thule audio

Zaczęty przez Thevilree, Marzec 20, 2024, 18:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

Thevilree

Witam wszystkich.
Nowy na tym forum jak i na jakimkolwiek wogóle.
Jakbym co nabroił to wybaczcie.

Otóż
Niechcący stałem się posiadaczem Thule Audio
W żenująco śmiesznych pieniądzach
ktoś sprzedawał jako niedziałające,tylko w stereo
Jako że kino i tak mam inne, więc..
Postanowiłem zaryzykować...
Trochę poczytałem, ale nie za wiele tego na necie tak polskim jak i anglojezycznym.
kilkanaście lat temu podobno to hajendowe było
Jestem raczej melomanem niż audiofilem(chociaż chyba się zaraziłem, bo troche was tu już czytam)
Jestem też od ponad 30 lat muzykiem trochę, więc uważam że ucho mam dobre.
Podłaczałem to ze 2 weekendy (na byle jakich kablach czy wogóle odpali), w końcu się udało
Na rca tak sobie, ale podpiąłem na budżetowych xlr i O żesz ja pier&*le
nie mam super kolumn, kilka raczej zestawów uzywek, ale jak podpiąłem kef iq9 to mnie rozwaliło
Nawet nie wiem czy to mam prawidłowo pospinane, jakieś pojęcie mam bo zawsze jakieś stereo miałem, chociaż raczej niskich lotów, ale zauważyłem że tu jak czegoś nie podepnę to dzwięk jest strasznie .ujowy, wręcz zniekształcony

Z kompa mam po drodze tylko steinberga ur22 poki co, ale i tak wymiata, a z cd - bajka, muza nie gra z głośników ale przed nimi,
Słucham raczej starego hardrocka, powermetal z megawokalem, troche blues, i bogowie gitary sprzed lat

w sklad zestawu wchodzi
- dvd 250b
- pa 250b
- pr 250b
wszystko na xlr, kino tam niby jest 5.1 ale raczej slabo gra, i mam go gdzies, ale tryb pure .....

w zwiazku z tym moze macie wiecej info na temat tego Thule, ciekaw jestem czy ktoś z was miał do czynienia, jak i opinii czy porównań
Z gory dzięki za zainteresowanie, bo zakładam że ktoś coś wie....

GregWatson

Wpisałem Thule audio 250 u wujka google i wyszło parę wyników. Jeśli to o to chodzi.
Trochę tego i trochę tamtego też.

Thevilree

to co w goglach to czytalem.
Nie mam odniesienia bo pierwszy raz mam sprzęt co TAK gra, czy ktoś się spotkał z tym?, słuchał ?, otwierał?
końcówka troche mocno grzeje, ale może tak ma być?

Thevilree

Wrzuciłbym fote ale nie wiem jak?

Pboczek

Daj podgląd wiadomości i tam jest możliwość dodawania załączników.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Thevilree

Thevilree

nie wiem czy  sie udalo. Jak tak, to wrzuce zdj z tylu. W weekend bede na mieszkaniu to moge lepsze bez kabli,tylko kilka mam w telefonie

wiki

Nie udało się.
Zdjęcie powinno być widoczne tu na stronie. A nie widać.
Tylko link jest.

Podczas pisania wpisu dajesz podgląd, a potem wciskasz click or drag files...
I dodajesz zdjęcie.
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

Thevilree

Mam nadzieje że teraz widać

Thevilree

Kabelkologia
W weekend zrobie troche lepszych zdjęć i wstawię
Już umiem chyba

GregWatson

Ładnie to wygląda. A jak gra?
Trochę tego i trochę tamtego też.

Thevilree

Cytat: GregWatson w Marzec 21, 2024, 06:54Ładnie to wygląda. A jak gra?
No właśnie gra jak diabli.
Jak pisałem wyżej nie mam porównania, bo tak grającego audio nie słyszałem jeszcze, ale mnie wyrwało z kapci.
Z tego co wyczytałem w netach ma jakiś system do trybu pure ktory wykorzystuje wzmacniacze używane normalnie w 5.1 i obchodzi cała elektronike
Ja jestem pod sporym wrażeniem

Pboczek

Jakie audio słyszałeś? Pytam żeby złapać jakieś odniesienie.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

Thevilree

Cytat: Pboczek w Marzec 21, 2024, 19:29Jakie audio słyszałeś? Pytam żeby złapać jakieś odniesienie.
Najpierw kasprzak, potem jakaś unitra i altusy, ale to było 35 lat temu
Potem miałem trochę technicsow, pioneerow, sansui, onkyo, pare yamah, ale nic z poziomu na jakim tu operujecie
Słyszalem jakieś cambridge,nady, sony, marantze, na roznym naglosnieniu

Mam niezłe ucho i `smak muzyczny`, i szukam detalu jako gitarowiec solowy, wiec jak nie gra to mnie wnerwia, a tu nagle niczego nie muszę regulować - jest świetnie jak jest, a nawet lepiej
przed thule używalem rx-v 773 w pure tylko, do tego ns 777 albo energy c5+sub, tanio nie dlatego ze mi styka, ale za dużo innych obciążen finansowych
Wiec thule +kef iq9(na razie nie mam lepszych)+steinberg z laptopa w porównaniu do yamahy z cd na tych samych kolumnach jakies -o niebo lepiej-, nie no roznica kolosalna
W testach do Primare porownali ale tu ja nie mam odniesienia
Gra naprawde pieknie, detale ktorych wczesniej nie slyszalem w znanych nagraniach sa wyeksponowane, dzwiek bogatszy, wogóle więcej detali, jaśniej, jakby sprężyściej
I to na żadnych kablach, dlatego się zastanawiam co będzie jak zacznę zmieniać  (zaraziłem sie???)

postaram sie podrzucić linka jak znajdę, bo gdzieś widziałem jak to wygląda w środku(sam nie próbuje, takie sprzęty mnie nie lubią i się potem jakoś psują)

Pboczek

Jest z czym porównywać i super że to gra jak nic wcześniej. Tylko płyty kupować. 
Jestem trochę ciekawy czy kablologia trafi w twoje oczekiwania ale nie na tyle żebym namawiał. Sam stoję z kraja.

Thevilree

Cytat: Pboczek w Marzec 22, 2024, 07:40Jest z czym porównywać i super że to gra jak nic wcześniej. Tylko płyty kupować.
Jestem trochę ciekawy czy kablologia trafi w twoje oczekiwania ale nie na tyle żebym namawiał. Sam stoję z kraja.
Jestem super zadowolony, chociaz w kablach bede grzebał na pewno.
Mam pare różnych kabli głośnikowych i już samo to robi różnicę
Różne przekroje i jakość, (ale z tych tanich)
kefy odzyskały trochę góry na cieńszych 

jeszcze konekty jakieś muszę lepsze - czym się kierować prócz ceny?

Thevilree

Widzę że zerowy odzew prawie.
Nikt nic nie wie ponad to co w goglach?
Wiem że firma już nie istnieje,troche na amerykańskim ebayu jest, w skandynawii sporadyczne sztuki
prawie 250 osób weszło i cisza....??
Liczyłem że się coś o budowie dowiem chociaż (dobry/słaby sprzęt)

kupiłem dla porównania parę cd
hk hd7600ii
marantz cd 6000
rotel 930
denon dcd655

mialem jeszcze swoj stary onkyo cd-x 310 i yamahe cdx 480
wiem ze dość budżetowe ale do porównania, 
Z wymienionych to tylko hk sie zbliżył do dvd thule(bardzo cichy i przyjemny w obsłudze), ale nie za blisko, słychać że mocno inna liga
Btw ten sansui zadziwiająco ładnie gra jak na taki klamot(mam go z 15 lat,, a sam ma pewnie drugie tyle)
Najsłabiej yamaha, kompletnie bez polotu, ale to tanioszka była

Kupiłem też trochę płyt w nie swoim stylu (muddy waters, dylan, srv, ani di franco, cocker,cohen ) do testu, i znowu jestem pod wrażeniem

wszystkie cd grały lepiej na przetwornikach thule`a niż na swoich
Tyle mojego, więcej się nie znam....

Thevilree

Dorzucam zdjęcia połączeń z instrukcji

wiki

Piszesz o Sansui,a nie podałeś go w rozpisce.

Thule - dobrze opisywali w prasie audio.
Ale jak tu coś pisać jak się sprzętu nie miało?

Moim zdaniem bardzo fajny zestaw kupiłeś... tylkosie cieszyć z odsłuchiwanej muzyki...🙂🙂🙂

A ja...?
Walking in the rain...😉

wiki

No i nie wiadomo z opisu jak podłączałeś wszystkie CD jak je porównywałes.
Po analogu, czy po cyfrze?

Thevilree

fak, skasowalo mi caly wywod

ok, o sansui zapomniałem, wygrzebałem z szafy i o dziwo działa, i drugie o dziwo bo nieżle
yamaha i sansui maja tylko rca, to w takim zestawieniu tylko mogłem porównać
Reszta i po coax i po rca, podpinalem, mam countdown to extinction -Megadeth w 2 egzemplarzach, odpalałem równo i przełaczałem w locie między 2 cd, albo cd z dvd
Porownywałem po coax i po rca w każdym z osobna, i porównując z thule, po pure audio też mogłem, z tym że thule xlr a inne rca

Też sie cieszę ze sprzętu bo miał być popsuty, a wszystko działa świetnie
a najlepsza była cena - pojedynczy coax średniej jakości kosztuje więcej :))))
Ze nie zamierzam sprzedać to się pochwalę bo deal życia
całe370zł, heh...

wiki

Za całość?

No to bracie wygrałeś na tej loterii!!!

wiki

Jakbyś chciał sprzedać za 500 to biorę...!
🙂😉

Thevilree

Jeszcze dane techniczne
Może kto się wypowie na ten temat???