Wieza dla znajomej.

Zaczęty przez jjacek, Maj 01, 2024, 09:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

jjacek

Wieza znajomej poleciala na smietnik i dostalem zadanie skompletowanie czegos "nowego"dzialajacego . Lubie przegladac aukcje i strony z HiFi z 2 reki ,ale to troche cos innego kupowac dla siebie
siebie a dla innych ... zupelnie inny poziom stresu bo wiadomo jak to jest czasem ze sprzedajacymi i starym sprzetem ...czesto kupujemy kota w worku. Jakie sa zalozenia sprzet : ma byc prosty w obsludze! ,ma skladac sie z kolumn , wzmacniacza , gramofonu , odt.plyt CD, tunera i magnetofonu kasetowego. Muzyka preferowana to muzyka operowa i symfoniczna...
Budzet nieokreslony ..ale stwierdzilem , ze nie ma co przesadzac ma byc stosunkowo tanio i ma znosnie grac. Znalazlem zestaw wzmacniacz  i CD Primare I21 , Primare CD21 z aluminowymi szczotkowanymi frontami ale okazalo sie ze estetyka nie ta ...i wszystko ma byc na czarno.
Pierwsze zakupy kolumny KEF iQ7 z kolcami i przewodami Van den Hul (2x3m) w cenie 1000zl. Mam takie kolumny do kina domowego i graja calkiem przyjemnie dodatkowy plus - byly dosyc niedaleko.

jjacek

Wybrany wzmacniacz do tych kolum to Sugden a25b - prosciej sie chyba nie da cena - okolo 750 zl.

jjacek

https://www.tradera.com/item/170610/630711121/skivspelare-rega-rp1
Wylicytowalem gramofon Rega RP1 zamowilem nowy pasek , lozysko wymaga smarowania , sa 2 podkladki orginalna i korkowa. Sprzedawca zapewnial ze pokrywa nie ma zadnych rys ...ja je jednak dostrzegam.

jjacek

Pozostale rzeczy to beda urzadzenia Denona . Sprawdzalem plyte SACD na DENON DBT-1713UD bez problemow koszty to okolo 350 zl.

jjacek

Wzmacniacz jest odrobine wezszy ale nie ma tragedii.
Zlozylem anons dotyczacy checi zakupu czarnego tunera Denon TU-1510AE zaplacilem 290 zl  ale boje sie ze moze byc wtopa. 

jjacek

Pozostaje  jeszcze jeden element ukladanki do "wyszperania"  - magnetofon kasetowy Denona. To najstarsze urzadzenia i zazwyczaj wymagaja wymiany rolek , paskow...tego sie boje i nie mam pojecia jakich modeli szukac. Moze ktos siedzi w temacie ? 

frywolny trucht

Dolby S na pokładzie będzie oznaczało zaimplementowanie najnowszego systemu redukcji szumów. Czyli magnetofon będzie z tych nowszych i wyższych modelowo. Do tego 3 HEADS oznaczałoby podsłuch w czasie nagrywania, znowu wyższy model, a to oznacza, że z lepszych gratów poskładanych.

Dwie rzeczy mnie zastanawiają:
1. Co za sprzęt poleciał na śmietnik?
2. Czy znajoma ma nośniki i będzie jej się chciało brykać do wzmacniacza- bo rozumiem, że pilota on nie ma?
Kobiety rzadko bywają takimi ortodoksami, gotowymi poświęcić wygodę i łatwość obsługi dla jakości dźwięku. Faceci w też, ale częściej :)
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

jjacek

To byl jakis  zestaw Hitachi z mebelkiem.  Special wybrany "spartanski "wzmacniacz bez  pilota . Schowam tez pilota do blu raya i tylko przyciski na czesci frontowej wchodza w gre.

frywolny trucht

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

wiki

Bardzo fajny zestaw się szykuje...🙂
Jakoś tak czuć, że będzie służył do słuchania muzyki...🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

wiki

A jak już o pilotach mowa i wygodzie...
To do Regi też by się przydał...😉

jjacek

Nie wiedzialem , ze Rega to taka lekka lipa ..jest jak z papieru. Podnoszac pokrywe trzeba bardzo uwazac by nie uniesc calego gramofonu.
Jestem bardzo ciekawy jak  KEFy zagraja z tym smiesznym Sugdenem.

Pboczek

Znajoma ma dużo kaset? Magnetofon to jest raczej pułapka serwisowa, tylko dla prawdziwych wyjadaczy. Potrzebuje go, czy dlatego że tak zapamiętała wieżę stereo?

Po za tym, jak na tak niewdzięczne zadanie, spisałeś się na medal. 
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

jjacek

Dzieki .. sa stare kasety dlatego kaseciak musi byc bo tak bylo wczesniej . Wiem , ze to bedzie najgorsze kupic sprawny ...Mam takie miejsce gdze sprzedaja  uzywane hifi...ale jesli chodzi o kaseciaki to sprzedaja je jeko "do naprawy" bo boja sie dac nawet 3 miesieczna gwarancje .https://www.rehifi.se/kassettdack
Mysle tez , ze lepiej bylo kupic calkiem nowy gramofon  bo w tym jest pasek do wymiany , smarowanie lozyska  i nie wiem jaki jest stan wkladki... a jak wspominalem wczesniej pokrywa ma male rysy.

marekw 76

Fajny zestaw wyszykowales.
Z magnetofonami tak niestety jest...
Ja kupiłem swój Teac v5000 aby słuchać starych kaset w 2016 (chyba) owszem za grosze wtedy.
Jednak już dwa razy musiałem zmieniać pasek bo się zwyczajnie rozsypują i już żaden znajomy elektronik nie chce go serwisować bo jest zbyt skomplikowany...
stereo: Musical Fidelity M8XI,Ad Fontes z dwoma ramionami + AT-OC9ML/ll + Philips GP500 + NUDAmini (MM/MC)
Lector CDP 7tl; Denon 3910; Teac V 5000; YB Zonda S.
K.D: Marantz SR 6007; Tonsil Siesta 5.0; STX S 250 n

Piterski

Gramofonu za takie pieniądze nowego nie kupisz, a wkładka i tak moim zdaniem powinna iść do wymiany. Jakiś podstawowy model AT powinien sprawę załatwić. Wymiana paska to jest pikuś a smarowanie takiego łożyska to jest też banał.
Zobacz czy tam się nie da lekko poluzować śruby, która ściska oś zawiasu i będzie chodził gładziej.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

frywolny trucht

Nie jestem specjalistą od Regi, ale oni chyba te swoje wkładki zrobili niskie i nie ma VTA, żeby kupować tylko wkładki ich produkcji. Do sprawdzenia, tak mi się wydaję, ale mogę być w błędzie.

jjacek

"Zawias" w Rega to kawalek cienkiego plastiku  (typ ,,gniotsa nie łamiotsa") i tutaj nie ma mozliwosci regulacji , no chyba ze przetne to do polowy skalpelem...

Piterski

Pokaż ten element zawiasu mocowany do plinty.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

jjacek

Prosze tak to wyglada....

Piterski

O... fuck, ale żenada to już Fonika mniej oszczędzała. No niestety tu nic nie poprawisz, jedynie trochę lepszą wkładka.

wiki

No właśnie, Rega zawsze kojarzyła się z czymś solidnym...
A teraz to juz niekoniecznie...

jjacek

Dopiero teraz sprawdzam czy to dziala ...jest duzo lepiej niz moglem przypuszczac . Na moich monitorach jest wszystko ...a co najwazniejsze jest i zadowolenie  :)

jjacek

:)

jjacek

Wymiana paska , smarowanie ,  ustawianie naciski .... i jedziemy.