu wciąż na tym słucham, nie ma krzywdy. Radyjko pierwsza klasa, polecam szczerze. 😀
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

frywolny trucht

Ale nie byłeś jednym ze wzmacniaczy Sansui na AS? W czasie gdy nie było jeszcze tego forum. Dwóch wyjątkowo irytujących misiów wzmacniało, aż kłuło w uszy :)

Ładna szafka.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

EmilioE

Cytat: Pboczek w Grudzień 12, 2024, 18:54Karol czy spotkałeś kolumny uniwersalne jeżeli chodzi o muzykę? Takie co by grały od sasa do lasa, równie dobrze każdy gatunek.
Nie wiem czy właśnie nie trafiłem na takie... ZAP TeXtreme Reference Monitor. Te głośniki Textreme są nieprawdopodobne! Nie piszę jeszcze o nich bo mam je dopiero dwa tygodnie i nie chcę się dać porwać ekscytacji, ale to co one robią, zdaje się przeczyć prawom audiofilskim. 😮
Co lepsza, z lampą grają jak marzenie!
Audion Sterling KT77, Haiku Sensei 211, Bladelius Brage / ZAP Textreme Reference Monitor, Cabasse Clipper 312 / Pioneer N-70AE / Moon 260Dt / Denafrips Pontus II

Pboczek

Cytat: frywolny trucht w Grudzień 13, 2024, 01:06Ale nie byłeś jednym ze wzmacniaczy Sansui na AS? W czasie gdy nie było jeszcze tego forum. Dwóch wyjątkowo irytujących misiów wzmacniało, aż kłuło w uszy :)

Ładna szafka.
Nie, nie byłem, ulegałem wtedy wzmocnieniom na Audio Forum, tam też się urabiało ciasto. Zdaje się że przenieśli się właśnie z AS.

Dzięki, na podobne szafki mam namiary.

julius-6

Cytat: Pboczek w Grudzień 12, 2024, 18:54Karol czy spotkałeś kolumny uniwersalne jeżeli chodzi o muzykę? Takie co by grały od sasa do lasa, równie dobrze każdy gatunek.
Najbliżej tego sa chyba AudioPhase Flow. Z tranem trzęsą chatą, z z lampą czarują. bardzo wdzięczne dla dobrej elektroniki, ale i z tangentem za 4k zagrały mega dobrze. 
3 drogi, 10 cali na basie, papierowy sredniak, szeorki front. Czuć pchnięcie i energię, ale jak trzeba to i ciepełko. 
Minus taki, że nie mają  srodka ala kolumny z UK, ale te z UK nie są juz tak uniwersalne 

wiki

Julius-6, a skąd Ty jesteś?
Bo w Twoim o mnie nie znalazłem...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

wiki

Cytat: wiki w Grudzień 14, 2024, 20:23Julius-6, a skąd Ty jesteś?
Bo w Twoim o mnie nie znalazłem...
A tak właśnie nadeszła mnie myśl...
Może ja już się wcześniej pytałem?
O to przepraszam, bo zapomniałem...

julius-6

julius-6

julius-6

miniabyr

Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

EmilioE

Audiony są świetne! Miałem Silver Night 300B i do dziś żałuję, że sprzedałem. Może kiedyś nawet powrócę.
Mam też podstawowy model Sterling. On jest standardowo na El34, ale kiedy wymieniłem lampy na KT77, to pozamiatał! Kapitalny wzmacniacz, z bardzo klasowym graniem, uniwersalny, dynamiczny, szczegółowy, przestrzenny - kwintesencja SE.
Na Allegro Lokalnie jest obecnie Sterling Plus, czyli model na KT88. Opisany jako końcówka mocy, bo on ma tylko jedno wejście, a nie kilka wejść sygnałowych. Ale to normalna integra z potencjometrem. Jak ktoś jest z Warszawy albo okolic, to polecam się zainteresować, bo niepozorny wygląd Audionów jest bardzo mylący. Potwierdzam, iż atencja jaką Karol darzy tę markę ma mocne podstawy i jest absolutnie zasadna!

wiki

Julius-6 dzięki za relację z wyjazdu, już sobie poczytałem...🙂

Gdybym nie grał na tranzystorze... to pewnie bym już kupował Audione...🙃

Chociażby za samo podejście do życia konstruktora...👏👏👏
No i jego małżonki...🙂

miniabyr

Ja uwielbiam lampę i od 30 lat wierny jestem tylko jednej firmie! A tak powiem, że końcówki na 2A3 to dla mnie nirwana -)
Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

julius-6

Zabiegany ostatnio jestem.
Cieszę się, że wpis o wizycie w Audionie był ciekawy.

Kto korzysta z fejsbunia, którego nie lubię, ale trzeba:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61551075427372
tu jest na bieżąco i więcej niż na blogu - bo łatwiej i szybciej.

Podoba mi się jak to zaczyna wyglądać. Czasy mamy szalone, wszyscy zabiegani, więc tym bardziej warto grzebnąć coś w sprzęcie

@Emilio widzę, że grube zmiany w torze zaszły i to zdecydowanie na plus.
Rozważam zakup Stirlinga tylko nie wiem którego - ten El34/kt77 jest ciekawy, ale ten na EL84 zabrzmiał również kapitalnie.

Chwilowo bawię się trochę poważniejsza zabawką...
a no  i przyjechały też paczki jednej z moich ulubionych manufaktur. Nieco w drugim biegunie stylistyki, ale mmm palce lizać. Jest tez Audio Note Vindicator Silver Signature 2a3

miniabyr

Widzę, że wspominasz lampę mocy El84. To niezwykle dobra lampa do audio i trochę pomijana. Ale brzmieniowo zdecydowanie lepsza od wielu innych i bardziej faworyzowanych bombek. Ja przez wiele lat grałem na niej we wzmacniaczu Audio Note Oto SE. Polecam przynajmniej posłuchać tej lampy w dobrym projekcie. Warto, bo może zmienić sporo przy wyborze wzmacniacza.

julius-6

Cytat: miniabyr w Kwiecień 29, 2025, 09:58Widzę, że wspominasz lampę mocy El84. To niezwykle dobra lampa do audio i trochę pomijana. Ale brzmieniowo zdecydowanie lepsza od wielu innych i bardziej faworyzowanych bombek. Ja przez wiele lat grałem na niej we wzmacniaczu Audio Note Oto SE. Polecam przynajmniej posłuchać tej lampy w dobrym projekcie. Warto, bo może zmienić sporo przy wyborze wzmacniacza.
Ano :)
https://wieczorzanalogiem.pl/index.php/2024/07/29/przewodnik-po-wzmacniaczach-na-lampach-el84/