SHARP SM-1122 szumi

Zaczęty przez tomcio, Lipiec 01, 2024, 11:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomcio

Hejka,
Pacjent to SHARP SM-1122.
Problemem jest szum w jednym kanale.
Jeśli się delikatnie stuknie w płytkę to szum znika lub pojawia się ponownie.
Ewentualne zimne luty usunąłem.
Poniżej wklejam fragment schematu. Na bazie tranzystora Q115 mam -20 V i mam zagwozdkę. Nie jestem pewien czy na schemacie nie ma przypadkiem błędu czy coś padło. Napięcie na Q114 są OK.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

EDIT
Udało mi się dołączyć fragment schematu w postaci załącznika. Nie umiem wkleić obrazka :)

Bacek

Potencjometr, ew jakiekolwiek (np regulacja prądu) są na płytce w którą stukasz? Jak jesteś pewny lutów to może tam na ścieżce potencjometru coś nie kontaktuje. Na start można spróbować przeczyścić. 

tomcio

Dzięki za podpowiedź ale to na pewno nie potencjometr czy inny regulator.
To jest wzmacniacz na STK043 i właśnie ten układ podejrzewam. 
Tylko czy na bazie tranzystora Q115 faktycznie powinno być 20 V czy to jednak błąd na schemacie.
Wzmacniacz gra chyba normalnie gdy nie szumi. Napięcie stałe na zaciskach głośnikowych to 2 mV bez względu na to czy szumi czy nie.

YanCo

Właśnie, kilka dni temu zawitał na mój "warsztat" wzmacniacz z wysokiej norweskiej półki, z wyłażącymi samoczynnie z lutów kablami i nogami elementów. W punkcie zostaje tylko mały otworek po drucie.
Owy wzmacniacz ma 30 lat, był naprawiany kilka razy u różnych fachowców, ale żaden nie dojrzał zimnych lutów, a musiały tam być od wielu lat, sczerniała cyna i nogi elementów, sądząc po ich wyglądzie fabryczny oryginał.
    Po usunięciu tych najbardziej rzucających się w oczy, włączyłem go i nadal coś się złego działo, ale już się z nim nie bawiłem i wymieniłem cynę wszędzie gdzie możliwe i niemożliwe. Wzmacniacz wrócił do żywych i całkiem sprawnych prawie "audiofilskich" maszyn, a nie wymieniłem ani jednej części.
 Także tomcio wymień cynę wszędzie gdzie tylko można i będziesz miał maszynę na lata.

tomcio

Odessałem cynę i polutowałem wszystkie elementy. Może ze 2-3 punkty pominąłem ale raczej nie tu leży problem :)