Wieza dla znajomej.

Zaczęty przez jjacek, Maj 01, 2024, 09:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Piterski

I jakie są Twoje pierwsze wrażenia?
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

jjacek

Lekki talerz faluje . Slucham stosunkowo nowej plyty Rush  .  W polowie plyty talerz sie zatrzymal  . Nie wiem jakim cudem ale spadla rolka z osi silnika.... Wczoraj testowalem wzmacniacz sluchajac  Dire Straits - Brothers in Arms  plyta SACD  i bylem naprawde zadowolony. Sluchajac plyty winylowej juz takiego efektu... WOW nie ma . Nie wiem czy jest sens wymieniac wkladke na cos ciekawszego ,  to juz wlascicielka musi ocenic czy dobrze jest jak jest czy brniemy w to dalej. Sprawdze to jeszcze na osobnym pre.

jjacek

Tak wygladaja obroty...

Piterski

Ta rolka powinna mieć jakąś śrubę blokującą na osi. Talerz jest jaki, szklany?

Na silniku elektrycznym od napędu mogą być gniazdka do potencjometru regulacji obrotów.
W plasticzanym Sony, który kiedyś na forum pokazywałem, były zasłonięte czymś elastycznym, ja gąbka guma i tam ustawiłem obroty bo też były niewłaściwe. Inna sprawa, że co komórka to może się pokazywać inna wartość bezpieczniej jest to zrobić na tarczy stroboskopowej.

Jeśli ramie to ich aluminiowy podstawowy model to lepsza wkładka da lepsze granie, trzeba by tylko sprawdzić jaki teraz jest rezonans tej obecnej i jaka ma masę.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

jjacek

Rolka jest tylko wciskana bez zadnej srubki mocujacej , talerz to jakis plast nie szklo ..

Piterski

Strasznych czasów doczekaliśmy :-(

EmilioE

Cytat: Piterski w Maj 07, 2024, 11:30Strasznych czasów doczekaliśmy :-(
Nie mają wstydu Panie, nie mają...  ;o)
ART Loudspeakers Deco 8 + Audion Sterling KT77, Braun L1030 / Triangle Australe 260 + Bladelius Brage, Pioneer N-70AE, Moon 260Dt, Denafrips Pontus II, HiFiMAN HE-500

frywolny trucht

Spokojnie. To najniższy model firmy, która ma większe ambicje od tych, które sprzedają swoje gramofony w Biedronce. Działa, to działa. Się wykruszy, gibnie- to trudno. Podobne przygody mają DEBUT Pro-Ject.
Zwróccie uwagę na rozstrzał cenowy obu producentów.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

jjacek

Sie gibnie ..igla poleci po plycie :)
Przsluchalem kilka plyt i nie ma skandalu  wszystko dziala  "Pani bedzie zadowolona" .

frywolny trucht

Rega. Model P1 z wkładką Carbon MM- 1650 zł, Rega NAIA z wkładką Aphelion 2- 67500 zł Podaję jako ciekawostkę. Wkładka wygląda na serię ELYS, czyli szlif eliptyczny. Jeśli tak i jak mówisz gra- nic bym nie broił.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

jjacek

Ta wkladka to - Rega Bias II MM-pickup https://www.tele-ha.se/produkt/rega-bias-2  gra znosnie i tak pozostanie . Jesli cos bedzie sie zlego dzialo  to trzeba bedzie pomyslec... zwracam uwage na fakt ze sama wkladka Elis kosztuje  duzo wiecej niz caly ten gramofon a  inne pytanie czy warto inwestowac w taki gramofon.

frywolny trucht

Epileptyk, czyli może byś. Moim zdaniem, gdyby zabawa miała wciągnąć- to wymiana całościowa, układ gramofon-wkładka- pre uważam obecnie za skończony :) Magnetofon. Pamiętam, że ostatnimi modelami jakie były sprzedawane w sklepach były Onkyo. Zabawny moment, gdy obok siebie stały amplitunery kina domowego i decki. Miałem takiego jednokasetowca, prosta maszyna, podstawowa, tania ale chodziła równo, nie zmieniałem jej pasków. Opcja na niski wymiar kary finansowej przy wtopie, ale rozumiem, że ma być Denon?

jjacek

Dzisiaj jest akcja magnetofon...jak wczesniej mowilem wszystko poza wzmacniaczem ..no i gramofonem ma byc Denona... Jest jeszcze akcja - tuner ale to  dluzsza historia.

Pboczek

Ale wymagania, dałeś się dobrze wkręcić.
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805IA + Lehmann Decade + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

jjacek

:) To moj wybor  ja szukam i dobieram  co bedzie odpowiednie  , musi byc oczywiscie  akceptacja  designu no ale ...to czysta przyjemnosc..szukanie sprzetu.  Problemy moga sie zaczac jesli cos zacznie szwankowac... i poleci sakramentalne : "co ty za g... wybrales " tak , ze wszystko musi byc proste i w miare niezawodne. Na dzien dzisiejszy gramofon wydaje sie byc takim "waskim gardlem" tego zestawu.

jjacek

Znalazlem ogloszenie na facebook  kaseciak 3 glowicowy  stan idealny DENON DRM800 . Wygladal calkiem przyzwojcie ale przewijal w jedna strone ledwo  ,ledwo wydajac nieprzyjemny dzwiek i podobnie przy odtwarzaniu . Nie chcial zejsc z ceny ..i szukam dalej.

Spradzilem taki zestawik renowacyjny do tego magnetofonu....
https://www.ebay.com/itm/135029188952?itmmeta=01HXCQ4M8QB3VD71MEQ9518TE7&hash=item1f705de958:g:ig0AAOSwFklmJkWj&itmprp=enc%3AAQAJAAAAwOsC4ToAsH8NDETq2%2FT%2FHpLaAf%2FMJzDwR3GQUDLEGYqkVCZTKw3nyvYJp9bJ4AkaMuT4xd6Bk2jHpOG5nWTMKwLNIS26xGmV%2F8Xf1pLA0bYdtWyZZ9L6Bwyf9y%2FJP8Rb7E4JWqc8CQgImEudP87yUtsvBG7Q9LvKqw14Bzn7A2A5V%2FrDDbdxXBTLHRcB%2FmRZ39Yf1ZjzfAeGm3pXbs6KNkbBZLEhrRpEkVpyyHjjAs%2B06r0Pwl2mx7N%2FOj9DZfdHLg%3D%3D%7Ctkp%3ABk9SR8DEkpfrYw

jjacek

Kolejnym elementem  tego zestawu jest tuner Denona znaleziony na niemieckiej stronie https://www.kleinanzeigen.de/s-audio-hifi/aurich/denon-tu-1500ae/k0c172l3031
Cena z przesylka 52 €.
Szukam kaseciaka...

jjacek

Cytat: Piterski w Maj 07, 2024, 10:11Na silniku elektrycznym od napędu mogą być gniazdka do potencjometru regulacji obrotów.
W plasticzanym Sony, który kiedyś na forum pokazywałem, były zasłonięte czymś elastycznym, ja gąbka guma i tam ustawiłem obroty bo też były niewłaściwe.
Tutaj nie ma zadnej regulacji obrotow. Jesli obroty "plywaja" to znalazlem taki filmik , ktory moze byc pomocny...
https://www.youtube.com/watch?v=e3wK1kw0Fgs&t=12s

wiki

Widzę, że zakupy powoli, powoli dobiegają końca...🙂
Użytkownik docelowy zadowolony, na razie?
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

jjacek

Tego jeszcze nie wiem  . Wstepnie jestem umowiaony  na podlaczenie tego i  ..szkolenie , ale to dopiero poczatek przyszlego tygodnia. 

wiki

Bynajmniej, fajne zajęcie...🙂
Aby tylko było zadowolenie...🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, końcówka mocy (pro audio).
Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz - działka

jjacek

Sprawy ida w dobra strone.. podpiete , testowane jest zadowolenie tyle tylko , ze za glosno gra  i trudne w obsludze ale ..wyglada calkiem  , calkiem :)

jjacek

Wlasnie dotarl SMS-owy czerwony alarm o  tresci : "Gramofon nie kreci"...

Jestem juz po konsultacjach tele. Wyglada na to ze slizga sie plastikowa rolka ktora jest osadzona na silniku. Nie wiem jak to jest fabrycznie rozwiazane czy bylo wklejane czy  tylko ciasno wciskane . ..Probuje znalezc jakas taka rolke metalowa z mocowaniem na srubke z boku  do walka silnikowego , ale nie widze czegos takiego  ..no albo klej. 

Piterski

Jak nie ma regulacji obrotów na silniku (mimo wszystko sądzę że są) to możesz co najwyżej wkleić tę rolkę co już jest lub przewiercić otwór przez rolkę i wałek silnika i dać tam kołeczek z drutu. Zmiana roki nie gwarantuje ci zachowania właściwych obrotów ale to chyba wiesz.

jjacek

Z relacji tele..wynika ze plastikowa roka slizga sie na walku silnika  . W tym  gramofonie ,jak wczesniej pisalem , nie ma mozliwosci regulacji obrotow . Jezeli obroty nie sa stabilne to konieczna jest wymiana kondensatora 0.22 uF na plytce pcb. Dla swietego spokoju juz zamowilem i dokonam wymiany.