słuchawki KZ AS24 PRO

Zaczęty przez frywolny trucht, Listopad 25, 2025, 13:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

To teraz tak nieco grubiej finansowo. Nieco.

Ze strony producenta: "Niezwykłe i ekskluzywne wydanie—największe w 2024 roku—zawierające 24 premium zrównoważone przetworniki armaturowe drivers. KZ AS24 Pro ustanawia nowy standard dla monitorów dousznych, oferując niezrównaną klarowność dźwięku i definicję, jednocześnie zachowując mistrzowski design, któremu ufają muzycy na całym świecie. Monitorowanie na scenie zdefiniowane na nowo."

Mam wersję bez suwaczków do korekcji dźwięku.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

W tym momencie trzeba się zaprzyjaźnić z nową technologią przetwarzania dzwięku. Ten model ma 24 tzw armatur, czyli po 12 sztuk na słuchawkę. Co to w ogóle jest?

"Przetworniki armaturowe z zewnątrz mają zwykle postać małego pudełka z ujściem, przez które wydostaje się dźwięk. W środku znajdują się odpowiednio ukształtowane komory, a także magnesy stałe i ruchoma kotwica z nawiniętą cewką. Kotwica znajduje się w polu magnetycznym magnesu. Kiedy przez uzwojenie cewki nie płynie żaden prąd kotwica znajduje się w stabilnej, czyli inaczej mówiąc zrównoważonej pozycji - właśnie stąd pochodzi angielska nazwa balanced armature. Kiedy przez cewkę przepuścimy sygnał audio kotwica zacznie drgać zgodnie z sygnałem. Kotwica jest trwale, na sztywno połączona przy pomocy elementu w formie pręta z bardzo sztywną membraną, która generuje dźwięk. Dźwięk ten wydobywa się na zewnątrz przez uformowane ujście komory z membraną."

https://www.hifi.pl/porady/sluchawki-przetworniki.php

ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

Ja to rozumiem tak, że zamiast głośnika dynamicznego na zwyczajnym zawiasie, odpowiedzialnym za całość przekazu dostajemy coś w rodzaju Katiuszy, gdzie każda cela jest odpowiedzialna osobno za jakąś częstotliwość. Dziwne, ale nie zajmuje to więcej miejsca niż zwykły głośnik, a ma dawać precyzyjny dźwięk jako całość.

W każdym razie świadomość, że słuchawka ma 12 głośniczków, żeby nam zrobić dobrze, nieco onieśmiela :)

AS24 ma założoną piankę zamiast gumki i jak dla mnie to wcale nie gra. Nie lubię pianek, na szczęście zapasowe gumki są w woreczku i jedziemy. Na zdjęciach porównawczych występują planary firmy KZ. Są mniejsze.

frywolny trucht

Sonata ma nadźgane 28 BA, czyli po 14 na słuchawkę. Po dwa więcej na słuchawkę. Ceny na Aliexpress z dostawą to ok. 370 zł- Sonata bez suwaczków, 400 zł z suwaczkami, AS24 PRO odpowiednio 315 zł i 370 zł

frywolny trucht

Z tymi słuchawkami mam problem, żeby się dogadać. Myślę, że ich konstrukcja jest przefajnowana.  Body jest duże i ciężkie, chyba za długa tuba na którą się zakłada gumkę jest w moim uchu w zasadzie jedynym miejscem podparcia słuchawki, body wisi w powietrzu, co oznacza, że ciągle słuchawki wwiercam w ucho, żeby jakiś bas wydobyć. On jest, jak się wwierci słuchawkę. Kombinacje z gumkami o różnych średnicach, długościach, od różnych producentów, do różnych słuchawek niewiele wnoszą. Sytuacji nie ułatwiają przewody. W tym przypadku najlepsze byłbyby jakieś liche, cieniutkie, elastyczne. Przede wszystkim lekkie, żeby nie dokładały się do wypychania słuchawki z ucha. Słuchawka nie wypadnie, ale ewidentnie lubi być za płytko.

Może to tylko kwestia budowy moich uszu, ale trochę słabo, że jeden z najwyższych modeli nie bardzo ma jak pokazać jak gra, bo siedzi w uchu gorzej niż taniutkie modele tej firmy.

Słuchawki wydają się jednak bardzo stacjonarne. Leżymy i najlepiej nie oddychamy  diabełek

frywolny trucht

Słuchawki KZ. Ta z lewej dobrze się podpiera w małżowinie, ta z prawej ( AS24) wisi. Trzeba ją wbić młotkiem w mózg, żeby body się oparło w małżowinie. Mojej małżowinie. Półprzeźroczysta obudowa AS24 pokazuje część baterii przetworników armaturowych.

frywolny trucht

A tutaj dwa różne przewody w części gdzie są sztywniutkie i zawijają się za małżowiną  mając stabilizować słuchawkę w uchu. Ten zielony słabo stabilizuje, bo jest ciężki i niby sztywny więc dobrze, ale nadaje tym konkretnym słuchawkom pozycję w uchu nieoptymalną. Czy widać jak ustawia słuchawkę gniazdo 2 PIN? To jest różnica 90 stopni. Słuchawka będzie zupełnie inaczej pracować w uchu na tych przewodach.

Kombinacja tych trzech składowych ma istotny wpływ na ułożenie słuchawki w uchu, a więc i dźwięk. Czy najlepiej poprzestać na przewodach fabrycznych? Otóż nie, choćby ze względu, że mamy róże geometrie małżowin.

frywolny trucht

Cytat: frywolny trucht w Grudzień 17, 2025, 03:21Z tymi słuchawkami mam problem, żeby się dogadać. Myślę, że ich konstrukcja jest przefajnowana.  Body jest duże i ciężkie, chyba za długa tuba na którą się zakłada gumkę jest w moim uchu w zasadzie jedynym miejscem podparcia słuchawki, body wisi w powietrzu, co oznacza, że ciągle słuchawki wwiercam w ucho, żeby jakiś bas wydobyć.

Czas leci, żonglerka gumkami trwa, doszły przejściówki zwiększające opasanie przewodu wokół ucha, co ma poprawić stabilność słuchawki w uchu i nic.

Wrażenie niedopasowania do ucha pogłębia płaski, przesunięty ku górnym rejestrom dźwięk. One zwyczajnie grają wtedy słabo. Może jest w tym jakiś konstrukcyjny zamysł, żeby słuchawki IEM pałowały tony wysokie, średnice, a najbardziej pogranicze tych pasm? Nie wiem. Uczucie wpychania w ucho kobyły pogłębia dyskomfort.

Wszystko zmierza ku myśli, że ewidentnie szkoda kasy. Słuchawki KBear KB02 za nieco ponad stówkę grają o wiele, wiele lepiej. Jeszcze tańsze TANGZU WAN ER SG Jade zresztą też.

frywolny trucht

Takie przejściówki:

frywolny trucht

No dobrze. Zaistniały nowe okoliczności jak nowe przewody, nowy adapter BT firmy KBear, który ma inną geometrię uchwytu ucha. Dużo też sztywniejszą jak KZ. Do tego gumki Moondrop Spring Tips ( z takiego tępego silikonu) i słuchawki zaczęły jakoś siedzieć w uchu. Te wielkie, ciężkie cegły udało się okiełznać. Nadać im pozycję, którą da się utrzymać w uchu. I teraz dopiero zaczyna się w ogóle słuchanie co te słuchawki potrafią.

Co ciekawe obyło się bez przejściówki, która leży ostentacyjnie z boku.

frywolny trucht

Podsumowując. Szkoda kasy. Z jednej strony te słuchawki wpisują się w filozofię monitorów studyjnych. Dużo słychać. Są duże, więc dobrze wypełniają małżowinę uszną, więc izolują od otoczenia.

I teraz płynnie przechodzimy do kwestii, że robią to źle. Mam wielkie uszy, a one mi je rozpychają swoimi gabarytami. Ulokowanie 12 przetworników w słuchawce poskutkowało wcale nie równomierną reprodukcją. Spojrzałem na wykres i na średnicy, wysokiej średnicy jest poszarpany. Tak to czuję. Pewne rzeczy są powypychane, inne schowane. Brzmi to specyficznie. Można lubić, można nie lubić, może w pracy muzyka jest to do czegoś przydatne. Dla mnie charakter dźwięku jest taki sobie- szkoda kasy. Miało być wyrafinowanie- sądząc po zaprzęgniętej technologii- jak dla mnie nie pykło.

frywolny trucht

Zdjęcia pożegnalne. Raczej nie będę do nich wracał. Nie ma po co.

frywolny trucht

I już zupełnie na koniec podpromuję przy okazji ten kawałek. Ładny jest.

Damski wokal, mały skład muzyków. Wszystko sobie powłóczyście płynie. Słucham na KZ i mnie ten dźwięk irytuje, zmieniam słuchawki na Moondrop Kadenz, które chyba będą obiektywnie najlepsze, najprawdziwsze, najrówniejsze z tego co słuchałem ( w grupie słuchawek dokanałowych) i jakby mi [wulgaryzm] ktoś prąd odciął  szok  szok  Ktoś nagle wyłączył loudness'y, korektor dał na zero, tryb direct i co tam jeszcze się da zabrać. W pierwszym momencie niedosyt, pustka. Ale gdy sytuację odwrócić i posłuchać trochę na Kadenz, a potem KZ, to Kadenz dopiero obnażają jak bardzo powykręcana jest reprodukcja dźwięku słuchawek KZ.

Jak wcześniej wspomniałem, może muzykom w czymś to pomaga, jest separacja lepsza, ale za grosz prawdy w barwie. Także uwaga na pokazowe efekciarstwo.