Transformer Line Controller Luxman AT-3000 czyli TVC by Luxman

Zaczęty przez wiki, Czerwiec 05, 2025, 23:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

YanCo

Według mojej wiedzy, układ musimy rozpatrywać z rezystorem połączonym równolegle z trafem.
W gnieździe symetrycznym XLR "1" jest zawsze masą, "2" z "3" może się dowolnie zmieniać, ale "1" jest zawsze masą.
W tym układzie masa wejścia połączona jest z "1" XLR tylko w pozycji "direct" i tu wejście jest w pełni RCA, natomiast dla pozostałych pozycji, wejścia są qwazi symetryczne.
Teoretycznie rezystory wejścia powinny mieć jednakową wartość np. 47kR lub 100kR (wartość, w granicach rozsądku, dowolna), tak samo rezystory wyjścia powinny mieć jednakową wartość.
Spróbuj sobie rozrysować ten układ z jednym wejściem, wyjściem i bez regulacji.

wiki

Kiedyś dawno temu natknąłem się w Internecie na porównywanie różnej klasy TVC.
To było jeszcze wcześniej niż posłuchałem Viniusa.
Bardzo mi się wtedy spodobał ten Luxman AT-3000.
Nawet ostatnio znalazłem ten ranking.
Kilka urządzeń uzyskało max, czyli 9 punktów.
Z opisów jednak wynikało, że Luxman jest ciut słabszy od tych pozostałych co uzyskały też 9 punktów.
Ceny tych innych 9 to już kosmos.
Więc pomyślałem sobie, a może by Luxman?
Jak poszukałem to jednak drogo...

Trochę czasu już minęło, ja zrobiłem sobie trochę oszczędności i trafił się nagle z ceną akceptowaną przez mój portfel.
A ranking zamieszczam, może się komuś przyda...🙂
Kolumny JBL, transport, przetwornik, TVC, końcówka mocy (pro audio).
Działka: JVC sx3, Kenwood Model 600, Sony 501, Lite przedwzmacniacz

wiki

Luxman AT-3000

Nie mam już swojego TVC.
Więc jak napisać jak gra Luxman?
Nie ma porównania...
Rozjechały się urządzenia czasowo...
Bo to był bardzo dziwny przypadek, że tego Luxmana kupiłem...🙂

Zanim kupiłem Luxmana grałem prosto z przetwornika na końcówkę mocy TOA P300D. Ma ona na wejściach potencjometry. Starej dobrej klasy Alpsy. Można zerknąć do wątku o TOA, zdjęcia są umieszczone jak taki Alps stary wyglada.

A jak przyjechał Luxman to wpiąłem go do tego systemu i potencjometry w końcówce pojechały na maxa, co oznacza , że pomijamy całkowicie potencjometr.

Jakby nie było, nie raz już, w różnych systemach porównywałem potencjometr kontra TVC.
Łatwe porównanie, bo raz potencjometr na maksa (co w rzeczywistości znaczy to jakby nie było potencjometru) i regulacja głośności przez TVC. Raz TVC na maksa (co oznacza jakby nie było TVC) i regulacja głośności poprzez potencjometr.
Bardzo szybko pozostaje w konfiguracji gdzie TVC robi za regulację głośności....🙂

I tak też zrobiłem teraz w moim systemie...

TVC górą, oj górą!
Ta naturalność dźwięków instrumentów.
Ta swoboda grania.
Te oklaski coraz bliżej naturalności.
Wszystko się otwiera, wybrzmienia, dokładność, cichość gdy trzeba.
No i ta sprężystość basu. Wiecie jak to jest, słuchacie i ciągle gdzieś coś się snuje, nijak to ma się do rzeczywistych dźwięków z koncertu...
A tu, proszę, jest! Tak samo się gra i wybrzmiewa...
Wokale kobiece jak już urzekały... to teraz aż zapiera dech...
Albo przestery gitarowe... jakbyśmy słuchali tego na starych dobrych piecykach lampowych Marshalla... znaczy się jest to mięcho...

Ps. To wszystko brzmi tak na tym Luxmanie...
Ale kiedyś porównam do mojego dawnego TVC i wtedy napiszę, który lepszy...

Ps2. Ogólnie nie rozumiem dlaczego TVC lub AVC gdzieś się zapodziały w strefach wysokiego audio. Może dlatego, że są tanią konkurencją do wybitnych przedwzmacniaczy hi-end? Wystarczy poszperać/poczytać trochę w internecie z jakich wypaśnych przedwzmacniaczy użytkownicy przeszli na TVC... Zresztą mój zmodyfikowany na maksa przedwzmacniacz lampowy też leży prawie bezużyteczny...

wiki

wiki

Bynajmniej Garaż nigdy tak u mnie jeszcze nie zagrał...!

Piękne brzmienie...🙂

cortes

Reasumując mała rzecz (mając na uwadze gabaryty) a cieszy.

wiki