TANGZU WAN ER SG Jade

Zaczęty przez frywolny trucht, Listopad 20, 2025, 11:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Właśnie przyszły. Założyłem na uszy i nie dość, że wyglądają, to i grają. Hektary muzyki, dynamika. IEM znowu demolują TWS. Czyli monitory przewodowe demolują słuchawki prawdziwie bezprzewodowe. Szczególnie gdy wziąć pod uwagę cenę. Muszę się tylko pobawić większymi gumkami, bo mi się wysuwają z ucha, no i dać im czas, żeby rozruszały membrany, ale początek wielce obiecujący.

AI: "Marka Tangzu (wcześniej znana jako Tforce) istnieje od co najmniej końca 2022 roku, a oficjalnie dołączyła do platformy X (dawniej Twitter) w marcu 2023 roku.
Pierwsze wzmianki i recenzje ich produktów, takich jak popularne słuchawki Wan'er SG, pojawiły się w grudniu 2022 roku, co sugeruje, że działalność rozpoczęli pod koniec tamtego roku lub na początku 2023 roku.
Marka Tangzu, czerpiąc inspirację z bogatej chińskiej dynastii Tang, skupia się na tworzeniu wysokiej jakości słuchawek dousznych (IEM)"

[wulgaryzm] i jak my z naszymi markami audio teraz wyglądamy?
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

Marian, tu jest jakby luksusowo.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

.

frywolny trucht

Dużo gumek, dużo i wcale nie chodzi tylko o średnicę, ale też o kształt. Są mniej pękate i bardziej pękate, oraz takie, które bardziej lub mniej oddalają głośnik od narządu słuchu. Ktoś ma tu ewidentnie pojęcie o tym co robi. Gumki mają realny wpływ na dźwięk. Nie wiem czy to widać na zdjęciu, ale obecnie założone oddalają głośnik bardziej niże te, które były fabrycznie założone. Do tego sprzedawca dorzucił mi jeszcze dodatkowy woreczek gumek :) Założywszy szare z czerwonym środkiem delektuję się detalicznością i potęgą przekazu. Miazga, to jest zwyczajnie miazga.

Uwaga, słuchawki posiadają złącze 2 PIN, ale o większej średnicy niż używa firma KZ. To może rodzić problemy przy ewentualnej żonglerce akcesoriami.

frywolny trucht

Już zapomniałem jak to jest mieć słuchawki przewodowe, a jeszcze ten przewód plecionka jest wyjątkowy wredny, mała średnica, szoruje po skórze w okolicach ucha jak papier ścierny. Wyjątkowo lubi się splątać, normalnie jakby szukał okazji. Do wymiany.

frywolny trucht

Słuchawki doczekały następcy. Tzw 2 generacja. Nadal pojedynczy, szerokopasmowy przetwornik dynamiczny obsługuje słuchawkę. Producent oferuje dziś oba modele i są one w niemal identycznej cenie. Ciekawe.
Nowe sobie grają i za parę godzin je porównam. Cóż tu takiego zaszło. Producent twierdzi, że:

frywolny trucht

Osobiście nie jestem pewny co do zmian na lepsze. Z przewodem się nie dogadałem, słuchawki źle siedziały w uchu, wymieniłem na inny. To samo gumki. Też dobrałem innego producenta i od razu lepiej. Dziwne. Na pewno zmieniła się długość dyfuzora ( nozzle) i zastosowano teraz ukryte gniazda sygnałowe 2 PIN.

Nie potrafię pojąć dlaczego Chińczycy z takim upodobaniem łączą sprzęt audio z jakimiś kreskówkowymi wojowniczkami.

frywolny trucht

Stare ( zielone) i nowe ( czarne). Gdyby chcieć kręcić szyderę, to w zasadzie sama zmiana długości dyfuzora dałaby inny dźwięk. W Moondrop Kadenz mamy trzy długości. Między najkrótszym i najdłuższym jest może 2mm, a tu jakby nigdy nic przywalili więcej. Ale rozumiem, że trudno promować nowe słuchawki, lepsze te- hasłem: skróciliśmy rurę  diabełek

frywolny trucht

Druga generacja nieco przesunęła ciężar przekazu ku górze. Można powiedzieć, że teraz one są bardziej w stylu IEM. Jedynki są równiejsze, w pierwszym momencie wydają się spokojniejsze, w drugim kulturalniejsze.
Jak dla mnie jedynki na dłużej lepsze, ale rozumiem, że w pierwszej chwili dwójki są efektowniejsze i będą pierwszym wyborem.

Nie opisywałem tu za dużo wrażeń ze słuchania pierwszej generacji. Tej w kolorze jadeitu. Pamiętam, że zrobiły na mnie spore wrażenie naturalnością przekazu. One miały wtedy fabryczne gumki, później je wymieniłem na TRI CLARION, które dodały tonów wysokich. Większa średnica otworu, krótszy odcinek tunelu i to dawało mniej stłumione tony wysokie. Tak czy tak było fajnie i słuchawki należały i należą do moich ulubionych za stówkę. Za naturalność. Nie za wyczynowość. W wyczynowości brylują tanie KZ Acoustics. Druga generacja skierowała się w ich stronę. Niepotrzebnie. Z mojego punktu widzenia bardziej jakieś były jedynki, a dwójki giną w tłumie typowej charakterystyki monitorów IEM, a do najlepszych dużo brakuje.

Poszukam jeszcze starych gumek, ciekawe jak wtedy obie pary zagrają.

frywolny trucht

Trochę się zagubiłem, bo dość szybko po zakupie podłączyłem je do bezprzewodowych zestawów BT firmy KZ i na szybko skompletowałem dwa takie same przewody i gumki, żeby łatwo porównać pierwszą generację do drugiej. Ale teraz znalazłem bardziej podobny do fabrycznie nałożonych gumek. Mają takie charakterystyczne karbowanie u wylotu. Chyba właśnie KZ lubi je stosować. Do tego przewód- ten konkretny- z wtykiem 4,4mm i jest ogień. I grzmotnie i cyknie, poczaruje średnicą i nie szczypie się w tańcu ( dynamika). Baaaardzo dobre słuchawki, tylko teraz muszę identyczny przewód i gumki znaleźć do drugiej generacji słuchawek, by wprost porównać.