Nowinki ze świata cyfry.

Zaczęty przez frywolny trucht, Luty 05, 2025, 13:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

"Japoński gigant elektroniczny Sony ogłosił, że w lutym ostatecznie zaprzestanie produkcji nagrywalnych dysków Blu-ray. Sony potwierdziło już w lipcu 2024 r., że niektóre warianty Blu-ray na rynek konsumencki nie będą już produkowane - w tym nagrywalne dyski o pojemności 25 GB, 50 GB, 100 GB i 128 GB. W ślad za tym ogłoszono, że w przyszłości nie będą już produkowane wersje wielokrotnego zapisu tych nośników danych, a także minidyski, dyski MD i kasety MiniDV."

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Niby czas zmieniarek minął, a może nie?

Cena: 2259 zł
Odtwarzanie płyt audio:
CD-Audio, CD-R/RW
Sposób umieszczania płyt:
zmieniacz szufladowy
Obsługiwane formaty audio:
FLAC, MP3, AAC, WAV, WMA
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Jeśli zmieniarki płyt CD wrócą do samochodów, to uznam, że świat kompletnie zwariował. Komu potrzebna jakakolwiek zmieniarka w dobie spotifajów?

Pboczek

Cytat: frywolny trucht w Luty 25, 2025, 11:26to uznam, że świat kompletnie zwariował.

Jak można by mieć co do tego wątpliwości, nie wiem?
Focal MiniUtopia + Line Magnetic 805+ PreMcGennett + Oracle Delphi MKI + SME 3009II + Goldring Elite

tomcio

Cytat: frywolny trucht w Luty 25, 2025, 11:26Jeśli zmieniarki płyt CD wrócą do samochodów, to uznam, że świat kompletnie zwariował. Komu potrzebna jakakolwiek zmieniarka w dobie spotifajów?
A kiedy ostatni raz wyjechałeś za miasto bo o wyjazd za granicę nie pytam ?? :)
Jedziesz sobie auto(wyrób podobny)stradą lasem, borem, górą czy doliną i uja a nie spotifaja masz.... :)

frywolny trucht

Serwisy streamingowe, w których wykupiło się abonament, pozwalają ściągnąć materiał, który chce się słuchać ( muzyka, podcast), oglądać ( filmy) lub mieszać ( poniżej na przykładzie spotify).
Samochody, które mają kartę e-SIM i zintegrowany system infotainment pewnie na terenie Europy mogą sobie oglądać, słuchać on line. Ja tak jeszcze nie mam. Jestem uzależniony od abonamentu w telefonie.

frywolny trucht

Piterski

Jakoś Arku nie widzę na sewisach typu Disney+, Prime itp możliwości pobrania filmu.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

frywolny trucht

Dotąd korzystałem tylko z off line Netflixa, ale Prime też ma:

frywolny trucht

Disney+ ma tak: https://help.disneyplus.com/pl/article/disneyplus-downloads Też nie używałem.
MAX:

Piterski

No to muszę to sprawdzić, może czegoś nie zauważyłem choć jestem pewien, że tego znaczka nie ma.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.

frywolny trucht

Część streamingów nie lubi Windowsa. Windows wg nich to zło. Chyba za łatwo umożliwia piracenie.

Piterski

Arek ten symbol pojawia się jak się loguje na komputerze ale dotyczy możliwości pobrania instalatora programu "Prime Video for Windows", a pobrania pliku z filmem. Nie próbowałem tego dalej instalować.

Ogólna ocena przy tym na poziomie 3.8 też do tego nie zachęca.

dyletant

Nie tylko filmy na taśmie filmowej ulegają degradacji.

Jeśli ktoś ma jakąś kolekcje DVD może warto pomyśleć o przegraniu na 'vinyl'😉.

Dvd degradacja

dyletant

Pomimo schyłku formatów wszelkiego rodzaju nośników video na rzecz streamingu Sony wypuszcza ostatnie tchnienie - odtwarzacz blu-ray UBP-x700/k .

Z ciekawostek odtwarza także SACD ... Niestety tylko po HDMI OuT. Przez coax jest konwersja na PCM.

Niemniej dla kogoś kto by szukał nowego odtwarzacza dla biblioteki video będzie to ciekawa propozycja z małym 'audiofilskim' dodatkiem.

wiki

Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

dyletant

Jeszcze bez-cenny ale ponoć ma być droższy od obecnego modelu o jakieś 25% czyli w okolicy 1.5k PLN.

wiki

Ten odtwarzacz potrzebuje zewnętrznego zasilacza 12V...
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz