Tentogra WOWO -recenzja

Zaczęty przez miniabyr, Kwiecień 06, 2025, 10:03

Poprzedni wątek - Następny wątek

wiki

Ostatnio będąc w Łodzi, odbierając transformatory od producenta ,,nadziałem" się na półce na Tentogra WOWO...🙂
Niestety nic nie posłuchałem bo skrzynki do kolumn dopiero co wróciły od stolarza, głośniki leżały obok i nie było nośnika dźwięku jaki by mógł zagrać...☹️
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

miniabyr

Wiktor a jak Tobie ten projekt gramofonu się podobał. Ja nie widząc go na żywo i oceniając tylko po zdjęciach, nie zainteresowałbym się nim. Ale kiedy go zobaczyłem na żywo, z zainstalowanymi ramionami, dodatkowo wydobywał się z niego dźwięk ( to zawsze do weryfikacji w warunkach domowych) to moja optyka się zmieniła. Ja ten gramofon obserwowałem od momentu powstania. I tak się złożyło, że postanowiłem napisać coś o nim .... a resztę już znacie.
Doszedłem też do wniosku, że nie będę utrzymywać 2 gramofonów i Garrard opuszcza mój audio- chlewik.
A zapomniałem. Mam przecież trzeci gramofon! Jednak do dnia dzisiejszego nie wiem, kiedy i czy dostanę go z powrotem. Mówię o gramofonie Zontek. Nie chce mi się o tym pisać, bo sprawa jest bardzo dla mnie drażliwa i wqrwiająca. Na dodatek uważam, że był to najlepiej brzmiący gramofon jaki miałem. 
Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

frywolny trucht

Powcurwiam cię ;) Oddałeś do autoryzowanego serwisu i nie wraca? To wpisy Tomfona jadące po sterowniku Zontka muszą ci nieźle orać psychę, aż dziw, że się nie przyłączyłeś do jazdy.

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

miniabyr

Z moim gramofonem Zontek jest inna historia i tak na prawdę mam w dupsku ten sterownik. Ja grałem bez tego sterownika i tylko na chwilę wylądował on w moim gramofonie. Ja po prostu nie mam tego gramofonu, chociaż jestem jego właścicielem. Już nie mogę słuchać wyjaśnień, bo mi się ulewa. 
Audiofil to specyficzny człek. Jak mu powiesz, że żona się puszcza, a córka to już lepiej nie wspominać - przytaknie. Ale kiedy mu powiesz, że jego sprzęt ciut chu.owo gra- nóż w plecy.

TomFon2017

Mnie też się ulewa bo mój upór jest niczym przy Waszym uporze, by za wszelką cenę  udowodnić mi, że to co widziałem na mierniku obrotów podczas testu trzech gramofonów to NIEPRAWDA - gramofon nie taki - miernik bez atestu... itd itp - OK niech tak będzie, a każdy z nas niech będzie usatysfakcjonowany tym w co wierzy lub WIDZI !!! A jak  już pisałem wiara ma czynić cuda lecz jak pokazuję od ponad 2000 lat niestety ich nie czyni.
Dodam, że Ci którzy produkują topowe gramofony też z wykształceniem sroce spod ogona nie wypadli, a co chwilę wypuszczają lepsze ich wersje - nie wiem czy z powodu kasy czy nabywanej wiedzy na podstawie testów tego co zaprojektowali, a co po jakimś czasie wydało im się gówniane ?!
Więc zapytam - jak mają się do tych poprawek właściciele takowego sprzętu, którzy co parę miesięcy są informowani, że kupili za ciężki szmal coś co po chwili niby jest lepsze, bo to poprzednie, chwalone przez nich pod niebiosa, jest do de..!!! - jak sugeruje producent, który po raz setny poprawił to co miało być doskonałe:)
Nie mówię o wyglądzie bo to zrozumiałe.
REVOX C221 CD PLAYER...DAT SONY PCM-2700...DAT SONY DTC 60ES...TAPE RECORDER REVOX PR99 MKIII...Headphone Amplifier CanAmp...Słuchawki AKG K400 i AKG K601...monitory bliskiego pola TAPCOS5...PRO9TL Domestic Monitor by Chris Rogers

wiki

Cytat: miniabyr w Maj 17, 2025, 09:12Wiktor a jak Tobie ten projekt gramofonu się podobał. Ja nie widząc go na żywo i oceniając tylko po zdjęciach, nie zainteresowałbym się nim. Ale kiedy go zobaczyłem na żywo, z zainstalowanymi ramionami, dodatkowo wydobywał się z niego dźwięk ( to zawsze do weryfikacji w warunkach domowych) to moja optyka się zmieniła. Ja ten gramofon obserwowałem od momentu powstania. I tak się złożyło, że postanowiłem napisać coś o nim .... a resztę już znacie.
Tentogra Wowo
Bardzo żałuję, że nie było możliwości posłuchania...☹️

Ogólnie bardzo podobał mi się ten gramofon na Twoich zdjęciach.
W rzeczywistości jest jakby trochę mniejszy. Prezentuje się dobrze i podoba mi się nadal.
Wykończeniowo i konstrukcyjnie , można powiedzieć, że zapiera dech.

Ale jak to bywa z gustami... mnie niekoniecznie się podoba ta ,,zebra", zwłaszcza w tej kolorystyce. Moim zdaniem na zdjęciach trochę lepiej to wygląda, w rzeczywistości słabiej.
To takie moje własne odczucia...

To tyle co mogę powiedzieć o wyglądzie...

miniabyr

Wiktor dzięki za opinię. Jakieś "koło" zakręciłem z tymi gramofonami. Jednak współczesne konstrukcje mają swoje zalety. Garrard jest boski i ma swoje mocne strony. Trzeba tylko pamiętać, że kiedy został zaprojektowany, to melomani z lat 50/60 nie używali tak ostrych szlifów igieł. Obecnie, przy tych współczesnych rakietach do drapania czarnego placka. to przekłada się na konieczność odseparowania wszystkiego od wszystkiego. I WoWo spełnia te wyśrubowane kryteria- jak dla mnie oczywiście!-)

wiki

To tylko recenzja wyglądu...

Może kiedyś posłucham na żywo...