Pickering v15 jaka igła ?

Zaczęty przez Luidzi, Styczeń 09, 2024, 18:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

Luidzi

Takie pytanko. A więc tor audio gramofon Dual 506 igła picekring wzmacniacz Grundig a903. Wszyscy mówią kupić eliptyka. Czy iść dalej w szlif shibata ? Czy na tym zestawie usłyszę różnice ? Czy igła eliptyczna powiedzmy z Wamat i koniec ?

rudy-102

Moim zdaniem nie ma sensu wchodzić w shibate w takim zestawie. Kup eliptyka i ciesz się muzyką.

Luidzi

frywolny trucht

Wamat i Thakker najtańsze igły mają z jakiegoś magicznego źródła. Pokazywałem kiedyś na przykładzie igieł Philipsa jak niedokładne potrafi być wykonanie takiej igły. Co gorsza, one nie tylko źle wyglądają, ale i źle grają. Także eliptyk i eliptyk. Kwestia producenta. Wamat pisze, że producent japoński- więc chyba można zaryzykować.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Luidzi

Cytat: frywolny trucht w Styczeń 10, 2024, 12:03Wamat i Thakker najtańsze igły mają z jakiegoś magicznego źródła. Pokazywałem kiedyś na przykładzie igieł Philipsa jak niedokładne potrafi być wykonanie takiej igły. Co gorsza, one nie tylko źle wyglądają, ale i źle grają. Także eliptyk i eliptyk. Kwestia producenta. Wamat pisze, że producent japoński- więc chyba można zaryzykować.
No dobra to gdzie kupić ? Jaką stronę polecasz ?

frywolny trucht

Rzuciłem, żeby człowieki mieli na uwadze. Firma Jico ma same wyrafinowane szlify dla tej wkładki. Za szlif się płaci. Tej firmie ufam, ale koszty w twoim przypadku są bez sensu. Więc podobno japoński eliptyk z Wamatu. Raczej chodzi o zasadę, że masz dwie igły, jedna kosztuje 20 zł, a druga- u tego samego sprzedawcy- 60 zł, Szlif ten sam. Warto wniknąć z czego to wynika. Z moich doświadczeń wynika, że ta tańsza jest z kartonu.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

Luidzi

Ok będę miał to na uwadze 👍

Luidzi

Ave

No to idzie eliptyk Tonar z DaCapo Audio.