Menu główne

MAKAKO

Zaczęty przez jjacek, Marzec 26, 2024, 15:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

jjacek

:)  Moze latem pojade  po te skrzynki..tak ze tego .
 Mam za to w ramach  ciekawostki cos podobnego - zestaw diy Seas moze ktos sie zainteresuje dosyc podobny projekt. 
https://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=630:seas-aphel-kit&catid=66:seas-diy-kits&Itemid=345
https://www.seas.no/images/stories/diykits/aphel/DIY_kit_SEAS_Aphel.pdf

wiki

Jak masz to coś skrobnij o nich.
Z galerią zdjęciową oczywiście...🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

jjacek

Olimpiada , wakacje, len.... to nie sprzyjale , ale musze zaczac to skrecac powoli. Wszystkie otwory pasuja tego sie troche obawialem. Bede sukcesywnie wrzucal fotki ...moze to mnie troche zmobilizuje....

jjacek

Ciezkie , solidne , metalowe podstawy z otworami na ew. srut , pisek ...

jjacek

Kolejny krok.....

jjacek

Gotowe....

Pboczek

Jak gra i czy w sposób oczekiwany?
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

jjacek

Zrobily sie bardzo  ciezkie ... i dopiero zostaly podpiete. Slucham na First Watt  F6 i porownuje.

jjacek

Nadal slucham...
 Niskie schodza tak, ze trzeba sie pochylic a nawet ukleknac..:)

wiki

Jjacek, piękne paczki wyszły...🙂
Gratulejszyn...👍👍👍👏👏👏💪💪💪

Coś o dźwięku, jeżeli możesz, proszę napisz...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

jjacek

:) Dzieki!  Tak to prawda wygladaja fajnie . Gram 1 dzien  i... brakuje mi wysokich , Morel-e graja zbyt cicho . 
Podepne je moze jeszcze do koncowki Vincent SP-331 . Jesli bedzie podobnie to czeka mnie praca nad zwrotnicami....ale to juz nie teraz bo konczy mi sie urlop ..:(

benpe

Brawo jjacek! Piękna robota.
Co zrobisz w sprawie wysokich?
Eksperymenty ze zwrotnicą w domu czy gdzieś porównanie z Twoją "referencją"?
A może pomiary? Jakiś system ze zbieraniem charakterystyki typu TACT lub Lyngdorf?
AdFontes+ZontekDelta->Lyra+xOnO oraz CD94mk2+lampizacja zbalansowana

jjacek

Za jakies 2 -3 dni mam koniec wakacji i wyjezdzam. Bedzie czas na zastanowienie sie co dalej z tym robic..Ale jestem otwarty na wszelkie pomysly , propozycje. 

spookyghost

Cytat: benpe w Sierpień 16, 2024, 20:25Brawo jjacek! Piękna robota.
Co zrobisz w sprawie wysokich?
Eksperymenty ze zwrotnicą w domu czy gdzieś porównanie z Twoją "referencją"?
A może pomiary? Jakiś system ze zbieraniem charakterystyki typu TACT lub Lyngdorf?
benpe proponujesz porównanie do Swoich monoblock-ów??? 

Jak tak to wpraszam się na testy. ,😁😁😁

Jak dla mnie referencja. 😜
Quadral Titan MK III; klon Dartzeel NHB-108 (modyfikowany); Luxman DA-250; Sony CDP 557 ESD

benpe

Referencja ma być w obszarze głośników (kolumn).
Intencją moją było postawienie MAKAKO obok czegoś poważanego, typu SPENDOR, AudioNote czy Harbeth gdzie mamy zestaw dwudrożny i rozmiary są zbliżone (obudowy i głośnika nisko-średnio). Źródło i wzmocnienie niech będzie to samo.
Wtedy dałoby się ocenić, czy wysokich brakuje, no i czy warto coś z tym robić, bo może TTTM (ten typ tak ma).

Ale nie chcę otwierać dyskusji o tym co komu pasuje - tutaj autor powinien zastanowić się jak (a) potwierdzić, że taka góra pasma jest jednak OK lub (b) wiarygodne stwierdzić, że nieco brakuje i powalczyć na zwrotnicy.
AdFontes+ZontekDelta->Lyra+xOnO oraz CD94mk2+lampizacja zbalansowana

Piterski

Może to nie brak góry tylko taki rozkład charakterystyki, że takie jest wrażenie.

PS. Zebrać pomiar mikrofonem to nie jest zły pomysł bo może głośniki są jednak felerne.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

jjacek

Moje 2 -drozne Carlsson OA-50 klada na lopatki Makako :(
Parkuja w "magazynie". Bedzie zabawa ze zwrotnica....