Projektor ThundealTD80 Pro

Zaczęty przez frywolny trucht, Listopad 17, 2025, 18:04

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Ważne, aby brać ten z dopiskiem PRO. Najprościej poznać go po "grubej móżce" Wcześniejsza wersja bez PRO ma nóżkę płaskownik.

Ogólnie dobrze żyje mi się z projektorami, mam ich trzy firmy XGimi. One są wersji przenosnej, mają swoje akumulatory i można zabrać w plener. Najstarszy Mo Go Pro po 5 latach intensywnej eksploatacji zaczyna niedomagać, bateria mu już zupełnie skończyła i chodzi tylko na prąd. Zacząłem się za czymś rozglądać. Czymś tanim, żeby nie było żal jak dziewczyny zabiorą na fitnesa i im spadnie :)

No i znalazłem. Dałem za niego 360 zł, teraz jest ciut droższy. Niestety tylko na prąd, ale ma być sporo jaśniejszy od Mo Go Pro. Do zakupu przekonał mnie ten pan:

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Na stronie producenta jest tylko ta wcześniejsza wersja z chudą nóżką :)
https://thundeal.net/products/thundeal-4k-full-hd-projector-fhd-td80w-android-wifi-3d-home-theater-td80-portable-beam-projector-meeting-video-movie-pk-hy320

Projektor przed chwilą do mnie przybył. Jest zimno, więc muszę mu dać czas, żeby doszedł do siebie w warunkach domowych.

Tasiemka na ostatnim zdjęciu ma służyć do noszenia projektora na ramieniu. Nie wiem po co, skoro nie ma akumulatora.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

.

frywolny trucht

Spokojnie, to prosecco bez prądu :) Pierwsze zdjęcie u każdego, kto ogarnia podstawy fizyki musi rodzić się pytanie czy projektor się nie przewróci. Jakoś tam stoi, ale jak się trąci, albo na miękkiej powierzchni ( łóżko) poleci na ryj jak nic. Głośność wentylatora. Na początku, podczas inicjacji systemu chodzi jak odkurzacz, później się uspokaja, choć czasem i tak wchodzi na wysokie obroty. Na tych spokojnych jest na tyle głośny, że nie powinien stać w okolicach głowy, a im ciszej oglądamy film, tym dalej. Na drugim zdjęciu wściekła czerwona dioda trybu standby. W całym pokoju daje poświatę. Oczywiście, można zakleić, ale takich irytujących detali ten projektor parę ma.

Z zalet? Całkiem jasny obraz, rozdzielczość Full HD i to będzie na dziś chyba najtańszy projektor z taką rozdzielczością. Pełna korekcja trapezu. Czyli projektor nie dość, że może stać za wysoko/ nisko na wprost wyświetlanego obrazu, to może być przesunięty w bok i da się to skorygować. Na minus ręczna korekcja ostrości obrazu. XGIMI przyzwyczaja do automatycznej, jest dużo cichszy, menu jest pełne, nie tak wykastrowane jak w tym budżetowcu. Jest tłumaczenie menu na język polski, ale niektóre słowa dobrane śmiesznie i nie wiem czy to wada, czy zaleta. Wbiłem sobie menu w języku angielskim.

Acha, wczoraj w nocy, gdy projektor był 3m od ściany, obraz wydawał się nieco przepalony, przejaskrawiony, ale być może w dzień czy z większej odległości będzie lepiej. Brak możliwości korekcji parametrów obrazu typu kontrast, barwa...

Rozumiem, że okazja cenowa, ale moje rozpasane dupsko cierpi w takich momentach.

frywolny trucht

Obraz niżej pochodzi z Thundeal, wyżej z XGIMI Halo+. Różnica w cenie zakupu duża, różnica w jakości obrazu również. Na pierwszym zdjęciu prosze zwrócić uwagę na jakośc, jasność wyświetlania logo stacji. To obszar gdzie obraz nie nachodzi się na obraz. Od razu widać różnicę.

frywolny trucht

Tu Full HD i tu Full HD, a na Thundeal-u buźka Piaseckiego wygląda jakby była namalowana akwarelkami. To sprowadza projektor do funkcji: coś wyświetla, coś widać. Bez oczekiwań i ambicji względem obrazu. Wtedy jest OK, projektor może się sprawdzić.

p.s. Jeszcze coś słychać. Mowa jest całkiem wyraźna. Zapomnieć trzeba jednak o jakichkolwiek fajerwerkach podczas oglądania filmów, teledysków. Głośniki  w XGIMI są sygnowane przez Harman Kardon i... też przepaść dzieli te projektory.

p.s.2-  360 zł za coś słychać i coś widać nie jest najgorszą ceną, ale mnie jakoś ta okazja dupy nie urywa. Podobają mi się ochy i achy po internetach jaki ten projektor jest zayebisty :)
Cena XGIMI wypływa w zupełnie niespodziewanych miejscach. Czyli nie tylko obraz, dźwięk, menu ale też pilot. XGIMI ma pilota na BT co oznacza, że można go sobie trzymać tu i tam i działa. Spora przewaga w komforcie użytkowania w porównaniu z komunikacją na podczerwień. Tundeal ma podczerwień. No i nie zapominajmy, że XGIMI może chodzić na baterii. Zabieramy do ogrodu, rozwieszamy prześcieradło i oglądamy wczorajszą żenadę Polska- Malta w ramach eliminacji do mistrzostw świata :)

frywolny trucht

A może to wcale nie jest okazja, a aliexpressowy skok na kasę? Na pudełku, w instrukcji brak danych technicznych. Wydumki recenzentów na YT i sprzedawców należy traktować jako wydumki. Każdy plecie co uważa, gdzieś podejrzał, a to wcale prawdą być nie musi. Tymczasem jedynym miejscem gdzie jest mowa o Full HD czyli rozdzielczości 1920 x 1080 pix jest naklejeczka na froncie projektora. Ale przecież czym innym jest rozdzielczość tzw natywna, a czym innym rozdzielczość interpolowana. Moim zdaniem natywna rozdzielczość tego projektora- tak po jakości obrazu- jest HD czyli 1280 x 720 pix, a dalej to on sobie udaje i udawać może, że ma i 4K i 8K. Wyobraźnia nie zna granic.

W takim razie zamiast jednego z najtańszych, a może najtańszego Full HD mamy jeden z najdroższych na Aliexpress projektor HD.

frywolny trucht

Menu projektora. Gdzieś spotkałem się z informacją, że zawiera zakładkę z profilami obrazu. Mój z pewnością nie, a oprogramowanie aktualne.

frywolny trucht

Jest też w paru miejscach info, że to Android 13. Jeśli tak, to jakiś mocno wykastrowany, nawet nie można ( lub nie umiem) wyciągnąć ulubionych aplikacji typu HBO, żeby była na wierzchu i usunąć domyślnie poinstalowanego gunwa, które zagraca. Każde kliknięcie przyciskiem pilota mówi ci: ale czego oczekujesz?

W bonusie miła dla oka strona główna i prognoza pogody :)

frywolny trucht

TVN Turbo, odcinek programu oglądany poprzez platformę HBO. Czyli wyjściowo szału nie ma, ale projektor robi z tego piracką kopię filmu RAMBO na kasecie VHS przegranej 15 raz z magnetowidu na magnetowid. Dramat. Czyli tak ujowy obraz widziałem w okolicach 1987 roku.

frywolny trucht

Czas na moje podsumowanie. To moje prywatne odczucie, każdy może mieć inne.

GÓWNO STRASZNE.

frywolny trucht

To samo pomieszczenie, ten sam czas i warunki ( odsłonięte zasłony) XGIMI Halo+ robi to tak: