Wireless BT Earhook - adaptery BT do słuchawek przewodowych IEM

Zaczęty przez frywolny trucht, Listopad 29, 2025, 13:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

frywolny trucht

Na rynku słuchawek dokanałowych funkcjonuje dość spora reprezentacja słuchawek IEM. Są to półprofesjonalne, profesjonalne monitory do odsłuchu nagrań. Często można je zauważyć u muzyków w uszach podczas koncertów na żywo. Słuchawki takie zwykle poprzez strojenie pod uwypuklenie tonów wysokich, pozwalają na lepszy wgląd w strukturę nagrania, przy czym priorytetem jest też zachowanie możliwie największej naturalności brzmienia instrumentów, wokali... i w tym momencie uszu nadstawiają audiofile. Struktura, przestrzeń, detal... Punktem wyjścia dla takich słuchawek jest sygnał po kablu. Szczególnie ze względu na dynamikę. Połączenia BT = strata dynamiki, ale walka trwa. Dla wygodnickich powstają więc moduły BT dla takich słuchawek. Polski nazewnictwo jest tutaj cokolwiek bezradne, dlatego posłużyłem się w tytule angielską nazwą. Najgłupsze tłumaczenie jakie znalazłem to "bezprzewodowy przewód".
Na pierwszy rzut oka moduł wygląda jak samodzielne słuchawki z kijkiem stabilizującym za ucho. Ale tak nie ejst. Trzeba mieć swoje słuchawki IEM, w dodatku w odpowiednim standardzie mocowania. Każdorazowo trzeba sprawdzić czy słuchawki i moduł mają w ogóle szansę się ze sobą spiknąć. Przypadkiem szczególnym może być gdy słuchawki mają standard 2 PIN i moduł też, ale np słuchawki KBEAR mają gniazda pinów ukryte, a moduł ma za krótkie wtyki i zwyczajnie słuchawka spada z modułu. Tak mi się właśnie przytrafiło.

Posiadam trzy moduły firmy KZ, można je nazwać spokojnie budżetowymi. Przedział cenowy na dziś 100-300 zł, gdy firma iFi z modelem Go Pod Max zapuszcza się w okolice 3 tys pln
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75
ZESTAW 2: Dual 1019 z AT 95E, Marantz 2216, Marantz 5220, Jamo Concert C 93

frywolny trucht

A więc mamy słuchawki IEM, odłączamy przewód, podłączamy moduł BT i mamy słuchawki bezprzewodowe ( nie do końca w tym konkretnym przypadku, bo piny modułu są za krótkie i słuchawki się zsuwają. Gdy jednak wszystko gra etui modułu pozwala na trzymanie zestawu w całości. Ładujemy, przenosimy jako całość.
ZESTAW 1: Technics SL 1200 GR, Hana EL, pre Husariaa, Roksan K3, ProAc Responce D2D, OPPO PM-2, HA-1, Akai GX 75

frywolny trucht

frywolny trucht

Te trzy modele obsługuje się sekwencją  naciśnięć przycisków na obudowie. Zero aplikacji na telefon.
Żaden nie posiada typowego ANC. Najciekawsza rzecz dzieje się z generacją BT. Otóż model AE01 jest starszy i ma BT 5.4, którym producent się chwali, że zayebisty. Po czym wchodzi nowość, ten sam symbol z dodatkiem PRO i następuje BT 5.2 czyli wcześniejsza, słabsza generacja. Co tu się odjaniepawliło?

frywolny trucht

Pierwsze z lewej słuchawki KBEAR są tu na doczepkę. Ze względu na ukryte gniazdo w obudowie słuchawki i krótkie piny wtyku modułu, połączenie jest słabe. Słuchawki łatwo się rozłączają. KZ preferuje wystające gniazda ze słuchawki i ukryte piny wtyku na przewodzie. Producenci, którzy "maskują" gniazda w linii obudowy odpadają. Np Moondrop.

Na zdjęciach widać, że tylko AZ20 ma troszkę inny kształt kijka, pozostałe to ten sam odlew, a jeden ma złoty, a skromny ozdobnik. Wszystkie trzy wcurwiają etui, które trzeba się naszarpać, żeby otworzyć. Chyba sam dospawam jakąś rączkę, takie to irytujące. Brakuje jakiegokolwiek punktu zaczepienia, żeby otworzyć etui. Trochę już produkują, nikt nie zgłaszał problemu?

frywolny trucht

Co można wyklikać na kijkach? Tylko AZ20 nie miały na stronie produktu efektownej prezentacji, więc skopiowałem stronę z instrukcji obsługi. To na białym tle, brzydkie dotyczy AZ20

frywolny trucht

Wsiadłem na model KZ AZ15. Te z charakterystycznymi złotymi wstawkami.
Zdjęcie słuchawki z ucha nie włącza pauzy.
Tryby zmiany dźwięku spoko, słychać zmianę w zakresie kosmetycznym, bez wynaturzeń. Miłe.
Przyciski sterujące wypadają mi pod małżowiną, muszę ją odchylać, żeby sięgnąć do guzika.
Brak możliwości zrobienia głośniej- ciszej.
Dźwięk: Gdy się tak wytężyłem, że mi oczy prawie wypadły, jak temu gościowi z obrazka, to może i usłyszałem małą degradację na dynamice, wysokich. Może. Ale skoro tak się muszę wsłuchiwać, zastanawiać, żonglować- to znaczy, że o wiele większe różnice będą przy doborze gumki do ucha, pozycji słuchawki w uchu, więc spokojnie możemy uznać, że dźwięk przez ten moduł BT jest super. Porównywałem z "wypasionym", posrebrzanym, przewodem KZ Aegis Wire. Testowane słuchawki KZ AS24 PRO. Źródło dźwięku Spotify super duper abonament ustawiony na lossless na Lenovo 11 TAB czy coś.

frywolny trucht

Śmiesznie się z cenami porobiło. Najwyraźniej Blek Frajdeje mają dla Chińczyków znaczenie. Za AZ15 dałem stówkę, a dziś nie ma szans. Trzeba dać nawet i 170 zł

frywolny trucht

Co do zasady:

Nie ma ANC.
Nie ma czujnika włączającego pauzę po wyjęciu słuchawki z ucha.
Nie ma regulacji głośności.

Co jest?
Genialny dźwięk ze wszystkich trzech.
Problemy z parowaniem z urządzeniami typu laptop, tablet. Telefon jakoś łączy się zawsze. Szukam sposobów po internetach, bo jednak bym chciał połączyć Windows 11 z tymi modułami. Wszystkie trzy się znajdują na liście urządzań BT, są parowane, ale nie połączone. Nie wiem o co chodzi.
Wszystkie trzy są dość głupiutkie, bo po  włączeniu pauzy, odłożeniu telefonu, słuchawek na stolik ( nie wkładając do etui- telefon przechodzi w stan uśpienia, a moduły nie. Mrugają radośnie całą noc i trzymają aktywnie połączenie. To chyba nie wpływa korzystnie na długość życia baterii i w telefonie i w modułach? Nie wiem, za krótko się tym jeszcze bawię.

Ogólnie dźwiękowo s u p e r, funkcjonalnie są głupiutkie ( co wspólnie ustaliliśmy ;) i cena w okolicach 500 zł za moduł nie wydaje się interesem życia. Chyba, że ktoś jest ortodoksyjnym audiofilem... tylko jaki audiofil wchodzi w połączenia BT? Jakiś nie szanujący się.

Jak każde słuchawki, słuchawki dokanałowe są ściśle powiązane z budową i wielkością uszu konkretnego człowieka. Sądzę, że producenci domyślnie zakładają uśrednione gumki na słuchawki i liczą, że będą pasować większości populacji człowieczej. Człowiek, któremu dopasowanie nie przypasi uzna, że słuchawki do dupy i rzuci w kąt. To błąd. To powinien być początek zabawy :)
Tymczasem zdobyłem "przedłużacz" na pałąk stabilizujący słuchawkę w uchu. 60 zł za dwie sztuki. Działa, znacząco poprawia komfort i stabilność słuchawki W MOICH USZACH. Wygląda tak sobie i z większymi słuchawkami nie mieści się w etui. No jak się nie obrócić dupa z tyłu.

frywolny trucht

Z kształtu etui i adapterów brat bliźniak KZ AZ15.

Różnice na pierwszy rzut oka mego:
-BT 5.4 w modelu KBear kontra 5.2 w KZ
-Nie ma ordynarnego złotka, ale za to mniej wyjściowy element zaczepu ( przeźroczysty zamiast czarnego) w KBear.
-Dwa razy mniejsza bateria w etui KBear, ale niby BT 5.4 jest mniej prądożerny. Obaczym.
-Bardziej uniwersalne zaczepy 2 PIN w KBear.

Co je łączy z wad:
- tu i tu potrzebuję łącznika/ przejściówki, żeby zawinąć zaczep za uchem i słuchawka sięgnęła mi do ucha, ale tu i tu potem nie da się domknąć etui z założonymi w ten sposób słuchawkami. Kicha
- ta sama sekwencja wduszania guzików i ten sam brak możliwości zrobienia głośniej- ciszej.
- tak samo po kazdym odpaleniu słuchawek trzeba sobie puknąć trzy razy prawy adapter by przejść w tryb wysokiej jakości i trzy razy lewą, żeby zmienić tryb dźwięku na game. W którymś jest głośniej i ten wybieram.

Poza tym oba super grają, dają sporo frajdy z wolności od kabla i mają dobry zasięg, jeśli nadajnik ma dobra moc. Mój telefon ma i można sobie chodzić po mieszkaniu bez żadnych zakłóceń. Ale wystarczy, że podłączę tablet, DAP i jest gorzej.

frywolny trucht

.

frywolny trucht

AI o bluetooth:

Bluetooth 5.4 oferuje znaczące ulepszenia względem 5.2, koncentrując się na stabilności i efektywności energetycznej. Kluczowe różnice to obsługa PAwR (okresowe rozgłaszanie z odpowiedziami), wyższa przepustowość (do 2.4 Mbps vs 2 Mbps), lepsze bezpieczeństwo oraz możliwość jednoczesnej obsługi większej liczby urządzeń (nawet 4) w porównaniu do 2 w wersji 5.2.
Oto szczegółowe porównanie:
Nowe funkcje w 5.4:
PAwR (Periodic Advertising with Responses): Umożliwia urządzeniom, takim jak tagi śledzące czy czujniki, przesyłanie danych i jednoczesne odbieranie odpowiedzi, co jest kluczowe w sieciach inteligentnego domu.
Zwiększona liczba jednoczesnych połączeń: Bluetooth 5.4 pozwala na stabilne połączenie z większą liczbą urządzeń (do 4 jednocześnie).
Szyfrowane dane rozgłoszeniowe: Lepsze zabezpieczenia przy przesyłaniu danych w trybie rozgłoszeniowym.
Lepsze zarządzanie energią: Bardziej efektywne energetycznie, co wydłuża czas pracy baterii.
Bluetooth 5.2 (Podstawa zmian):
LE Audio i Kodek LC3: Wprowadziło energooszczędną transmisję audio (LE Audio) i nowy kodek LC3, zapewniając wyższą jakość dźwięku przy niższym zużyciu baterii niż starsze standardy.
Multi-Stream Audio: Umożliwia przesyłanie niezależnych strumieni dźwięku do słuchawek (np. TWS).
Podsumowanie różnic technicznych:
Funkcja    Bluetooth 5.2   Bluetooth 5.4
Przepustowość   do 2 Mbps   do 2.4 Mbps
Zasięg   ok. 100 m   ok. 120 m
Liczba urządzeń   2 jednocześnie   4 jednocześnie
Kluczowa nowość   LE Audio (LC3)   PAwR
Bluetooth 5.4 jest ewolucją skupioną na zwiększeniu stabilności i wydajności w zaawansowanych aplikacjach IoT oraz poprawie jakości połączeń audio w porównaniu do wprowadzonego w 5.2 standardu LE Audio

frywolny trucht

KBear ma sztywniejszy pałąk jak modele KZ. Co to oznacza? Jak wszystko pasuje, pewniejsze trzymanie w uchu. Jak nie pasuje- trudniejsze nagięcie/ dopasowanie. Nie mam zdania, które rozwiązanie lepsze, tu i tu użyłem przejściówek, które załatwiają problem. Jeśli pozostałe dwa elementy- dopasowanie gumki i obudowy słuchawki- dają stabilną pozycję w uchu, a pałąk nie wypycha ich- wydaje się być wystarczające. Nie trzeba oglądać się na sztywność pałąka. Może jak ktoś trenuje w słuchawkach boks i często obrywa w baniak. Pałąk jest wcurwiający głównie wtedy, gdy jest za mały i słuchawki nie chcą sięgnąć w głąb kanału słuchowego.

frywolny trucht

Przeglądając ofertę Moondrop trafiłem na takie adaptery z DAC. Wielkie są jak i te od iFi, co mnie zniechęca. Nie chcę nosić przy uchu cegły. ale odnotowuję w tym wątku, że coś takiego jest.
Cena na AliExpress 360 zł

Hardware-level HiFi DAC/AMP
True wireless Bluetooth ear-hook
Dual ES9318 Independent Decoding Amp Chip
Support aptX Adaptive high quality/low-delay adaptive decoding
THD is as low as 0.002%
Dynamic range over 118dB
Three times of the battery capacity, supporting HiFi power supply
Touch operation
ENC call with dual microphones
Monaural-Binaural Automatic reconnection
Storage bag replaceable design
Universal 0.78 2pin Port

frywolny trucht

W temacie komunikacji trudno pominąć półkę z kodekami. Dobrze jest mieć najnowszy moduł BT 5.4, dobrze jest mieć silny nadajnik i odbiornik, no i dochodzą jeszcze kodeki, które to wszystko spierniczą w mniejszym, lub większym stopniu. Wyścig zbrojeń trwa i oznacza tylko tyle, że to co dziś drogie, najnowsze i najlepsze jutro będzie tanie i przestarzałe.

O kodekach:

https://android.com.pl/porady/459386-kodek-bluetooth-ktory-najlepszy/https://android.com.pl/porady/459386-kodek-bluetooth-ktory-najlepszy/

Szczególnie mnie zaintrygował ten fragment:

"SBC — najbardziej podstawowy kodek Bluetooth
Kodek Bluetooth SBC jest najpopularniejszym sposobem przesyłania audio. Znajdziemy go w każdym telefonie z systemem Android oraz iOS, a także w każdym urządzeniu bezprzewodowym, w tym w znamienitej większości słuchawek typu TWS (True Wireless). Jest to zdecydowanie najgorszy kodek Bluetooth, który jest w stanie obsłużyć bitrate do 328 kbps. Może się to wydawać całkiem sporo, zwłaszcza jeśli Spotify w jakości premium nadaje do 320 kbps. Jednakże sposób kompresji sygnału znacznie obniża końcową jakość dźwięku, a dodatkowo ma on często duże opóźnienie. W przypadku kiepskich słuchawek audio może ono wynosić aż do 400 ms, czyli prawie 1/2 sekundy! Takie opóźnienie jest wyraźnie zauważalne w przypadku filmów czy gier komputerowych, ale nie przeszkadza przy słuchaniu muzyki. Z racji na zależność od implementacji, postaraj się starannie przeczytać o tym w recenzjach sprzętu, na który chcesz się zdecydować."

Bo HIBY R6 pokazuje mi jaki mam wybór kodeków i dla podstawowych modułów KZ i jedynego modułu KBear pokazuje mi tylko właśnie SBC.
Przy KZ AZ20 dochodzi aptX. Jak spojrzycie wyżej na zacytowane broszury producenta, deklarowany jest nieco większy wybór kodeków.

W sumie nie wiem na ile ta tabelka jest merytoryczna, Spotifajowi ma być wszystko jedno jaki kodek, al emoże nie, bo mamy już wersję lossless. Wrzucam, zawsze jakiś powód do dyskusji:

frywolny trucht

Dokupiłem drugi moduł BT: KBEAR BT15 Pro TWS HD Bluetooth 5.4 Miałem dzikie wrażenie, że dziwactwo dźwiękowe wydarzyło się w czasie słuchania. To znaczy grało sobie w koc, po godzinie zajrzałem i się zdziwiłem. Wysoka średnica zaczęła wydawać jakiś ćwierkający pogłos. Kupiłem więc drugi, by sprawdzić co sfiksowało na linii Hiby R6 - KBear BT15 Pro.

Białe pola to kodeki dostępne. Szare są kodeki, których moduł w ogóle nie obsługuje. Mam do dyspozycji ( wg HIBY R6) SBC i AAC, a cuda z dźwiękiem dzieją się na drugim zestawie w ten sam sposób przy kodeku AAC. Jedynym, który leżał koło dźwięku HD.
Sprzęt automatycznie zgłasza ten kodek jako domyślny, mogę go wyłączyć, jechać na SBC i nie ma zniekształceń. Oprócz słyszalnego pogorszenia całości przekazu.

Co ciekawe inne moduły BT tak na Hiby nie działają, a z drugiej strony moduł KBear działa normalnie na AAC z telefonem i innym DAP innej firmy. Te dwa się nie lubią. Da się je zmusić do współpracy, ale kosztem dźwięku. Nie wiem, może kwestia aktualizacji i problem zniknie.

frywolny trucht

Cytat: frywolny trucht w Luty 19, 2026, 02:34Co ciekawe inne moduły BT tak na Hiby nie działają, a z drugiej strony moduł KBear działa normalnie na AAC z telefonem i innym DAP innej firmy. Te dwa się nie lubią. Da się je zmusić do współpracy, ale kosztem dźwięku. Nie wiem, może kwestia aktualizacji i problem zniknie.

Ten sam brzydki efekt wystąpił na odtwarzaczu iBasso DX180. Cóż, jeśli chcemy mieć najnowszy BT 5.4, słuchać w jakości HD to chyba jednak nie poprzez moduł KBear BT 15 Pro

frywolny trucht

Coś nie z Chin. No to nie może być tanio. Nie widzę po zaimplementowanych kodekach, żeby tu był jakiś szał. Ukrywanie standardu połączenia ze słuchawkami mówi: połącz z naszymi słuchawkami i skorzystaj z promocji, upustu. Mnie to wygląda na MMCX, ale nie będę sprawdzał.

Ogólnie promocja mówi. Kup nasz zestaw, zaoszczędź 215 zł, by zapłacić więcej 1200 zł jak za chiński zestaw ( słuchawki KZ ZSN Pro 2, adapter  KZ AZ20).